Skip to content

Recordbedrag aan subsidies aangevraagd voor warmtepompen in woningen

In 2020 is door woningeigenaren een recordbedrag aan ISDE-subsidie aangevraagd voor warmtepompen en zonneboilers. Voor warmtepompen werd 39,8 miljoen euro subsidie aangevraagd (+35 procent t.o.v. 2019), voor zonneboilers 6,2 miljoen euro (+24 procent). In tegenstelling tot in 2019 werd het door de overheid gereserveerde totaalbudget van 100 miljoen euro echter niet overschreven.

In totaal is in 2020 voor ruim 70 miljoen euro aan aanvragen ingediend, zodat 30 miljoen in de subsidiepot is blijven zitten. Daar zijn verschillende verklaringen voor te geven. Ten eerste kon in 2019 nog subsidie worden aangevraagd voor pelletkachels en biomassaketels. Die twee verwarmingstechnieken zijn op 1 januari 2020 uit de regeling geschrapt, omdat ze niet erg duurzaam zijn. Daarnaast kende de ISDE in 2020 nog een ingrijpende wijziging: nieuwbouw werd in de regeling ‘uitgefaseerd’; inmiddels kan geen subsidie meer worden aangevraagd voor duurzame verwarmingstechnieken in nieuwe woningen.

 

Terugval in zakelijke markt

Een andere mogelijke verklaring voor het beperkte totaalbedrag aan aanvragen is dat het aantal ISDE-aanvragen vanuit de zakelijke markt in 2020 hard terugliep. Bedrijven vroegen met name veel minder subsidie aan voor warmtepompen: met 18 miljoen euro (tegenover 79,9 miljoen euro in 2019) kromp het totaalbedrag aan aangevraagde subsidies met meer dan 80 procent. Naar de exacte reden hiervoor is het gissen, maar het ligt voor de hand dat veel bedrijven – met name in de horeca – investeringen hebben uitgesteld onder druk van de coronacrisis.

Opnieuw ingediende aanvragen

In totaal zijn in 2020 – zakelijk en particulier – 34.579 aanvragen ingediend voor 45.509 apparaten. Overigens gaat het hierbij niet uitsluitend om apparaten die in 2020 zijn gekocht. Alle apparaten die na 1 januari 2016 zijn aangeschaft konden in 2020 nog in aanmerking voor ISDE komen. Omdat in 2019 het volledige budget was uitgeput, zal een deel van de aanvragen in 2020 al een jaar eerder – maar destijds zonder succes – zijn ingediend.

Verhoogd ISDE-budget

Voor 2021 is het ISDE-budgets opgehoogd tot 124 miljoen euro, en daarbij is de reikwijdte van de regeling verbreed. Sinds 1 januari van dit jaar kan er ook een beroep op worden gedaan voor isolatiemaatregelen, de plaatsing van windmolens (door bedrijven) en aansluiting op een warmtenet.

Deel "Recordbedrag aan subsidies aangevraagd voor warmtepompen in woningen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Hoeveel Gas bespaar je in je bedrijfspand bij het gebruik van een warmtepomp?

De hoeveelheid gas die wordt bespaard bij het gebruik van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van het bedrijfspand, de mate van isolatie en het verwarmingspatroon. Over het algemeen kan worden...

Welke soorten warmtepompen heb je?

Er zijn vier hoofdtypen warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water, water-water en grond-water. Elk type warmtepomp maakt gebruik van een verschillende bron van energie om warmte te produceren en te verplaatsen.   Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp? Een lucht-lucht warmtepomp werkt...

ISDE: Wat is er gewijzigd in 2023?

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is sinds dit jaar voor meer mensen bereikbaar. We hebben de wijzigingen hieronder op een rijtje gezet. Nu ook subsidie voor één isolatiemaatregel In 2023 kun je ook subsidie aanvragen als...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.