Skip to content

Nominaties Woongebouw van het Jaar 2022 bekend

Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2022 wordt in oktober van dit jaar de prijs voor Woongebouw van het Jaar uitgereikt. In deze categorie heeft de onafhankelijke jury vijf projecten genomineerd.
In de beoordeling van de inzendingen voor de prijs Woongebouw van het Jaar 2022 heeft de jury een aantal punten als belangrijke leidraad genomen. Allereerst is gekeken naar ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw?

Ten tweede heeft de jury gelet op ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Ten derde is gekeken naar ‘innovatie’ – in hoeverre levert het project een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied. Die kan bijvoorbeeld liggen op het vlak van (een nieuwe) gebouwtypologie, duurzame oplossingen of de rol van de architect.

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit architect Willemineke Hammer (EGM Architecten), interieurarchitect Sheryl Leysner (sherylleysner), architect Jan Nauta (Studio Nauta), architect Maarten Terberg (EVA architecten), gebiedsontwikkelaar Martine Vledder (SITE urban development) en architect Vincent Panhuysen (KAAN Architecten).

De nominaties

De actualiteit rond woningbouw valt niet te missen. Er is een grote nood aan woonruimte en met name in het lagere en middensgement is het aanbod laag. Bij de hoge ambities voor woningbouw vormen milieueisen, personeelstekort en materiaalkosten grote hindernissen. Steden zoeken ruimte voor verdichting en de bouwsector zoekt naar mogelijkheden om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen.

Deze en andere actuele kwesties speelden mee in de discussies die de jury over de ingezonden projecten voor Woongebouw van het Jaar 2022 voerde. Ze is gekomen tot de volgende vijf nominaties (in alfabetische volgorde):

De Bocht – LEVS architecten

Woongebouw De Bocht op het Cruquiuseiland in Amsterdam omvat 124 woningen, zowel huur als koop, in verschillende prijssegmenten. Het langgerekte complex vertoont een opvallende knik en bouwt getrapt af naar een oude binnenhaven. Dankzij prefab elementen kon het complex steigerloos worden opgetrokken, inclusief de vijftien verdiepingen tellende toren.

De jury ziet een slimme stapeling van woningen met een verstaffeling naar het water die heel vanzelfsprekend aandoet. Ze waardeert de mix van woonsegmenten en woningtypen binnen het complex. Het woongebouw oogt niet in zichzelf gekeerd, maar is werkelijk verbonden met de omgeving. De grondgebonden maisonnettes, de vertrapping en de knik verschaffen de gevel langs het water levendigheid en individualiteit; de jury begrijpt dat de minder bezonde kant vlak is gehouden. Verder getuigt De Bocht van vakmanschap en ambachtelijkheid, en is een interessant project in de context van het bewoonbaar maken van de vele waterkades in Nederland.

Eenhoornblokken 3 & 4 – Korth Tielens Architecten

Binnen de transformatie van De Eenhoornbuurt in Amsterdam naar een autovrije, parkachtige buurt heeft Korth Tielens Architecten twee woongebouwen voor sociale huur ontworpen. De woningen verschillen in grootte en opzet; de grotere woningen liggen aan de groene openbare ruimte en de kleinere appartementen met hoge ramen en groot balkon op de verdiepingen. In de plint zijn een wasserette en een gemeenschappelijke ruimte met keuken opgenomen.

Bij de relevantie van de opgave – sociale woningbouw – waardeert de jury het bijzonder dat de architecten een vormentaal en detaillering hebben gehanteerd die veel makkelijker en vaker in juist de hoge segmenten worden toegepast. De grote aandacht voor ambacht maakt dat deze woongebouwen karakter hebben waardoor ook de toekomstbestendigheid groot is. Dit zijn gebouwen waar je van gaat houden. De kwaliteit ziet de jury niet alleen op detailniveau, maar ook in de afgewogen plekken, de routes en de balans tussen collectief en privé. De gemeenschappelijke ruimten, gekoppeld aan de entrees, faciliteren ontmoeting; ook de binnenplaatsen kunnen bijdragen aan de sociale cohesie.

