Skip to content

Nominaties Kantoorgebouw van het Jaar 2022 bekend

Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2022 wordt in oktober van dit jaar de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar uitgereikt. In deze categorie heeft de onafhankelijke jury vier projecten genomineerd.
De inzendingen voor de prijs Kantoorgebouw van het Jaar 2022 zijn door de jury beoordeeld met een aantal punten als belangrijke leidraad. Allereerst is gekeken naar ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw?

Ten tweede heeft de jury gelet op ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Ten derde is gekeken naar ‘innovatie’ – in hoeverre levert het project een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied. Die kan bijvoorbeeld liggen op het vlak van (een nieuwe) gebouwtypologie, duurzame oplossingen of de rol van de architect.

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit architect Willemineke Hammer (EGM Architecten), interieurarchitect Sheryl Leysner (sherylleysner), architect Jan Nauta (Studio Nauta), architect Maarten Terberg (EVA architecten), gebiedsontwikkelaar Martine Vledder (SITE urban development) en architect Vincent Panhuysen (KAAN Architecten).

De nominaties

Al voor de adviezen om thuis te werken in verband met Covid-19 werd gezegd dat de functie van het kantoor aan het veranderen was. Het kantoor kreeg nog meer (ook) een sociale functie en werd de plek om collega’s te ontmoeten voor overleggen en verbinding. Na de lockdowns bleek het kantoor zeker niet te hebben afgedaan.

Onder de inzendingen voor de prijs Kantoorgebouw van het Jaar viel het grote aantal opgewaardeerde kantoorgebouwen op. Veel bestaande kantoren ondergingen een verduurzaming en aanpassing met oog voor functionele en sociale plekken. De jury is gekomen tot de volgende vier nominaties (in alfabetische volgorde):

 

EDGE Amsterdam West – de Architekten Cie.

Het kantoorgebouw is in de jaren 1970 ontworpen door Oyevaar, Stolle en Van Gool, de voorloper van het huidige de Architekten Cie. Het gebouw in Amsterdam-West bestaat uit zeven bouwlagen in de vorm van acht ‘klavers’ rond een binnengebied. Het gebouw is getransformeerd, waarbij de vrij indeelbare vloeren nu open ruimten met gecombineerde functies zijn. Elke toren biedt zicht en toegang tot het atrium, dat nu een weelderig groene ontmoetingsplek onder een glazen dak is.

Een gebouw dat door velen was afgeschreven is weer tot leven gekust, stelt de jury vast. De architecten zijn er in geslaagd om een kantoorgebouw met ongenaakbare gevels een menselijk hart en een nieuwe ziel te geven. Dankzij het glazen dak is het binnengebied een aantrekkelijk en functioneel onderdeel van het gebouw geworden; de glazen gevels en trappartijen verbinden visueel en fysiek de kantoorvloeren met het atrium, terwijl via deze zijde nu ook veel daglicht in de kantoren valt. De jury waardeert ook de gerealiseerde hoge ambties op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. EDGE Amsterdam-West is een inspirerend voorbeeld voor hergebruik van een bestaand gebouw.

Floating Office Rotterdam – Powerhouse Company

In de Rijnhaven van de Maasstad ligt het Floating Office Rotterdam (FOR), een ontwerp van Powerhouse Company en ontwikkeling van RED Company. Naast deze twee ondernemingen biedt het huisvesting aan het Global Center on Adaptation en een restaurant met groot buitenterras. Het drijvende kantoorgebouw fungeert binnen het streven van de gemeente om de Rijnhaven te vergroenen als pilot voor drijftechnieken en is tevens een voorbeeld van duurzame technologie en circulair bouwen. Bij het ontwerp van FOR heeft het welzijn van de gebruikers prioriteit gekregen. Dat uit zich in ontwerp en materiaalgebruik van het gebouw. De drijvende tuinen rond het drijvende kantoor zijn ontworpen door Delva Landscape Architecture & Urbanism.

Floating Office Rotterdam is een belangrijk project in het kader van de wateropgave, meent de jury. Bovendien is het op vele fronten een vooruitstrevend ontwerp. Het is opgetrokken in hout, met zijn lichte gewicht geschikt voor drijvend bouwen, terwijl het ook duurzaam is. Het gebouw is demontabel door de droge verbindingen en zijn modulair systeem. Ook klimaat- en energiehuishouding zijn duurzaam opgelost. Verder ziet het kantoor er prettig uit en biedt het de werknemers een royaal terras, een drijvend zwembad en prachtig uitzicht dankzij grote ramen. De jury waardeert de durf van het project, dat laat zien hoe een voormalige binnenhaven leefbaar is te maken.

