Skip to content

NFC Index: Hoogste kostenstijging kantoorexploitatie in 15 jaar verwacht

gemiddelde servicekosten per m2

In het tweede Coronajaar, bleven de kosten van facilitaire dienstverlening vrijwel gelijk op € 489,-; berekend per verhuurbare vierkante meter (verhuurbaar vloer oppervlak: vvo, excl. 21% BTW). De NFC Index voorziet nu voor 2023 een explosieve kostenstijging van minimaal 17% tot aan wel 26%. Dit is de hoogste stijging in het 15 jarige bestaan van deze index. Huurkosten stijgen mee met de inflatie (10-15%) en de energiekosten verviervoudigen. Hierdoor benadert de post “energie” de huurkosten als de grootste kostenpost van deze index.

Dit blijkt uit de marktoutlook van de Netherlands Facility Costs Index (NFC Index) van de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN). Jaarlijks publiceren wij een objectieve en actuele benchmark van de facilitaire kosten.

Uit de NFC Index Kantoren blijkt dat de facilitaire kosten nog stabiel zijn en slechts een lichte stijging laten zien van 0,3% ten opzichte van het vorige jaar. Op basis van de prijsontwikkeling en de eerste benchmarkcijfers van dit jaar wordt een recordstijging van de index voorzien voor 2023.

Servicekosten overstijgen de huurkosten

Ook de kosten voor de mens en de organisatie stijgen. De kosten voor de receptie, schoonmaak en beveiliging stijgen mee in de lijn van de inflatie met 10 tot 15%. Dit betekent voor veel organisaties dat de servicekosten de huurkosten zullen gaan overstijgen.

NFC Index in cijfers

NFC Index® Kantoren 2021 = € 489,- per m² vvo, exclusief 21% BTW.
De facilitaire kosten bleven vrijwel gelijk aan het voorafgaande jaar (een niet noemenswaardige stijging van 0,3%). Het vloeroppervlak per werkplek eveneens ongewijzigd gebleven op 20 m² VVO.

Over NFC Index

Netherlands Facility Costs Index (NFC Index) is onderdeel van facilitaire vakvereniging Facility Management Nederland (FMN) en wordt samengesteld in samenwerking met Colliers, CFP, Eurest Services, Metri en TwynstraGudde. Deze index voorziet de Nederlandse markt jaarlijks van een objectieve en actuele benchmark van de facilitaire kosten. NFC Index verzamelt hiertoe jaarlijks de facilitaire kosten per m² verhuurbaar vloeroppervlak in kantooromgevingen en per m² bruto vloeroppervlak in het onderwijs.

Deel "NFC Index: Hoogste kostenstijging kantoorexploitatie in 15 jaar verwacht" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Na twee jaar van dalende kantoorkosten flinke stijging verwacht

De kosten voor bedrijven om een fulltime werknemer (1 fte) een jaar op kantoor te laten werken namen vorig jaar af. De gemiddelde kosten in Europa daalden met 4% en kwamen uit op 9.122 euro. In Nederland daalden...

Servicekosten en de stijgende gas- en energietarieven. Wat te doen bij hoge inflatie?

Hoe voorkom je als verhuurder van bedrijfsruimte dat je straks voor verrassingen komt te staan met de toenemende energie- en gastarieven in relatie tot de servicekosten? In dit artikel gaat Maartje Dekker van Rensen Advocaten hierop in.  ...
Gemiddelde servicekosten voor een kantoor Eindafrekening servicekosten

Wat zijn de gemiddelde servicekosten voor een kantoor?

Servicekosten bepalen voor een groot deel de totale huisvestingslasten van de huurder. Soms wel tot 30% of meer. Huurders zijn steeds scherper op servicekosten en dat is logisch, gezien het feit dat het een flink onderdeel is van...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.