Skip to content

Met welke servicekosten bij de huur van een woning kun je rekening houden?

Als u een woning huurt, zijn er verschillende soorten servicekosten waar u rekening mee moet houden. Hieronder vindt u een lijst met veelvoorkomende servicekosten:

  1. Gas, water en elektriciteit: Deze kosten worden soms rechtstreeks aan u in rekening gebracht, maar in sommige gevallen worden deze kosten opgenomen in de huurprijs. Heeft u een eigen aansluiting dan dient u vaak zelf een contract af te sluiten en vallen ze buiten de servicekosten.
  2. Gemeenschappelijke ruimtes: Als u in een appartementencomplex woont, kunnen er gemeenschappelijke ruimtes zijn, zoals een entree, trappenhuis, lift en buitenruimtes. De kosten voor het onderhoud en de schoonmaak van deze ruimtes kunnen aan u worden doorberekend.
  3. Serviceabonnementen: Sommige verhuurders bieden diensten zoals televisie, internet en telefoon aan als onderdeel van de huurovereenkomst. Deze kosten kunnen ook als servicekosten worden aangemerkt.
  4. Onderhoud en reparaties: Als er onderhoud en reparaties nodig zijn aan de woning of het complex, kunnen deze kosten aan u worden doorberekend. Dit betreffen voornamelijk kleine correctieve reparaties. Grote vervangen vallen meestal buiten de servicekosten en zijn voor de eigenaar.
  5. Administratiekosten: Sommige verhuurders brengen administratiekosten in rekening voor het opstellen van het huurcontract en andere administratieve taken.
  6. Overige kosten: Dit omvat alle andere kosten die niet onder de bovengenoemde categorieën vallen, zoals bijvoorbeeld kosten voor het gebruik van de wasmachine of het droger in gemeenschappelijke ruimtes.
  7. Belastingen: Alle belastingen die gekoppeld zijn aan het gebruik zoals afvalstoffenheving zijn over het algemeen voor rekening van de huurder. Deze kunnen rechtstreeks afgerekend worden of in de servicekosten zitten.

Het is belangrijk om bij het ondertekenen van het huurcontract te weten welke servicekosten u precies moet betalen en hoe deze kosten worden berekend. Vraag uw verhuurder om verduidelijking als er onduidelijkheid is.

 

Hoe hoog zijn de servicekosten voor een woning?

De hoogte van de servicekosten voor een woning hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning, de locatie, de voorzieningen die worden aangeboden en de specifieke servicekosten die worden doorberekend. De servicekosten kunnen bijvoorbeeld hoger zijn als er veel gemeenschappelijke ruimtes zijn of als er veel onderhoud en reparaties nodig zijn.

Er is geen vaste regel voor de hoogte van de servicekosten, omdat deze kosten per woning en per verhuurder verschillen. Bij het huren van een woning is het belangrijk om vooraf duidelijkheid te krijgen over welke servicekosten u kunt verwachten en hoe deze kosten worden berekend. Uw verhuurder moet u een overzicht geven van de servicekosten en hoe deze worden berekend.

Het is ook belangrijk om te weten dat de servicekosten jaarlijks worden verrekend.

Deel "Met welke servicekosten bij de huur van een woning kun je rekening houden?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Wat zijn de servicekosten van een huismeester en een receptie

De servicekosten van een huismeester en de receptie

Wat zijn de gemiddelde servicekosten van een huismeester en de receptie in een kantoorpand? Grotendeels hangt dit af van de mate van service vanuit de verhuurder. De huismeesterkosten hangen weer af van de grootte en de staat van...
Afrekening servicekosten kantoor.

Afrekening servicekosten kantoor. Waar moet je op letten?

Als het gaat om de afrekening van servicekosten voor een kantoorruimte, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten: Contractuele afspraken: Het is belangrijk om de contractuele afspraken met betrekking tot de afrekening van servicekosten...
gemiddelde servicekosten per m2

NFC Index: Hoogste kostenstijging kantoorexploitatie in 15 jaar verwacht

In het tweede Coronajaar, bleven de kosten van facilitaire dienstverlening vrijwel gelijk op € 489,-; berekend per verhuurbare vierkante meter (verhuurbaar vloer oppervlak: vvo, excl. 21% BTW). De NFC Index voorziet nu voor 2023 een explosieve kostenstijging van...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.