Skip to content

Portefeuilleaanpak helpt grote organisaties bij verduurzaming

ABN paris proof

Het kost grote organisaties nu veel tijd en moeite om hun gebouwen te verduurzamen. De portefeuilleaanpak zorgt voor een centrale administratie en biedt meer flexibiliteit voor de organisatie, maar ook minder werk voor de omgevingsdiensten, gemeenten en provincies.

De portefeuilleaanpak betekent dat organisaties één rapport per jaar hoeven te schrijven over energiebesparende maatregelen in plaats van een rapport per gebouw. Een mooi voorbeeld van samenwerking aan een lagere energierekening.

De portefeuilleaanpak is een uitkomst voor bedrijven en instellingen met meer dan twintig gebouwen verspreid over Nederland. Zij kunnen vanaf januari 2023 deze nieuwe werkwijze hanteren. Zij leveren nu nog bij verschillende inspecteurs rapporten in over hun maatregelen per gebouw. Zij moeten nu al hun gebouwen tegelijk verduurzamen. De portefeuilleaanpak betekent minder administratie en meer flexibiliteit voor grote organisaties. Het maakt verduurzamen van gebouwen makkelijker voor hen én het bevoegd gezag, zoals controlerende omgevingsdiensten, gemeentes en provincies.

De portefeuilleaanpak in de praktijk

De organisatie dient een portefeuilleroutekaart in. Daarin staan alle energiebesparende maatregelen voor al haar gebouwen in Nederland de komende vier jaar. OmgevingsdienstNL bepaalt of dat plan aan alle voorwaarden voldoet. Zo moet onder andere het aardgasgebruik van de hele vastgoedportefeuille elk jaar gemiddeld met 5,5 procent omlaag. Deelnemen is dus niet vrijblijvend.

Als een organisatie meedoet aan de portefeuilleaanpak, krijgt ze één coördinerend inspecteur toegewezen als contactpersoon voor de controlerende instanties.

De organisatie wijst ook één contactpersoon aan voor de hele vastgoedportefeuille. Die schrijft jaarlijks maar één voortgangsrapport voor de coördinerend inspecteur. De voortgang van energiebesparende maatregelen krijgt een beoordeling voor alle locaties bij elkaar.

Meedoen aan de portefeuilleaanpak

Om mee te doen moeten organisaties uiterlijk op 15 februari 2023 een intentieverklaring inleveren. De deadline voor de routekaart met maatregelen is op 30 april 2023. Deelnemers moeten jaarlijks een rapport schrijven voor de coördinerend inspecteur om de voortgang te laten zien. Het doel is dat eind 2026 de vastgoedportefeuille veel minder energie gebruikt.

Geef je op voor de portefeuilleaanpak op rvo.nl 

Relatie met Paris Proof

DGBC promoot het opstellen van routekaarten. Partners zijn hier al mee bezig en kunnen organisaties helpen om de nieuwe aanpak uit te werken. Op de website van DGBC staan partijen die deze diensten en tools bieden en binnen werkgroepen wisselen organisaties ervaringen uit. Tijdens het Paris Proof Congres in november zijn hiervoor instrumenten aan bod gekomen. DGBC hoopt dat partijen de route langer doortrekken dan vier jaar, naar Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) klassen Zeer Zuinig in 2030 en klassen Paris Proof in 2040 om binnen het 1,5 graden budget te blijven. DGBC vraagt ondertekenaars van het Paris Proof Commitment hier al om.

Deel "Portefeuilleaanpak helpt grote organisaties bij verduurzaming" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.