Skip to content

Warmtepomp van Vattenfall helpt woningen van het gas af

De ambitie om woningen van het gas af te krijgen komt een stapje dichterbij. Energiebedrijf Vattenfall heeft een warmtepomp ontwikkeld die hetzelfde kan als een traditionele CV ketel: heet water produceren. Dat is goed nieuws voor eigenaren van woningen die tot nu toe ongeschikt waren voor een warmtepomp, zoals oude en minder goed geïsoleerde huizen.

De meeste woningen (95 procent) worden op dit moment verwarmd door middel van een CV-ketel. Die stookt met behulp van aardgas het water op dat vervolgens via radiatoren de verschillende ruimtes verwarmt. Alternatieven zoals een elektrische warmtepomp gebruiken elektriciteit om warmte uit de bodem, oppervlaktewater of de buitenlucht naar binnen te pompen.

Deze apparaten hebben een hoog rendement en zijn duurzaam, zeker als de benodigde stroom bijvoorbeeld door eigen zonnepanelen is opgewekt. Ze hebben alleen een nadeel: de maximale watertemperatuur die deze apparaten kunnen bereiken ligt tussen de 45 en 55 graden Celsius, een stuk kouder dan de 60 tot 80 graden Celsius wat normaal door de verwarming loopt. Wie op deze manier zijn huis wil verwarmen zal dus eerst heel goed moeten isoleren en vaak ook zijn verwarmingssysteem moeten aanpassen.

Warm water & Warmtepomp

De warmtepomp die Vattenfall samen met installatiebedrijf Feenstra heeft ontwikkeld, kan het water net als een CV-ketel opstoken tot 80 graden. Ingrijpende verbouwingen en vergaande isolatie van de woning zijn dan ook niet nodig. Wel gebruikt de pomp van Vattenfall ongeveer 20 tot 30 procent meer energie dan een conventionele warmtepomp.

Het alternatief van Vattenfall is interessant omdat het voor veel mensen de drempel kan verlagen om over te stappen op een alternatief voor de CV-ketel. De vraag is wel hoe duurzaam het is om een slecht geïsoleerd huis te verwarmen met een warmtepomp. Zeker als de elektriciteit die daarvoor nodig is nog met fossiele bronnen wordt geproduceerd. Alleen elektrificeren is op de lange termijn niet voldoende, ook het totale energieverbruik zal omlaag moeten. En daarvoor is isoleren nog altijd het meest geschikt.

Onnodig veel energie &

“Omdat er voorlopig nog een tekort is aan duurzame energie, is energie besparen, naast aardgasvrij, ook een heel belangrijk doel”, zegt Puk van Meegeren, programmamanager energie in huis bij Milieu Centraal. “Als je een hoge temperatuur warmtepomp in een niet zo’n goed geïsoleerd huis toepast, dan verbruik je onnodig veel energie. Het is daarom verstandig altijd een plan te maken voor de verduurzaming van je woning, waarin isoleren en energiezuinig ventileren belangrijke onderdelen zijn.”

Volgens Van Meegeren kan de warmtepomp dan ook een startpunt zijn, tenzij daardoor de isolatie op de lange baan gaat. “Het gaat uiteindelijk om het verminderen van de CO2-uitstoot en daarvoor moet ook de warmtevraag teruggebracht worden. Bij een goed geïsoleerde woning is geen hoge watertemperatuur nodig om te verwarmen.”

Wie interesse heeft in de warmtepomp van Vattenfall moet nog even geduld hebben. Het bedrijf verwacht dat de eerste exemplaren pas eind volgend jaar op de markt komen.

OG Wijzer is momenteel bezig met een enquête om de website te optimaliseren. Graag willen wij uw perspectief horen! U kunt deze enquête anoniem invullen of uw gegevens achterlaten, als u dat doet maakt u kans op een VVV cadeaubon t.w.v. € 150,-. De enquête zal +/- 2 minuten van uw tijd in beslag nemen!

Deel "Warmtepomp van Vattenfall helpt woningen van het gas af" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.