Hoofdkantoor Lieven de Key – Studioninedots

Het bestaande kantoor van de woningbouwvereniging in Amsterdam is getransformeerd tot een duurzaam, toekomstbestendig hoofdkantoor. De drie bestaande gebouwen zijn gerestaureerd, gerenoveerd en onderling verbonden, waardoor locaties konden worden samengevoegd. Een aaneengesloten structuur van betonnen kaders, open of met glazen invulling, vormt de verbindende lijn. Een nieuwe tuin is duidelijk zichtbaar voor voorbijgangers en personeel. Het kantoor is verrijkt met een breed scala aan werkplekken en ontmoetingsruimte en wordt opengesteld voor de buurt. Een dubbele trap in het atrium creëert ontmoetingsplekken en met beplanting een groene long van het complex. Deze binnentuin is door Delva Landscape Architecture & Urbanism in nauwe samenwerking met Studioninedots ontworpen en gerealiseerd.

In de drie verschillende gebouwen, die het hoofdkantoor van Lieven de Key vormen, heeft Studioninedots een eenheid weten te vinden. Door in het interieur veel materialen weg te halen, is transparantie en hoogte gecreëerd. Het resultaat is sterk en puur. De ontsluiting en het ontstane contact door het maken van openingen is voelbaar; tegelijkertijd doet het interieur ondanks de openheid geborgen aan. Het is vriendelijk en biedt een menselijke maat. In het totale architectonische beeld vormt de openheid van het interieur een verrassend contrast met de toegevoegde plint aan de buitenzijde. Hoewel de jury in schaal een discrepantie voelt tussen de bovenbouw en de plint, is de plint goed ingezet om uniformiteit te creëren. De plint communiceert ook goed met de buitenruimte en de omgeving.

It Swettehûs – GEAR Coöperatie

Op een knooppunt van water-, spoor- en autowegen biedt It Swettehûs bij Leeuwarden ruimte aan de brugbediening, technische dienst en gemeenschappelijke ruimten. De functies zijn logisch gestapeld en vormen een compositie van dozen die refereren aan Friese boerderijen, schepen en brugbedieningsgebouwtjes. Vanuit de hoge circulaire ambities van Provinciale Waterstaat zijn vele hergebruikte en biobased materialen toegepast. Zo bestaan de hoofddraagconstructie, gevels, binnenwanden en meubilair uit afgedankte basralocus meerpalen. Het gebouw wordt volledig voorzien van duurzame energie.

Hoewel het besloten lag in de eisen van de opdrachtgever, waardeert de jury de grote aandacht voor duurzaamheid in dit project – van gerecyled en recyclebaar materiaalgebruik, demontabiliteit en duurzame energiehuishouding tot de flexibele plattegronden. Het gebouw heeft een robuuste uitstraling, met een zekere onafheid, die past bij de plek en de taken die er worden uitgevoerd. Tegelijkertijd is het gebouw als geheel onverwachts en intrigerend in zijn verschijningsvorm. De functionele indeling heeft geleid tot de vorm van It Swettehûs, met de brugbediening bovenin voor het uitzicht, de technische dienst beneden, direct aan de haven en het werkcafé als ontmoetingsplek ertussen. Het resultaat is een duidelijk object met signaalfunctie.

Uitreiking

Naast de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar worden in oktober ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar 2022 bekend gemaakt.

Bron: architectenweb

Deel "Nominaties Kantoorgebouw van het Jaar 2022 bekend" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

AI en war-on-talent zorgen voor een transitie in de kantorenmarkt

Vastgoed maakt niet alleen een gigantische mechanische transitie door, maar ook een sociale. De trend is dat er bij het ontwikkelen van nieuwe kantoren en werkplekken -mede door corona, technologie, klimaatverandering, war on talent en AI- steeds vaker...

Kantoorgebouwen met laag energielabel tot wel 40% in prijs gedaald door energielabelplicht

De energielabel C verplichting voor kantoorgebouwen heeft geleid tot een forse prijsdaling voor vastgoed met een laag energielabel. Dat is de conclusie uit een onderzoek naar de effecten van deze labelplicht, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht. Kantoorgebouwen met...

10 flexwerkplekken 27% goedkoper dan traditionele kantoorruimte voor 10 personen in Amsterdam

Uit onderzoek van Savills in samenwerking met boekingsplatform Workthere, blijkt dat het huren van een 10 persoons-flexkantoor in Amsterdam 27% goedkoper is dan het betrekken van een traditioneel kantoor. In haar wereldwijde onderzoeksprogramma Impacts onderzocht de internationale vastgoedadviseur de kosten...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.