Aedes steunt de ambities van het kabinet om versneld te verduurzamen om zo de CO2-uitstoot terug te dringen. Een brede aanpak is noodzakelijk om te kunnen versnellen. Tegelijkertijd met de bekendmaking van de plannen, is minister De Jonge nog in overleg met onder andere Aedes, Woonbond en VNG over landelijke prestatieafspraken met woningcorporaties. Die gaan over de inzet van het geld dat corporaties niet meer hoeven af te dragen na afschaffing van de verhuurderheffing.
“Woningcorporaties zijn al jaren bezig met het verduurzamen van huurwoningen, we hebben daarin grote stappen gemaakt. Een gemiddelde huurwoning heeft energielabel B en corporaties pakken door. Ook bij de eerdere afspraken over de 500 miljoen euro verlaging van de verhuurderheffing hebben we laten zien dat we verder willen versnellen op verduurzaming, de energielabels EFG faseren we met voorrang uit. Maar woningcorporaties hebben niet alleen verduurzamingsopgaven, maar ook afspraken over nieuwbouw, betaalbaarheid en leefbaarheid. De stapeling van die opgaven moeten optellen tot een logisch geheel.”
Om zo goed mogelijk bij te dragen aan de ambities, wijst Aedes op de haalbaarheid van opgaven in relatie tot capaciteit en middelen. Van Rijn: ‘Voor versnelling hebben we alle partijen nodig, van gemeente tot installateur. En er moet voldoende capaciteit voorhanden zijn. Zo kun je niet versnellen als er niet genoeg hybride warmtepompen zijn, maar ook niet bij gebrek aan installateurs.’
Woensdag 1 juni presenteerde minister De Jonge zijn ‘Programma Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving’ met daarin ambities om energie te besparen en de uitstoot te verlagen en ambities die deels aansluiten op al eerder gemaakte afspraken met de corporaties over bijvoorbeeld het versneld uitfaseren van de woningen met de slechtste labels en het isoleren van woningen.