Skip to content

Wat is dé parkeeroplossing voor kantoor?

Anno 2021 is de auto nog steeds het populairste vervoermiddel om mee naar kantoor te reizen. Toch is het vaak niet meer mogelijk om voor al je huurders parkeerplekken te huren of aan te leggen bij een kantoorpand. Dus zullen potentiële huurders rekening moeten houden met hoeveel parkeerplekken er bij een kantoorruimte worden gefaciliteerd. Het verzorgen van parkeeroplossing kantoor is daarom enorm belangrijk.

Lees snel verder om te weten te komen waaraan u allemaal aan moet denken wanneer u genoeg parkeergelegenheid wilt verzorgen bij uw kantoorruimte!

Hoeveel parkeerplekken zijn er noodzakelijk?

Eerst moet er duidelijk worden hoeveel parkeerplaatsen nodig zijn per kantoorruimte. Je kan natuurlijk het huidige aantal parkeerplekken als leidraad houden, maar mocht je een kantoorruimte hebben op een andere locatie in de stad, dan bestaat de kans dat huurders en hun werknemers hun vervoermiddel moeten wijzigen en moet je daar dus rekening mee houden.

Het is daarom belangrijk om te weten waar de huurders en/of werknemers wonen. Is de woon-werkafstand meer dan 5 kilometer van het kantoorpand? Dan is de auto het populairste vervoermiddel. Is de kantoorlocatie op korte loopafstand van een treinstation, dan wordt het reizen met het openbaar vervoer aantrekkelijker. Beide aspecten kunnen het parkeergebruik verhogen of verlagen.

Het aantal parkeerplekken dat een kantoorpand heeft loopt extreem uiteen. Verhuur je een kantoorruimte op een centrumlocatie, dan is er vaak weinig tot geen vraag naar parkeerplekken door huurders. Verhuur je een kantoorruimte op een bedrijventerrein, dan zijn er gemiddeld 2 parkeerplekken beschikbaar op 100 m2 aan kantoorruimte.

Een kantoorruimte van 100 m2 is geschikt voor 10 tot 13 mensen. Wanneer de huurders met de auto naar het kantoorpand reizen, moeten er dus 10 tot 13 parkeerplaatsen zijn. Toch hoeft dit niet voor problemen te zorgen.

Welke parkeeroplossingen voor kantoor heb je allemaal?

De oplossingen die er zijn, als het gaat om het uitbreiden van parkeergelegenheid, zijn er in drie vormen. Die vormen zijn bovengrondse, ondergrondse en groene parkeergelegenheden.

De kosten van deze drie mogelijkheden zijn ongeveer hetzelfde opgebouwd. Opgesplitst in de kosten van grondverwerving, het werven van een vergunning en de uiteindelijke bouwkosten. De kosten van grondwerving en het werven van een vergunning zijn variabele kosten die enorm verschillen per locatie en gemeente.

Wat is een bovengrondse parkeerplaats?

Een bovengrondse parkeerplaats is een parkeerplaats die wij vrijwel elke dag van ons leven zien, van een simpel parkeervak voor je woning tot een grote open parkeerveld voor honderden voertuigen.

Wat is een ondergrondse parkeeroplossing voor kantoor?

Een ondergrondse parkeerplaats is zoals al in de naam te lezen is een parkeerplaats ondergronds. Het positieve aspect van ondergrondse parkeerplaatsen is dat ze bovengronds ruimte overlaten voor allerlei gebouwen, straten en andere dingen die de leefbaarheid van de omgeving verbeteren. In Amsterdam bijvoorbeeld is een groot deel van de parkeerplaatsen ondergronds om de leefbaarheid van de stad te verbeteren.

Wat is een groene parkeeroplossing voor kantoor?

Een groene parkeerplaats is een duurzame parkeerplaats. Een grasparkeerplaats gebruikt verschillende soorten grassen in plaats van waterdichte bestrating en biedt een antwoord op de uitdagingen van het gebruik van tegels. Het bestraten met tegels heeft allerlei consequenties voor de omgeving zoals het moeilijk absorberen van regenwater of de hitte van de tegels die voor dieren niet prettig is om over te lopen. Wel is het zo dat groene parkeerplaatsen bijgehouden moeten worden en periodiek getest worden, de reden voor de periodieke testen is om te weten of het groene parkeerplaats als nog water kan absorberen en is het afhankelijk van de bodemkwaliteit of er überhaupt een groene parkeerplaats aangelegd kan worden.

Wat kost een parkeerplaats aanleggen?

De kostprijs varieert veel en ligt tussen de 10.000 en 50.000 euro per parkeerplaats, het soort parkeerplaats heeft veel invloed op de totale kosten. Grondwervingskosten en vergunning spelen daar zeker een rol in.

De kosten van groene parkeerplaatsen zijn vooral te vinden in betegeling, tuinaarde en graszaad. Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan het bijhouden van de parkeerplaats dat vele malen hoger zijn dan de andere vormen van onderhoud aan parkeerplaatsen.

Volgens de gemeente Haarlem bedragen de kosten voor de aanleg van ondergronds parkeren rond de € 27.500 tot € 32.500 per parkeerplaats. Hierbij moet rekening worden gehouden met het feit dat grond en vergunningsverwerving enorm kan verschillen per gemeente. De kosten van een bovengrondsparkeerplaats varieert ook,  maar ligt over het algemeen zo rond de € 10.000.

Het algemeen advies is dat je jaarlijks zo’n 10 procent van de investeringssom terug moet kunnen verdienen, dus moet een parkeerplaats tussen de € 1.000 en € 5.000 euro per jaar opbrengen. Ter vergelijking: de prijs van een parkeervergunning varieert tussen € 100 en € 500 euro per jaar. Veel gemeenten kiezen ervoor € 500 tot € 800 euro te rekenen voor een plek in een parkeergarage. Dus moeten de kosten van de aanleg van de parkeerplaats worden opgenomen in de totale huur en service kosten van de huurder.

Lees hier over de nieuwe brandeisen omtrent het parkeren met elektrische auto’s.

Wees up to date over de nieuwste artikelen op OGwijzer door ons te volgen op linkedIn!

Parkeeroplossing kantoor Parkeeroplossing kantoor  Parkeeroplossing kantoor  Parkeeroplossing kantoor Parkeeroplossing kantoor 

Deel "Wat is dé parkeeroplossing voor kantoor?" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Anderhalvemeterkantoor

Lees de Whitepaper: Een gezonde werkomgeving met BREEAM-NL

Bron: DGBC Het afgelopen anderhalf jaar is de focus op een gezonde werkplek nog belangrijker geworden. Vaak is een duurzame werkplek ook een gezonde werkplek. Duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL is hét instrument om gezondheid mee te nemen in het ontwikkelproces van...

Het Platform bekroond als Kantoorgebouw van het Jaar 2020

Foto: Peter Tijhuis. Bij de feestelijke uitreiking van de Architectenweb Awards 2020 is Het Platform in Amersfoort bekroond als Kantoorgebouw van het Jaar. Een voormalige loods van de Prodent-fabriek in Amersfoort is nu in gebruik bij een online...
Anderhalvemeterkantoor

Spacesizing Whitepaper

Lege werkvloeren, daar moet je iets mee. Alléén besparen op werkplekken is zeker een oplossing, maar ook riskant. Lees daarom eerst waar je rekening moet houden bij een hybride werkplekstrategie. Voor veel organisaties geldt dat thuiswerken een permanent...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.