Skip to content

Netbeheerders willen dat overheid regels voor stroomnet aanpast

De Rijksoverheid en de toezichthouders moeten snel nieuwe regels introduceren zodat het elektriciteitsnet efficiënter kan worden gebruikt. Daarvoor pleiten de netbeheerders via hun branchevereniging Netbeheer Nederland. Er staan nog duizenden bedrijven en producenten van groene stroom te wachten op aansluiting omdat er niet genoeg capaciteit is op het stroomnet.

Netbeheerders geven al maanden aan dat het netwerk op steeds meer plaatsen volloopt. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Er zijn plannen om de capaciteit uit te breiden, maar daar is veel geld voor nodig en de uitvoering kost bovendien veel tijd, onder meer door de lange trajecten voor vergunningen. Ook hebben de netbeheerders al langer moeite om technisch personeel te vinden om de werkzaamheden uit te voeren.

Onderzoeksbureau CE Delft heeft in opdracht van Netbeheer Nederland een aantal maatregelen op een rij gezet die kunnen bijdragen aan een oplossing. Zo reflecteren de huidige tarieven op dit moment niet voor alle eindgebruikers de werkelijke kosten. Daardoor worden inefficiënte keuzes gemaakt in subsidies en door gebruikers. Ook zouden technieken als energieopslag met financiële prikkels kunnen worden gestimuleerd.

Het uitvoeren van die beleidsmaatregelen “is nog niet zo makkelijk”, stelt Netbeheer Nederland in een toelichting. “Veel van de wetten en regels over het energiesysteem stammen nog uit een tijd waar fossiele energie de boventoon voerde.”

Deel "Netbeheerders willen dat overheid regels voor stroomnet aanpast" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Gemiddeld energieverbruik kantoor per type energielabel

Het gemiddelde energieverbruik van een kantoor varieert sterk, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het kantoor, de klimaatzone waarin het kantoor zich bevindt en de aanwezige apparatuur en installaties. Het energieverbruik van een kantoor wordt uitgedrukt...

Het gebouw als energiehub: toekomstmuziek?

Het net is vol, hoor je op steeds meer plekken in Nederland. Als we de samenleving verder willen elektrificeren, is congestie wellicht de belangrijkste opgave om in te vullen. Gelukkig zijn er oplossingsrichtingen, zoals het optimaal afstemmen van...

‘Woning van het gas halen kost gemiddeld 40.000 euro’

Het kost gemiddeld 40.000 euro per woning om een huis van het gas te halen. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd, meldt Nieuwsuur. Meer dan de helft van die investering is volgens het EIB...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.