Skip to content

Nieuwe inzichten over thermisch comfort in gebouwen

In een nieuw boek over thermisch comfort in gebouwen laten de auteurs zien dat de methode ‘adaptief thermisch comfort’ een win-winsituatie mogelijk maakt. Daarbij stemt het binnenklimaat tot meer tevredenheid en is er ook minder energie nodig. 

Bij het ontwerpen van gebouwen wordt er de laatste vijftig jaar meestal vanuit gegaan dat het binnen nauwe grenzen regelen van de binnentemperatuur maximaal thermisch comfort geeft. Dat maakt vervolgens in de meeste gevallen conditionering van de binnenlucht noodzakelijk. Deze methodiek is gebaseerd op onderzoek in klimaatkamers.

Nieuwe visie

De afgelopen 25 jaar is echter op grond van veldonderzoek in een groot aantal in gebruik zijnde gebouwen een nieuwe visie ontwikkeld. Met adaptief thermisch comfort wordt de nadruk gelegd op het vermogen van mensen om zich op verschillende manieren aan te passen aan de wisselende temperaturen, zoals die voorkomen in niet of beperkt geconditioneerde gebouwen. Als het buiten warmer is, verwachten bewoners in die gebouwen dat het binnen ook warmer is en passen zij zich ook daarnaar aan. Dat gebeurt onder andere door het openen van ramen of het aanpassen van hun kleding.

In dergelijke gebouwen zijn mensen tevredener over het binnenklimaat dan in gebouwen met een strak geregelde temperatuur. Want het binnen nauwe grenzen regelen van de temperatuur vermindert het vermogen van het lichaam om zich aan wisselende temperaturen aan te passen. Bovendien leiden nauwe temperatuurgrenzen niet tot een hogere productiviteit.

Nieuwe inzichten over thermisch comfort in gebouwen

Dat alles stelt wel eisen aan het gebouw, dat zo ontworpen moet zijn dat het zoveel mogelijk goeds gerealiseerd wordt met bouwfysische en passieve oplossingen, bijvoorbeeld door adequate zonwering, thermisch effectieve bouwmassa en bruikbare te openen ramen, zonodig aangevuld met luchtbehandeling voor ventilatie. Adaptief thermisch comfort maakt een win-winsituatie mogelijk waarbij en het binnenklimaat tot meer tevredenheid stemt en er minder energie nodig is.

In het nieuwe boek beschrijven de auteurs Stanley Kurvers en Joe Leijten onder andere over de geschiedenis van onderzoek naar thermisch comfort, de principes van thermische adaptatie, richtlijnen voor adaptief comfort, binnenklimaat en productiviteit en ten slotte worden voorbeelden van ontwerpaanbevelingen voor thermisch comfort gegeven.

Lees meer over hoe je gezonde gebouwen creëert op OGwijzer.

Bron

Deel "Nieuwe inzichten over thermisch comfort in gebouwen" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Wat is dé parkeeroplossing voor kantoor?

Anno 2021 is de auto nog steeds het populairste vervoermiddel om mee naar kantoor te reizen. Toch is het vaak niet meer mogelijk om voor al je huurders parkeerplekken te huren of aan te leggen bij een kantoorpand....

De nieuwe stad van 2050, hoe gaat het eruit zien?

Laurens Tait werkt bij Arup Nederland met zijn team aan projecten voor Nederlandse overheden op gemeentelijke, regionale en landelijke schaal. Zo heeft hij net de internationale plannen voor Luxembourg 2050 en Brussel 2040 afgerond. Dus als iemand een...

ASN Bank laat houtbouw zien op klimaattop

Bouwen met hout en andere natuurlijke materialen levert duurzame, gezonde gebouwen op én draagt bij aan biodiversiteit en een beter klimaat, is de boodschap op de klimaattop. Met die boodschap overhandigen ASN Bank, Climate Cleanup en bouwnetwerk Gideon...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.