Skip to content

Recordbedrag aan subsidies aangevraagd voor warmtepompen in woningen

In 2020 is door woningeigenaren een recordbedrag aan ISDE-subsidie aangevraagd voor warmtepompen en zonneboilers. Voor warmtepompen werd 39,8 miljoen euro subsidie aangevraagd (+35 procent t.o.v. 2019), voor zonneboilers 6,2 miljoen euro (+24 procent). In tegenstelling tot in 2019 werd het door de overheid gereserveerde totaalbudget van 100 miljoen euro echter niet overschreven.

In totaal is in 2020 voor ruim 70 miljoen euro aan aanvragen ingediend, zodat 30 miljoen in de subsidiepot is blijven zitten. Daar zijn verschillende verklaringen voor te geven. Ten eerste kon in 2019 nog subsidie worden aangevraagd voor pelletkachels en biomassaketels. Die twee verwarmingstechnieken zijn op 1 januari 2020 uit de regeling geschrapt, omdat ze niet erg duurzaam zijn. Daarnaast kende de ISDE in 2020 nog een ingrijpende wijziging: nieuwbouw werd in de regeling ‘uitgefaseerd’; inmiddels kan geen subsidie meer worden aangevraagd voor duurzame verwarmingstechnieken in nieuwe woningen.

 

Terugval in zakelijke markt

Een andere mogelijke verklaring voor het beperkte totaalbedrag aan aanvragen is dat het aantal ISDE-aanvragen vanuit de zakelijke markt in 2020 hard terugliep. Bedrijven vroegen met name veel minder subsidie aan voor warmtepompen: met 18 miljoen euro (tegenover 79,9 miljoen euro in 2019) kromp het totaalbedrag aan aangevraagde subsidies met meer dan 80 procent. Naar de exacte reden hiervoor is het gissen, maar het ligt voor de hand dat veel bedrijven – met name in de horeca – investeringen hebben uitgesteld onder druk van de coronacrisis.

Opnieuw ingediende aanvragen

In totaal zijn in 2020 – zakelijk en particulier – 34.579 aanvragen ingediend voor 45.509 apparaten. Overigens gaat het hierbij niet uitsluitend om apparaten die in 2020 zijn gekocht. Alle apparaten die na 1 januari 2016 zijn aangeschaft konden in 2020 nog in aanmerking voor ISDE komen. Omdat in 2019 het volledige budget was uitgeput, zal een deel van de aanvragen in 2020 al een jaar eerder – maar destijds zonder succes – zijn ingediend.

Verhoogd ISDE-budget

Voor 2021 is het ISDE-budgets opgehoogd tot 124 miljoen euro, en daarbij is de reikwijdte van de regeling verbreed. Sinds 1 januari van dit jaar kan er ook een beroep op worden gedaan voor isolatiemaatregelen, de plaatsing van windmolens (door bedrijven) en aansluiting op een warmtenet.

Deel "Recordbedrag aan subsidies aangevraagd voor warmtepompen in woningen" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Installateurs zien prijzen stijgen en leveringen haperen

Bron: Vakblad warmtepompen Bijna alle installateurs en technisch dienstverleners kampen met prijsstijgingen van de materialen en producten waarmee ze moeten werken. Techniek Nederland meldt dat de ondernemers in de sector bovendien last hebben van vertraagde leveringen. De ondernemersorganisatie...

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) biedt kansen voor vastgoedeigenaren

Afgelopen jaar is de ISDE-regeling met vijf jaar verlengd. Ook in 2021 kunnen particulieren en bedrijven subsidie aanvragen voor aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler. Middels de ISDE-subsidieregeling stimuleert de overheid de keuze voor duurzame verwarmingstechnieken. Je kunt...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.