Skip to content

NEN faciliteert snelle afspraken voor maatregelen rondom COVID-19

NEN COVID-19

Bron NEN: NEN heeft een zogenaamde ‘fast track’ procedure ontwikkeld. Hiermee kan in korte tijd een NEN-spec worden ontwikkeld. Deze snel vast te leggen afspraken en richtlijnen bieden praktische oplossingen voor veilig leven en werken in deze uitzonderlijke periode. Meewerken aan deze nieuwe procedure in elke branche is mogelijk.

Door COVID-19 zijn veel bedrijven en organisaties ertoe genoodzaakt allerlei maatregelen te treffen. Maatregelen die ervoor zorgen dat ze hun bedrijfsvoering op een andere manier kunnen inrichten en op een zo optimaal mogelijke manier door kunnen gaan of de deuren weer te kunnen openen.

Er is in meerdere sectoren behoefte om op zeer korte termijn praktische en breed gedragen afspraken te maken.

Extra of nieuwe maatregelen en eisen

In een NEN-spec kunnen snel extra of nieuwe maatregelen en richtlijnen vastgelegd worden om de risico’s die COVID-19 op het werk, in het OV, op scholen, in restaurants, theaters, cafés, bioscopen of in de openbare ruimte met zich meebrengt, zoveel mogelijk te beperken. Het levert zo een belangrijke bijdrage aan het beschermen van onze gezondheid en het op gang brengen van de samenleving en economie, maar biedt ook de basis voor de waarschijnlijk langdurige verandering waarmee wij daarna te maken gaan krijgen.

 

Samenbrengen partijen

NEN faciliteert, als onafhankelijke partij, de totstandkoming van breed gedragen afspraken en brengt marktpartijen en experts samen om die afspraken vast te leggen in normen. Ook in de huidige situatie heeft de markt behoefte aan toepasbare, eenduidige afspraken voor bijvoorbeeld niet-medische mondkapjes en kantoorwerkplekken. Daarbij is snelheid nu van belang. Voor veel van de onderwerpen die nu relevant zijn, beheert NEN al normen. De betrokken experts komen uit alle sectoren. Zij hebben ervaring met het omzetten van kennis in praktisch toepasbare maatregelen en aanwijzingen. Daarnaast is NEN onderdeel van het internationale normalisatienetwerk waarin collega-instituten, samen met marktpartijen, bezig zijn met dezelfde vraagstukken en worden oplossingen wereldwijd gedeeld.

Wanneer een NEN-spec ontwikkelen?

De huidige risico’s door COVID-19 zijn vaak aanvullend ten opzichte van bestaande risico’s waarvoor in bestaande normen al maatregelen zijn beschreven. Of er is sprake van een tegenstrijdigheid of een kloof tussen de uitvoerbaarheid van bestaande normen en noodzakelijke COVID-19 maatregelen.

De huidige internationale normcommissiestructuur van NEN, CEN, CENELEC, ISO en IEC biedt een goede basis om COVID-19-gerelateerde issues in een kort tijdsbestek op te pakken. Ook protocollen en afspraken die andere partijen maken, leveren belangrijke input.

Bij het ontwikkelen van een NEN-spec, met een tijdelijke geldigheid, wordt gebruik gemaakt van nieuwe vormen van online samenwerking en worden zoveel mogelijk processtappen gecomprimeerd. Zo kunnen via NEN afspraken en richtlijnen in korte tijd worden opgesteld, maar wordt dat wel eenduidig en met behoud van kwaliteit en betrouwbaarheid gedaan. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

  • Praktische toelichtingen bij en aanvullingen op bestaande normen;
  • Nieuwe, snelle afspraken;
  • Ondersteuning van sectoren bij het maken van protocollen;
  • Inzetten op een snel Europees of mondiaal traject.

 

Deel "NEN faciliteert snelle afspraken voor maatregelen rondom COVID-19" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

cyberbeveiliging gebouwen OT afdeling

Bouwen aan cyberbeveiliging voor gebouwen: Start met een OT-systeem verantwoordelijke

Ruim 80% van de gebouwen is al verbonden met het internet. We zijn dus duidelijk begonnen aan een nieuw tijdperk van slimme kantoorgebouwen, scholen, ziekenhuizen, etc.  Bij verbonden gebouwen is de efficiëntie bij gebouwbeheer groter en hebben ‘de...

Direct laten zien hoeveel jouw klanten kunnen verduurzamen

Je merkt aan alles dat de markt om verduurzamingsmaatregelen vraagt, maar waar moet je beginnen? Met de Duurzaam Verdienen Portfolio van Remeha kun je als installateur de objecten van meerdere klanten invoeren en opslaan, de potentiële verduurzaming van...

Het belang van digitalisering in vastgoed beheer is groot

Prominus, voorheen HCI vastgoed management B.V., is inmiddels zestien jaar actief in het beheren van Nederlands vastgoed. Het ruim dertig man grote team kent het klappen van de zweep en ziet het belang van digitalisering. Dé reden om...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.