Skip to content

Nieuw voor deuren met SOFTLINE 82 NL: inbraakwerend rollenbandscharnier SKG** van roestvrij staal

Deuren worden steeds groter en zwaarder. Om de toenemende belasting aan te kunnen, moeten scharniersystemen aan steeds hogere eisen voldoen. Andreas Westlinning vertelt hoe SIMONSWERK voor het kunststof profielsysteem SOFTLINE 82 NL van VEKA een passende scharnieroplossing ontwikkelde: Rollenband SIKU RB 3154 V9-04.

Westlinning is meestertimmerman van professie. Hij werkt al 19 jaar bij SIMONSWERK, een Duits bedrijf dat een van de bekendste fabrikanten van deurscharnieren en scharniersystemen is. “Ik werk in de buitendienst van de afdeling Toepassingstechniek en ben daardoor ook contactpersoon voor de aanbieders van kunststof profielsystemen.” Toen VEKA op zoek was naar een stabiel en praktisch scharniersysteem voor de Nederlandse markt en zich tot SIMONSWERK wendde, raakte Westlinning bij het project betrokken. “De beide bedrijven hebben al jaren een goede samenwerkingsrelatie. Zo hebben we enkele jaren geleden al een scharniersysteem gemaakt voor de TOPLINE profielserie van VEKA.”

Stabiliteit is eerste vereiste
Waarom ging VEKA in gesprek met Simonswerk? “Voor naar buiten openende deuren met SOFTLINE 82 NL wilde VEKA een scharnier die moest voldoen aan een hogere standaard dan wat op dat moment beschikbaar was op de markt. De uitdagingen voor dit deurtype zijn namelijk fors, in het bijzonder met betrekking tot een stabiele bevestiging. Stabiliteit is cruciaal, omdat de deuren tegenwoordig steeds groter en zwaarder worden, enerzijds vanwege de toenemende eisen op het gebied van beveiliging en anderzijds om creatieve en ontwerptechnische redenen.”

Met de technici van VEKA werden alle vereisten voor het scharniersysteem besproken. “We besloten om een driedimensionaal verstelbare scharnieroplossing van roestvrij staal te ontwikkelen. Roestvrij staal is visueel aantrekkelijk en is tevens corrosiewerend, wat zeker bij buitendeuren een belangrijk voordeel is. Een ander belangrijk voordeel is dat het door SIMONSWERK ontwikkelde systeem, SIKU RB 3154 V9-05, gemakkelijk gemonteerd kan worden.”

Driedimensionale verstelbaarheid onmisbaar
Waarom is driedimensionale verstelbaarheid belangrijk? “Steeds hogere eisen bij het gewicht van de deurvleugels maar ook op het gebied van sluittechniek, maken een comfortabele driedimensionale aanpassing van het deurblad onmisbaar voor deuren die langdurig goed moeten functioneren bij het openen, sluiten en vergrendelen.” Andere belangrijke voordelen zijn de eenvoudige montage (in- en uithangen door middel van de scharnierstift) en de extreem stabiele bevestiging door middel van stifftaps aan het scharnier, wat resulteert in een belastbaarheid van 120 tot 150 kg (afhankelijk van de positie van het scharnier).

Inbraakwerend: SKG**
“Het creëren van een driedimensionaal verstelbaar scharniersysteem dat past bij de specifieke profielgeometrie van SOFTLINE 82 NL was voor ons het lastigst, vooral bij de bevestiging aan de zijkant van het kozijn,” aldus Westlinning. In de ontwikkelfase zijn verschillende uitvoeringen getest en geëvalueerd, waarbij SIMONSWERK nauw samenwerkte met het VEKA-team (technici en buitendienst) en Nederlandse deurfabrikanten. “Nadat de ontwikkelingsfase en de onderzoeksfase waren afgesloten, werd het systeem getest op inbraakwerendheid, wat een uitstekend resultaat opleverde!” Het rollenbandscharnier SIKU RB 3154 3D voldoet namelijk aan SKG inbraakwerendheidsklasse SKG**.

Corrosiebestendig met hoogwaardige uitstraling
Doordat het rollenbandscharnier van roestvrij staal is gemaakt, is het een zeer corrosiebestendig systeem. “Het kan dus uitstekend in de Nederlandse kustgebieden worden toegepast.” Westlinning wijst verder op de hoogwaardige uitstraling. “Het scharniersysteem kan desgewenst worden voorzien van een poedercoating en is daardoor ook verkrijgbaar in verschillende kleuren: crème, wit en grijs.”

Verkrijgbaar bij de Nederlandse bouwbeslaghandel
Het rollenbandscharnier met bijbehorende boormallen is verkrijgbaar bij de Nederlandse bouwbeslaghandel. Westlinning kijkt tevreden terug op het ontwikkeltraject. “Het is mooi om dit meegemaakt te hebben en nu te beleven hoe tevreden deurfabrikanten zijn over de toepassing ervan!” De toegepaste techniek met wapening-draagstiften bestaat nog maar enkele jaren. “Speciaal voor het profielsysteem SOFTLINE 82 NL hebben we die op een nieuwe manier toegepast en geoptimaliseerd. De techniek zelf is overigens breder toepasbaar. Voor andere profielsystemen zijn soortgelijke oplossingen mogelijk, maar dan wel in combinatie met andere bevestigingssituaties.”
De rollenbandscharnieren SIKU RB 3154 3D maken deel uit van de SIKU-productgroep voor kunststof deuren. “Hierin heeft SIMONSWERK een breed en divers aanbod van systemen, waaronder roestvrij stalen rollenbandscharnieren (zonder dichtingsonderbreking), alsmede tweedelige en driedelige opschroefsystemen tot een belastbaarheid van 160 kg!”

inbraakwerend rollenbandscharnier SKG** van roestvrij staal

 

Meer informatie over SOFTLINE 82 NL leest u hier.

 

 

Deel "Nieuw voor deuren met SOFTLINE 82 NL: inbraakwerend rollenbandscharnier SKG** van roestvrij staal" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.