Skip to content

Hybride warmtesysteem: nieuwe combi van WKO

In Nijmegen wordt binnenkort een lokale hybride  warmtesysteem  en koudeopslag (WKO) gecombineerd met de al aanwezige stadswarmte. Dit nieuwe hydride warmtesysteem wordt in 2024 door Vattenfall en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling aangelegd voor driehonderd nieuwbouwwoningen aan het Waalfront (foto boven).

De nieuwe duurzame oplossing voor warmte en koude in Nijmegen, een hybride WKO, gaat de woningen in het Waalkwartier, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Waalfront, voorzien van verwarming, warm water en koeling. Hierdoor wordt op een zo duurzaam en robuust mogelijke manier invulling gegeven aan de warmte- en koudevraag in de woningen.

Er komen twee bronnen van ongeveer tachtig meter diep, waaruit Vattenfall met behulp van een grote warmtepomp warm en koud water oppompt. De warmte en koude zorgt voor het verwarmen en koelen van de woningen, terwijl de aanwezige stadswarmte dankzij de hogere temperatuur warm tapwater levert. Bij zeer koud weer kan de stadswarmte als back-up warmtesysteem dienen voor het verwarmen van de woningen.

Hittestress en koeling

Ondertussen is ook de vraag naar koeling in woningen groeiende, zo weet Arno van Gestel, commercieel directeur Vattenfall Warmte Nederland: “Vanwege de steeds langduriger zomerwarmte worden er strengere eisen gesteld aan de maximale binnentemperatuur binnenin de woningen. Met name in hoogbouw met appartementen kan door de zoninval op de ramen in de zomer hittestress optreden. Koeling is dan essentieel. Wij investeren daarom in slimme oplossingen, bijvoorbeeld door het combineren van technieken zoals WKO en stadswarmte. Zo creëren we een duurzaam hybride warmtesysteem en koudesysteem met de robuustheid van stadswarmte.”

OG Wijzer is momenteel bezig met een enquête om de website te optimaliseren. Graag willen wij uw perspectief horen! U kunt deze enquête anoniem invullen of uw gegevens achterlaten, als u dat doet maakt u kans op een VVV cadeaubon t.w.v. € 150,-. De enquête zal +/- 2 minuten van uw tijd in beslag nemen!

Lees op OG Wijzer over het nieuwe wetvoorstel voor warmtetransitie in gebouwde omgeving.

Deel "Hybride warmtesysteem: nieuwe combi van WKO" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Verwarmingssystemen gaan een cruciale rol spelen.

Verwarmingssystemen van een vermogen vanaf 70kW moeten vanaf 10 maart gekeurd worden door een SCIOS Scope 14-gecertificeerd inspectiebedrijf. Het gaat daarbij niet alleen over de stookinstallatie zelf, maar ook om het distributie- en afgiftesysteem. Doel is om zo...

Kachels krijgen nieuwe eisen die van kracht gaan

Kachels en haarden moeten vanaf januari aan strengere eisen voldoen. Eigenlijk hadden die al twee jaar geleden van kracht moeten worden, maar het blijkt dat de Europese Commissie een stokje voor dat kabinetsvoornemen heeft gestoken. Het gaat om...

Energie besparen door warmte- en koud opslag

Vrijwel alle gebouwen en kassen van Wageningen University & Research op Wageningen Campus gaan voor de verwarming en de koeling op termijn gebruik maken van Warmte Koud Opslag (WKO). WKO levert WUR uiteindelijk een enorme energiebesparing op zonder...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.