Sluishuis – BIG en Barcode Architects

Bij de entree tot Steigereiland, onderdeel van het Amsterdamse IJburg, ligt Sluishuis als een bouwblok in de baai. Aan een zijde is een driehoekige snede gemaakt om het water in het binnenhof te laten, aan de andere zijde trapt het gebouw af middels terrassen, die op termijn begroeid zullen zijn. Het gebouw biedt een brede mix aan woningtypologieën voor diverse doelgroepen. Een steigerlandschap stimuleert het contact met het water en bevordert tegelijkertijd de flora en fauna. Tussen de terrassen en over het dak loopt een publieke route.

Het ontwerp gaat volgens de jury slim om met de locatie; er zijn fraaie door- en uitzichten gecreëerd en het water is op sterke wijze onderdeel van de ruimtelijke beleving gemaakt. Het is ook een slimme keuze om het kenmerkende Amsterdamse bouwblok als uitgangspunt te nemen en dit te vervormen naar de plek; daardoor is het gebouw niet volledig vreemd. Sluishuis heeft aan de ene zijde strakke, glanzende uitstraling; een dergelijke robuustheid past op deze plek en krijgt tegelijkertijd een fraai contrast met de houten en groene terrassen aan de andere kant. Het woonblok biedt een hoge dichtheid en grote diversiteit. Sluishuis voegt iets toe aan het repertoire van de Nederlandse woningbouw, meent de jury. Daarbij voegt het een aantal interessante publieke ruimtes toe aan de buurt.

De Trudo Toren – Stefano Boeri Architetti en Inbo

Op het voormalige Philips-terrein Strijp-S in Eindhoven staat een 19 verdiepingen tellende woontoren met 125 huurwoningen, elk met een eigen boom op het balkon. Verder is de woontoren voorzien van meer dan 5.000 struiken van 70 verschillende soorten. De plint biedt commerciële ruimte; daarboven liggen bergingen en kantoorruimte. De uitdaging lag zowel in de technische uitwerking – het gewicht van de beplanting en de bewatering ervan – als het betaalbaar houden van het concept: opdrachtgever Trudo biedt de woningen aan in het sociale huursegment.

De jury ziet in de Trudo Toren sociale woningbouw met een hoogwaardige woonbeleving. De appartementen hebben een grote verdiepingshoogte en hebben alle een balkon. Het groen is niet alleen een aangenaam gezicht vanuit de omgeving, maar ook voor de bewoners zelf, terwijl de bomen en planten ook nog bijdragen aan verkoeling, biodiversiteit en een schonere lucht. De jury vindt het verder mooi dat dit groene concept is gerealiseerd in een stenen, oud-industriële context. De witte verspringende vlakken van balkons en plantenbakken bieden een speelse aanblik en de uitkragende, gesloten verdieping, sluit aan op de context. De jury waardeert ook het lef van de opdrachtgever om sociale woningbouw op deze manier te willen realiseren.

Valley – MVRDV

Met het 75.000 m2 tellende Valley pogen de architecten de menselijke maat terug te brengen in de kantooromgeving van de Amsterdamse Zuidas. Het gebouw bestaat uit drie torens met elk vlakke en grillige gevels. Boven de drielaagse ondergrondse parkeerkelder bevinden zich zeven lagen met onderin winkels en restaurants en daarboven kantoren. Vanaf de achtste verdieping wordt er gewoond in het gebouw. Een publiek toegankelijk pad loopt vanaf de straat zigzaggend omhoog over het gebouw, tussen de woontorens door.

Valley heeft een gladde, zakelijke kant met een spiegelende vliesgevel die naar de kantoren van de Zuidas is gekeerd, tegenover de grillige andere zijde met natuursteen en groen. Dat maakt het project contextueel en conceptueel krachtig. De weelderige binnenwereld moet zich nog wel bewijzen, vindt de jury. Voor de parametrische zoektocht naar de optimale ligging van appartementen is ook waardering. Dat resulteert in herkenbaarheid en individualiteit in het wonen. Dat wonen is niet voor iedereen weggelegd, maar de jury waardeert dat het gebouw een mix van programma heeft, met een publieke route over het gebouw en een semi-publieke route er doorheen. Daarbij waardeert de jury dat er gezocht is naar een alternatief voor de standaard woontoren.

Uitreiking
Naast de prijs voor Woongebouw van het Jaar worden in oktober ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Kantoorgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar 2022 bekend gemaakt.

Bron: Architectenweb

Deel "Nominaties Woongebouw van het Jaar 2022 bekend" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.