Skip to content

Nieuwe ronde SDE++ opent volgende week!

In de nieuwe Stimulering Duurzame Energietransitie geldt CO2-reductie als uitgangspunt. De regeling is dus breder dan de oude SDE+ regeling. Vastgoedeigenaren die willen verduurzamen met zonnestroom zullen dan ook concurreren met een grotere verscheidenheid aan duurzame projecten en technologieën die ook kwalificeren voor de subsidie, waarbij de subsidiepot gemaximeerd is en de aanvraagperiode beperkt is.

In de voorlichtingsfilm SDE++ ziet u in heldere stappen hoe de SDE++ werkt.  Gedetailleerde informatie over de verschillende categorieën, vindt u in de brochure onder downloads. De SDE++ is open van dinsdag 24 november, 9:00 uur tot donderdag 17 december, 17:00 uur. Er is een budget van € 5 miljard beschikbaar.

Hoe werkt de SDE++ subsidie

Door de nieuwe insteek krijgen meerdere technieken de kans en zal de concurrentie op de subsidie naar alle waarschijnlijk groter zijn. Technieken worden in de SDE++ gerangschikt op basis van de subsidiebehoefte per vermeden ton CO₂. Alleen de onrendabele top kan vergoed worden: het verschil tussen de kostprijs van de techniek die de CO₂ reduceert (het “basisbedrag”) en de marktwaarde van de geproduceerde eenheid (het “correctiebedrag”).

Afbeelding: Overzicht rondes SDE++

 

Door deze manier van redeneren wordt de concurrentie een stuk groter. De huidige SDE+ regeling biedt al subsidie voor energieopwekking uit hernieuwbare bronnen (zon, wind, biomassa, geothermie en water). Dit blijft bestaan, maar wordt uitgebreid en aangevuld met andere technieken die CO2 besparen zoals:

  • Aquathermie
  • Elektrische boiler en warmtepomp
  • Restwarmte
  • Waterstof door elektrolyse
  • CO2-afvang en -opslag (CCS)

Voorwaarden SDE++

Er zijn een aantal voorwaarden waar je als bedrijf aan moet voldoen als je de SDE++ wilt krijgen:

  • Zakelijke aansluiting groter dan 3×80 ampère
  • Bij bouw zonnepanelen moet deze groter zijn dan 15 kWp (15.000 Wattpiek)
  • Bij meer dan 0,5 MWp of 500 kWp moet je een haalbaarheidsstudie meesturen
  • Als je SDE++ krijgt, heb je geen recht meer op andere subsidies
  • Tot 1 MWp binnen 1,5 jaar
  • Boven 1 MWp binnen 3 jaar
  • Je moet in het bezit zijn van de benodigde vergunningen
  • Eventueel: toestemming van de eigenaar van het gebouw

 

Deel "Nieuwe ronde SDE++ opent volgende week!" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Thomas Rau: Waardeloze gebouwen bestaan niet meer

Het motto van de architect Thomas Rau is guided by the future. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. Rau...

Column Ronald Huisman: Verduurzaming gaat verder dan alleen zonnepanelen

“Netwerken kunnen het aanbod van groene stroom niet aan.” Een bericht dat regelmatig in de media verschijnt. Het valt me altijd weer op. We zijn al even bezig met de energietransitie, dit hadden we toch wel kunnen voorzien?...
PGGM project Strukton Worksphere

Terugleverbeperking: gebieden waar je je stroom niet kwijt kunt

Terugleverbeperkingen zijn situaties waarin een huiseigenaar of bedrijf met zonnepanelen hun overtollige opgewekte elektriciteit niet op het elektriciteitsnet kan terugleveren. Deze beperkingen kunnen voorkomen in gebieden waar het stroomnetwerk niet voldoende capaciteit heeft om de extra energie van...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.