Skip to content

Recordbedrag aan subsidies aangevraagd voor warmtepompen in woningen

In 2020 is door woningeigenaren een recordbedrag aan ISDE-subsidie aangevraagd voor warmtepompen en zonneboilers. Voor warmtepompen werd 39,8 miljoen euro subsidie aangevraagd (+35 procent t.o.v. 2019), voor zonneboilers 6,2 miljoen euro (+24 procent). In tegenstelling tot in 2019 werd het door de overheid gereserveerde totaalbudget van 100 miljoen euro echter niet overschreven.

In totaal is in 2020 voor ruim 70 miljoen euro aan aanvragen ingediend, zodat 30 miljoen in de subsidiepot is blijven zitten. Daar zijn verschillende verklaringen voor te geven. Ten eerste kon in 2019 nog subsidie worden aangevraagd voor pelletkachels en biomassaketels. Die twee verwarmingstechnieken zijn op 1 januari 2020 uit de regeling geschrapt, omdat ze niet erg duurzaam zijn. Daarnaast kende de ISDE in 2020 nog een ingrijpende wijziging: nieuwbouw werd in de regeling ‘uitgefaseerd’; inmiddels kan geen subsidie meer worden aangevraagd voor duurzame verwarmingstechnieken in nieuwe woningen.

 

Terugval in zakelijke markt

Een andere mogelijke verklaring voor het beperkte totaalbedrag aan aanvragen is dat het aantal ISDE-aanvragen vanuit de zakelijke markt in 2020 hard terugliep. Bedrijven vroegen met name veel minder subsidie aan voor warmtepompen: met 18 miljoen euro (tegenover 79,9 miljoen euro in 2019) kromp het totaalbedrag aan aangevraagde subsidies met meer dan 80 procent. Naar de exacte reden hiervoor is het gissen, maar het ligt voor de hand dat veel bedrijven – met name in de horeca – investeringen hebben uitgesteld onder druk van de coronacrisis.

Opnieuw ingediende aanvragen

In totaal zijn in 2020 – zakelijk en particulier – 34.579 aanvragen ingediend voor 45.509 apparaten. Overigens gaat het hierbij niet uitsluitend om apparaten die in 2020 zijn gekocht. Alle apparaten die na 1 januari 2016 zijn aangeschaft konden in 2020 nog in aanmerking voor ISDE komen. Omdat in 2019 het volledige budget was uitgeput, zal een deel van de aanvragen in 2020 al een jaar eerder – maar destijds zonder succes – zijn ingediend.

Verhoogd ISDE-budget

Voor 2021 is het ISDE-budgets opgehoogd tot 124 miljoen euro, en daarbij is de reikwijdte van de regeling verbreed. Sinds 1 januari van dit jaar kan er ook een beroep op worden gedaan voor isolatiemaatregelen, de plaatsing van windmolens (door bedrijven) en aansluiting op een warmtenet.

Deel "Recordbedrag aan subsidies aangevraagd voor warmtepompen in woningen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Nieuwe norm verruimt mogelijkheden voor propaan in airco’s en warmtepompen

De toepassing van propaan als HFK-alternatief in airco’s en warmtepompen stuit op regelgeving.  De norm die bepaalt dat voor dit koudemiddel in verband met ontvlambaarheid een beperkte vullimiet geldt, is onlangs echter gewijzigd. Dit heeft ingrijpende gevolgen. De...

Installateurs: jaar wachttijd warmtepomp in 2026 verdwenen

 De huidige wachttijden van vaak een jaar voor het plaatsen van de in 2026 verplichte warmtepomp zijn tegen die tijd verdwenen. Volgens ondernemersvereniging Techniek Nederland verdubbelt de komende jaren het personeelstekort in de installatiebranche tot 40.000 mensen, maar...

Drie warmtepompen genomineerd voor VSK Awards 2022

Vandaag op de openingsdag van vakbeurs VSK, worden de VSK Awards 2022 uitgereikt. De jury die bepaalt welke innovaties uiteindelijk een award krijgen, heeft in de aanloop naar de beurs negen kanshebbers geselecteerd. Drie van deze negen innovaties...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.