Skip to content

Optimaal toepassen van geluidseisen voor warmtepompen

Lucht/water warmtepompen spelen een belangrijke rol in de energietransitie en zullen de komende jaren steeds vaker worden toegepast. Het geluid dat deze warmtepompen maken, stelt extra eisen aan de kwaliteit en plaatsing. Ontdek de belangrijkste eigenschappen van geluid en mogelijkheden voor een goede plaatsing van warmtepompen in een nieuwe, gratis whitepaper.

Iedere buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Over het algemeen geldt dat geluid door iedereen anders wordt ervaren. Wat voor de ene persoon ‘veel’ geluid is, wordt door een ander niet eens opgemerkt. Maar wat is geluid?

Geluid is de hoorbare verandering van de luchtdruk die wordt veroorzaakt door een geluidsbron, zoals de compressor of ventilator in het buitendeel van een warmtepomp. Daarbij ontstaan trillingen van de lucht en die lucht transporteert het geluid verder. De trillingen van de lucht brengen uiteindelijk het trommelvlies van een oor in beweging.

Nieuwe geluidseisen

Per 1 april 2021 gelden er nieuwe geluidseisen voor nieuw te plaatsen, buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude-opwekking. Deze wijzingen zijn opgenomen in het vernieuwde Bouwbesluit 2012.

Dit zijn de nieuwe eisen:

  • De geluidseisen hebben betrekking op alle nieuw te plaatsen warmte- en koude-opwekkers (warmtepompen en airco’s).
  • De geluidseis heeft betrekking op de aangrenzende woningen en/of appartementen.
  • Bij het vervangen van een bestaande warmtepomp of airco gelden de nieuwe geluidseisen ook.
  • Deze gelden voor alle bouwwerken met een woonfunctie die bouwvergunningplichtig zijn.
  • Voor grondgebonden woningen is de norm van toepassing in de tuin of op het balkon van het aangrenzende perceel en/of nabij de te openen ramen of deuren.
  • Bij appartementen is de norm van toepassing op de te openen ramen en deuren.

De Rijksoverheid ontwikkelde bij het nieuwe besluit een rekentool om geluidswaarden van warmtepompen en airco’s te kunnen berekenen. In de whitepaper vind je inhoudelijke informatie over de nieuwe wetgeving, een toelichting op een aantal begrippen, verdere verdieping van de materie en informatie over de nieuwe rekentool. Ook wordt ingegaan op het dempen en afschermen van geluid bij de toepassing van warmtepompen. Zo wordt duidelijk hoe kan worden voldaan aan de nieuwe geluidseisen.

Ontdek nu alle info over de geluidseisen in deze gratis whitepaper van ATAG.

Deel "Optimaal toepassen van geluidseisen voor warmtepompen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Remeha opent grootste warmtepompfabriek van Nederland

Remeha, marktleider in ons land op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft vandaag officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij...

Hoeveel Gas bespaar je in je bedrijfspand bij het gebruik van een warmtepomp?

De hoeveelheid gas die wordt bespaard bij het gebruik van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van het bedrijfspand, de mate van isolatie en het verwarmingspatroon. Over het algemeen kan worden...

Welke soorten warmtepompen heb je?

Er zijn vier hoofdtypen warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water, water-water en grond-water. Elk type warmtepomp maakt gebruik van een verschillende bron van energie om warmte te produceren en te verplaatsen.   Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp? Een lucht-lucht warmtepomp werkt...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.