Skip to content

RED Company ontwikkelt een nieuw next-generation IBM-kantoor in Amsterdam

RED Company ontwikkelt een nieuw next-generation IBM-kantoor in Amsterdam volledig gericht op duurzaamheid en gezondheid.

In het nieuwe Think District, in de Riekerpolder te Amsterdam, ontwikkelt RED Company een nieuw kantoorgebouw van circa 35.000 m² volledig gericht op duurzaamheid en de gezondheid van haar gebruikers. Het next generation multi-tenant gebouw waarin IBM de initiërende huurder van is, kenmerkt zich door een groot atrium, diverse voorzieningen gericht op welzijn en de verbondenheid met natuur door het landschap dat het gebouw binnenkomt. Het gebouw is zo ontworpen dat ontmoeting op een natuurlijke wijze wordt gestimuleerd en tegelijkertijd klaar is voor de nieuwe vorm van gezond werken op kantoor. Dit drukt zich tevens uit door de BREEAM Outstanding, WELL Platinum en WiredScore ambities. Daarnaast wordt het gebouw voorzien van een open-source systeem van zelflerende algoritmes i.c.m. artificial intelligence. Gelegen in de 195.000 m² grote ontwikkeling Think District van RED Company, wordt het gebouw één van de eye-catchers aan de A10 en het spoor. Het kantoorgebouw is ontworpen door het internationaal gerenommeerde architectenbureau Powerhouse Company.

IBM
Het nieuwe multi-tenant gebouw zal onder meer het Benelux hoofdkantoor van IBM huisvesten. IBM is sinds 1952 gevestigd in de Amsterdamse Riekerpolder en heeft altijd een sterke aanwezigheid in het gebied gehad. IBM behoort tot de wereldwijde leiders op het gebied van Artificial Intelligence & Hybrid Cloud computing. In 2019 heeft de Nederlandse regering een strategische keuze gemaakt om de komende jaren verschillende innovatie-ecosystemen te versterken door te investeren in belangrijke technologieën om maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Amsterdam is gekozen als het centrum voor het behoud van AI-talent. Als global leader op het gebied van AI is IBM daarom een belangrijke driver in het gebied. IBM’s motto “Let’s create” weerspiegelt de innovatieve en op samenwerking gerichte houding van het bedrijf en past daarmee goed bij het karakter van het Think District. Het nieuwe kantoor gericht op innovatie, door ontmoeting, welzijn en technologie, sluit daarmee naadloos aan bij de visie van IBM.

Ontmoeting
Het ontwerp is ontstaan vanuit de gedachte dat het kantoor steeds meer fungeert als ontmoetingsplek en een plek waarin uitwisseling van kennis en ideeën centraal staat. Dit is ruimtelijk vertaald in een bijzonder atrium dat het groene, kloppende sociale is hart van dit nieuwe iconische kantoorgebouw. Het atrium is de social-hub waar mensen samen komen en co-creatie wordt gestimuleerd door verschillende voorzieningen en collectieve ruimtes, zoals een executive meeting center, koffiebar, restaurant, lecture hall, gym, yoga & meditatie ruimten en andere sociale functies. Het kantoor wordt zo naast een plek om te werken ook een plek voor gezondheid en duurzaamheid in de brede zin van het woord.

Gezondheid als main focus
Het centrale thema gezondheid vertaalt zich ook in het groen in en rondom het gebouw. In samenwerking met landschapsarchitect Steven Delva van Delva Landscape Architecture & Urbanism wordt het gebouw dusdanig ontworpen dat het stadspark doorvloeit in en op het gebouw waardoor mensen zich sterk verbonden voelen met de natuur. Het atrium wordt een complete groene binnenwereld en dit wordt versterkt doordat het park doorloopt op de extra terrassen gelegen op verschillende verdiepingen. Het stadspark grenst aan de Nieuwe Meer wat eindeloos ruimte biedt voor sport en ontspanning.

Het unieke ontwerp van het gebouw met haar grote ramen en overstekken zorgen ervoor dat de juiste hoeveelheid natuurlijk licht binnenkomt. Het state-of-the-art installatieconcept ziet daarnaast toe op de beste ventilatie- en luchtkwaliteit. De combinatie van het natuurlijke licht, luchtkwaliteit, groen en de faciliteiten zoals een gym en meditatieruimten maakt van dit nieuwe kantoor een gezonde werkomgeving waar mensen graag willen samenkomen en dat tegelijkertijd ook productiviteit stimuleert. Deze ambities sluiten naadloos aan bij het streven naar een WELL Platinum en BREEAM Outstanding certificering waardoor het gebouw niet alleen gezond maar ook erg duurzaam wordt. Door de hoge duurzaamheidsambities zal het gebouw tevens “Paris Proof” worden en scoort het hoog op de verschillende ESG-criteria.

Smart
De huidige technologie om gebouwen comfortabeler en leefbaar te maken zijn vaak responsief. Dit kantoorgebouw zal een stap verder gaan door proactief het gebruik, het aantal gebruikers en de behoeften van deze gebruikers te voorspellen. Om deze ambitie waar te maken is het gebouw voorzien van een digitale infrastructuur die alles verbindt via één platform. Dit open-source systeem is voorzien van zelflerende algoritmes i.c.m. artificial intelligence (AI) en analyseert de data waardoor gebruikers op basis van hun behoefte de juiste werkplek toegewezen krijgen, meeting rooms automatisch worden ingepland en voorzieningen gereserveerd kunnen worden. In combinatie met een geavanceerd lichtsysteem en klimaatregelingssysteem, dragen deze systemen bij aan de gezondheid en comfort van de gebruikers van het gebouw en tegelijkertijd wordt er energie bespaard. Beide kantoren zullen WiredScore gecertificeerd zijn en dus in staat om aan alle technologische en connectiviteitseisen van de gebruikers te voldoen.

ABN AMRO treedt op als financieringspartner voor RED Company. In deze ontwikkeling is RED Company juridisch bijgestaan door Allen & Overy, in samenwerking met DLA Piper.

Deel "RED Company ontwikkelt een nieuw next-generation IBM-kantoor in Amsterdam" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.