Skip to content

Verwarmingssystemen gaan een cruciale rol spelen.

Verwarmingssystemen van een vermogen vanaf 70kW moeten vanaf 10 maart gekeurd worden door een SCIOS Scope 14-gecertificeerd inspectiebedrijf. Het gaat daarbij niet alleen over de stookinstallatie zelf, maar ook om het distributie- en afgiftesysteem. Doel is om zo energiebesparingspotentieel in kaart te brengen.

Het gaat om de uitwerking van de Europese regelgeving EPBDIII. Grote verwarmingsinstallaties moeten al sinds jaar en dag gekeurd worden. Voorheen ging het om installaties met een vermogen boven de 100kW, maar sinds twee jaar is die drempel verlaagd naar 70kW.

Scope 1 en 2

Tot 10 maart 2022 mogen bedrijven zich nog laten inspecteren voor SCIOS Scope 1 of 2, maar na deze datum zijn die niet langer voldoende en moet je een SCIOS Scope 14-inspectie uit te laten voeren. Als een ventilatiesysteem aan het verwarmingssysteem gekoppeld is, moet dat ook worden worden gekeurd.

Voor het bepalen van het vermogen moeten de vermogens van de verschillende onderdelen van het systeem bij elkaar opgeteld worden. Eventuele back-upsystemen moeten ook meegeteld worden. Onder de nieuwe regels vallen zowel gasgestookte ketels als elektrische warmtepompen. Overigens is onlangs bepaald dat warmtepompen die ook kunnen koelen onder het inspectieregime voor airconditioningssystemen komen te vallen.

Elke vier jaar keuring voor je verwarmingssysteem

Verwarmingssystemen dienen elke vier jaar opnieuw gekeurd te worden. Keuringen voor airconditioners (ook vanaf 70kW) blijven vijf jaar geldig. Wie dat wil kan zijn verwarmingssysteem nu nog tot 10 maart laten keuren onder Scope 1 en 2. Die keringen blijven uiterlijk tot 10 maart 2024 geldig. Daarna moet elke installatie verplicht ook een Scope-14 keuring hebben ondergaan.

Complicerende factor is dat inspectiebedrijven zich nu nog niet kunnen laten certificeren voor Scope 14-inspecties, omdat de betreffende certificering nog in de afrondende fase zit. Dat moet echter, zo is de verwachting, binnen enkele weken voor elkaar zijn. Inspecteurs dienen volgens de certificeringsregeling Scope 14-gediplomeerd te zijn. Opleidingen lopen nu snel vol.

Lees een andere artikel op OG Wijzer.

Deel "Verwarmingssystemen gaan een cruciale rol spelen." op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Hybride warmtesysteem: nieuwe combi van WKO

In Nijmegen wordt binnenkort een lokale hybride  warmtesysteem  en koudeopslag (WKO) gecombineerd met de al aanwezige stadswarmte. Dit nieuwe hydride warmtesysteem wordt in 2024 door Vattenfall en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling aangelegd voor driehonderd nieuwbouwwoningen aan het Waalfront...

Kachels krijgen nieuwe eisen die van kracht gaan

Kachels en haarden moeten vanaf januari aan strengere eisen voldoen. Eigenlijk hadden die al twee jaar geleden van kracht moeten worden, maar het blijkt dat de Europese Commissie een stokje voor dat kabinetsvoornemen heeft gestoken. Het gaat om...

Energie besparen door warmte- en koud opslag

Vrijwel alle gebouwen en kassen van Wageningen University & Research op Wageningen Campus gaan voor de verwarming en de koeling op termijn gebruik maken van Warmte Koud Opslag (WKO). WKO levert WUR uiteindelijk een enorme energiebesparing op zonder...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.