Skip to content

Overzicht subsidies verduurzamen van je bedrijfspand

subsidies duurzame gebouwen

Subsidies zijn voor veel technisch vastgoed beheerders een doorslaggevende factor bij het investeren in Duurzame bedrijfspanden. Gelukkig zijn er veel subsidie ‘potjes’ waar je gebruik van  kunt maken. In dit artikel een overzicht van alle subsidies voor zakelijk vastgoed. subsidies duurzame gebouwen

MILIEU-INVESTERINGSAFTREK (MIA)

De milieu-investeringsaftrek biedt je de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Je kunt tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Je komt in aanmerking voor MIA wanneer je investeert in een bedrijfsmiddel dat voorkomt op de zogenoemde Milieulijst.

Op deze lijst staan verschillende onderwerpen die betrekking hebben op duurzame investeringen in bedrijfspanden.

Je komt in aanmerking voor de MIA als je investering voldoet aan de volgende 5 voorwaarden:

  • Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst. Er zijn dus verschillende categorieën die betrekking hebben op duurzaam verbouwen. Het fiscaal voordeel hangt af van het BREEAM-NL certificaat;
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt;
  • De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel;
  • Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn;
  • Je kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.

Alle informatie over deze duurzame subsidie is terug te vinden op RVO.nl 

 

ENERGIE-INVESTERINGSAFTREK (EIA)

Investeer je in energiezuinige technieken en duurzame energie? Dan kan je mogelijk gebruikmaken van de Energie-Investeringsaftrekregeling (EIA). Deze regeling levert je gemiddeld 11% voordeel op. Bovendien zorgen energiezuinige investeringen voor een lagere energierekening. Voor 2020 is er een budget van € 147 miljoen. subsidies duurzame gebouwen

Naast de afschrijving mag je van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor 2020 is de aftrek 45% van de investering (aanschaf- en voortbrengingskosten).

De maatregelen, of ook wel bedrijfsmiddelen genoemd, moeten voorkomen op de Energielijst. Het gaat bij gebouwen om veel verschillende technieken, zoals HR-glas, isolatie, warmteterugwinning en ledverlichting.

Alles over de ENERGIE-INVESTERINGSAFTREK (EIA) 

 

STIMULERINGSREGELING DUURZAME ENERGIEPRODUCTIE (SDE+)

Investeren in zonnepanelen wordt rendabel dankzij de zogenoemde SDE+-regeling. De SDE+ vergoedt het verschil in kostprijs (afhankelijk van het project) tussen de relatief dure groene energie en de grijze energie voor een periode van 15 jaar.

SDE+ is alleen voor zakelijke grootverbruikers. Je bent volgens deze regeling een grootgebruiker als je een afname van minimaal 3 x 80 ampère verbruikt.

Via SDE+ krijg je voor elke opgewekte stroomeenheid een bedrag subsidie. Dit bedrag wordt door de overheid gegarandeerd voor 15 jaar. SDE+ is een van de belangrijkste tools van de overheid om de energietransitie aan te jagen en vergoedt projecten die in eerste instantie niet rendabel lijken. SDE+ vergoedt voor een gedeelte het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie. subsidies duurzame gebouwen

Meer informatie over SDE+ in een eerder artikel

 

STIMULERINGSREGELING DUURZAME ENERGIETRANSITIE (SDE++)

Deze subsidie regeling voor bedrijfspanden is open van 29 september tot en met 22 oktober 2020. Er is € 5 miljard beschikbaar.

SDE++ is duidelijk de opvolger van SDE+. De subsidies lijken dan ook heel op elkaar. Zoals het subsidiëren van de onrendabele top. Een belangrijk nieuw uitgangspunt in de SDE++ is de rangschikking op basis van verwachte subsidie per vermeden ton CO₂-emissies.

Nieuw in de SDE++ is Carbon Capture & Storage (CCS). CCS is de afvang en opslag van CO₂ en kent verschillende mogelijke toepassingen in de industrie. Op verschillende locaties kan CO₂ worden afgevangen, gecomprimeerd, getransporteerd en daarna onder de grond worden opgeslagen.

De nieuwe regeling (SDE++) beperkt zich niet enkel tot de productie van duurzame energie, maar gaat zich ook richten op CO2-reductie.

Meer informatie over de SDE++ regeling

 

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

Bedrijven die willen investeren in innovatieve technieken die leiden tot CO2-emissievermindering, komen in aanmerking voor de DEI+-subsidie. Bij pilotprojecten kijkt de overheid daarvoor naar de internationale stand van de techniek. Voor demonstratieprojecten geldt dat maximaal 2 keer eerder subsidie mag zijn gegeven voor een zelfde soort installatie vanuit de Topsector Energie-regelingen.

Meer info op RVO.nl

 

Topsector Energiestudies Industrie (TSE)

Wil je investeren in toepassingen van nieuwe CO2-emissie reducerende technieken? Dan kan je gebruikmaken van TSE-subsidie om alle aspecten grondig te onderzoeken voordat je de keuze maakt om een DEI+-pilot- of demonstratieproject te starten. Er is in totaal € 6 miljoen budget in 2020.

Je kunt subsidie aanvragen vanaf 15 januari 2020 9:00 uur tot en met 1 september 2020 17:00 uur.

Meer info op rvo.nl

 

 

 

Deel "Overzicht subsidies verduurzamen van je bedrijfspand" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

ISDE: Wat is er gewijzigd in 2023?

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is sinds dit jaar voor meer mensen bereikbaar. We hebben de wijzigingen hieronder op een rijtje gezet. Nu ook subsidie voor één isolatiemaatregel In 2023 kun je ook subsidie aanvragen als...

€150 miljoen voor nieuwe subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA)

Voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed (zoals een zorginstelling, rijksmonument of gebouw met een publieke functie) biedt de nieuwe Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed – kortweg DUMAVA – grote subsidiekansen voor verduurzaming. Subsidie aanvragen kan vanaf 3 oktober 2022. Wie het eerst...
verduurzamen woningen corporaties

€150 miljoen voor nieuwe subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA)

Voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed (zoals een zorginstelling, rijksmonument of gebouw met een publieke functie) biedt de nieuwe Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed – kortweg DUMAVA – grote subsidiekansen voor verduurzaming. Subsidie aanvragen kan vanaf 3 oktober 2022. Wie het eerst...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.