Skip to content

Nieuw concept voor woningcorporaties: Buurblok

Samen met Wocozon lanceert Dijkstra Draisma het woonconcept Buurblok: wonen als dienst. Wonen, energie, vervoer en onderhoud komen samen, door Droogstapelwoningen te combineren met het energieconcept van Wocozon. Deze complete dienst bieden ze aan in een (operational) leasecontract. Een primeur, want dit leaseconcept is uniek en wordt voor het eerst aangeboden in Nederland. Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland is de eerste corporatie die deze dienst in de praktijk wil brengen in een wijk in Leeuwarden.

Makkelijker en betaalbaarder

Het idee voor Buurblok is ontstaan omdat Dijkstra Draisma en Wocozon geloven in het makkelijker en betaalbaarder maken van de uitdagingen waar Nederland en met name de woningcorporaties voor staan: het duurzaam oplossen van het woningtekort. Samen bieden zij in één totaalaanbod zowel een heel energiezuinige woning als een duurzaam energieplan aan.

Binnen het concept Buurblok zit de woningcorporatie zelf aan de knoppen. De aantallen, het uiterlijk en de plattegronden van de seriematig gefabriceerde woningen stellen zij zelf samen. Zij leasen daarna niet alleen deze huizen, het is een compleet pakket inclusief een energieplan, het onderhoud en vervoer, bijvoorbeeld een elektrische deelauto, scooter of (bak)fiets voor de huurders.

Uitdagingen bij corporaties

Voor woningcorporaties wordt het steeds lastiger om bij het toenemende tekort aan woningen voldoende betaalbare, duurzame en kwalitatief goede nieuwbouwwoningen te realiseren. Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland ziet daarom met Buurblok een mooie kans. Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder bij WoonFriesland: “De leaseconstructie van Buurblok is heel aantrekkelijk voor ons. Het voordeel van leasen is dat wij extra financiële middelen vrijhouden en kunnen reserveren voor de grote opgave die er ligt in de bestaande gebouwde omgeving en nieuwbouw.”

Het innovatieve idee en toekomstbestendige karakter van het concept past bij het sociaal verhuurbedrijf. “WoonFriesland is een innovatieve en vooruitstrevende organisatie. We zijn niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan als dat betekent dat dit ons woningbezit en daarmee de wereld verduurzaamt, zonder kwaliteit te verliezen,” aldus Hoekstra.

Woningcorporaties schaffen via Buurblok de huizen dus niet meer zelf aan, maar leasen deze. De verhuurders besparen door Buurblok tijd, energie en geld en kunnen daardoor extra betaalbare, circulaire en comfortabele woningen aanbieden aan hun huurders. Dat is hard nodig om het grote woningtekort in Nederland duurzaam op te lossen.

 

Droogstapelsysteem

Het innovatieve droogstapelsysteem (DSS) is dé woningbouwoplossing van Dijkstra Draisma. De prefabwoningen zijn gasloos, circulair en automatisch geproduceerd. De opdrachtgever zit aan de knoppen voor het ontwerp en de woningen zijn geheel naar wens in te vullen.

Deze huizen zijn heel geschikt voor seriematige woningbouw. De gevels, gemaakt in de fabriek in Dokkum, zijn 92% circulair en de woning is in zijn geheel demontabel. Dit betekent dat de woningen in de toekomst herplaatsbaar zijn of dat de materialen worden hergebruikt in dezelfde keten.

Energieconcept

De woningen worden aangesloten op een buurtwarmtenet dat lokaal wordt aangelegd. De extreem energiezuinige huizen worden slechts met één warmtepomp verwarmd. Alle woningen worden voorzien van zonnepanelen, waardoor de woningen standaard zelfvoorzienend zijn. Het buurtwarmtesysteem wordt daarnaast van innovatieve zonnepanelen voorzien die stroom én warmte opwekken.

Om ervoor te zorgen dat er slim met de duurzaam opgewekte elektriciteit wordt omgegaan, zijn de woningen voorzien van innovatieve technieken (smart grid en batterij), wat ervoor zorgt dat de energie alleen wordt gebruikt waarvoor en wanneer het nodig is. Zo zijn de comfortabele woningen goed voorbereid op de toekomst.

Dit jaar verrijst de eerste Buurblokwijk in Techum (Leeuwarden) in opdracht voor WoonFriesland. Sigrid Hoekstra: “We voegen graag de daad bij het woord en zijn trots dat we het eerste Buurblokproject in de Friese hoofdstad realiseren.”

 

Deel "Nieuw concept voor woningcorporaties: Buurblok" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Handboek circulair renoveren voor woningcorporaties

Nederland wil in 2050 niet alleen nagenoeg energieneutraal zijn, maar ook volledig circulair. Hoewel de Rijksoverheid voor Circulair Bouwen een visie neerlegt gericht op hergebruik, demontage en duurzaam materiaalgebruik, is nog niet goed duidelijk wat de uitwerking van...

Havensteder en Team ERAflats verduurzamen ruim 500 woningen

Havensteder en Team ERAflats zijn deze week gestart met grootschalig verbeteronderhoud en verduurzaming van drie ERA-flats in Rotterdam-Ommoord. In totaal worden 525 woningen onder handen genomen. De flat aan de Zernikeplaats – met 175 woningen – is als...

Kennemer Wonen heeft in 2020 gemiddeld energielabel A

Kennemer Wonen is één van de voorlopers als het gaat om duurzaamheid en het verduurzamen van woningen. Afgelopen jaar heeft zij gemiddeld energielabel A behaald voor haar woningen. Branchevereniging Aedes stelt als ijkpunt op weg naar CO2-neutrale woningen...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.