Skip to content

Merin stopt niet bij 30.000 zonnepanelen

merin zonnepanelen

In een tijd waarin het grootste taxibedrijf ter wereld welgeteld nul auto’s bezit en ‘s werelds grootste hotelaanbieder eigenaar is van evenveel hotels, is het volgens Jan van Noordenne, Sustainability & Building Innovation Manager bij Merin, innovatie wat de klok slaat. “Haak je niet aan, dan is de kans groot dat je binnen tien jaar niet meer relevant bent.”

 

Innovatie is overal

“Innovatie is echt overal. Installateurs worden op het gebied van beheer van gebouwbeheersystemen nu al voorbijgestreefd door slimme techbedrijven. En neem een partij als WeWork, deze disrupter heeft een fantastisch bedrijf neergezet waarin het om het merk draaide en niet om de locatie. Super slim! Het is eigenlijk de booking.com van de vastgoedwereld. Ze laten zien dat stenen minder relevant worden, want het gaat steeds meer om beleving dan om de fysieke locatie. Als concepten zoals bijvoorbeeld WeWork een bepaalde massa krijgen, dan red je het als gebouweigenaar met een goed gebouw en locatie niet meer. Mensen kiezen voor de beleving, het comfort, the brandpromise van een concept. Locatie wordt minder belangrijk.”

 

Duurzaamheid is de grootste innovatiekans

Om te innoveren is data nodig. En daaraan is bij Merin geen gebrek. Voor het opzetten van de duurzaamheidsplannen is Merin eerst begonnen met het verzamelen en samenvoegen van de relevante data in één bestand. Op deze wijze is er inzicht en duurzaamheid onderdeel van de strategie van elk pand. Duurzaamheid en  innovatie dáár liggen volgens Jan van Noordenne de grote kansen. Een voorbeeld van de duurzaamheidsambitie van Merin is het zonnedakproject waarin in samenwerking met Vattenfall maar liefst 30.000 zonnepanelen op negen locaties zijn geïnstalleerd. “Een geweldig, maar ook ingewikkeld project. Vooraf dacht ik dat het wiel wat zonnepanelen betreft al wel was uitgevonden, maar dat viel tegen. Ontbrekende dossiers gaven geen compleet beeld over de constructies van het vastgoed. Dat betekende dat ik behoorlijk wat panden heb moeten laten inmeten om bevestigd te krijgen dat betreffende gebouwen het gewicht van de installaties konden dragen. Daarnaast waren lang niet alle netaansluitingen geschikt voor dit project, het aanpassen- of verkrijgen van een nieuwe aansluiting wordt niet altijd geaccordeerd door netbeheerders. Hierdoor en door ondercapaciteit zijn het vaak lange trajecten geweest. Maar ik had een drive: we moeten verduurzamen. Bovendien is zo’n zonnedakproject een prima businesscase waar een goed rendement op gemaakt kan worden. Op dit moment wekken we circa 30% van onze elektriciteit zelf op. Na de uitrol van fase twee waarin nog eens  zeven locaties worden voorzien van panelen, komen we op circa 50%. Verder zijn we nu in voorbereiding voor de haalbaarheid van nog eens dertien locaties.”

Uitprobeerpotje

“Alles wat tot verbetering door efficiency, kostenreductie en toenemende klanttevredenheid leidt, valt wat Merin betreft onder innovatie. Eén van de eerste innovaties was het digitaal ondertekenen van huurcontracten, verder testen we nu met chatbots, een smart building platform dat je gebouw optimaal laat functioneren zonder tussenkomst van een installateur, digitaal aanbestedingsplatform, aanbesteding middels een gebouwopname door een drone, milieu ontlastende schoonmaak et cetera. We hebben al jaren een innovatieteam. Dit jaar hebben we door ons gedoopt ‘uitprobeerpotje’ gekregen waardoor het nog eenvoudiger is om pilots te starten. Het innovatieteam bestaat uit collega’s vanuit verschillende disciplines. Waaronder commercie, marketing, techniek en businessanalyse. We nodigen onder andere innovatieve start-ups uit. Als we het gevoel hebben dat een bedrijf of product kan bijdragen aan verbetering van Merin en de interne organisatie ook de tijd heeft om ermee aan de slag te gaan ,starten we een pilot. Hierbij proberen we vooraf heldere evaluatiecriteria te bepalen om te kunnen beoordelen of een pilot is geslaagd en we tot een bredere uitrol overgaan. De pilots worden gefinancierd uit het potje met leergeld. Niet alle pilots leiden tot opschaling, maar het gros doet dat wel.”

Deel "Merin stopt niet bij 30.000 zonnepanelen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Triple Solar PVT-warmtepomp 3.5 ontvangt gelijkwaardigheidsverklaring

Op 6 september heeft Bureau CRG de nieuwe Triple Solar® PVT-warmtepomp een gelijkwaardigheidsverklaring toegekend. Dit is een belangrijke erkenning voor de PVT-warmtepomp die specifiek werd ontwikkeld voor PVT-panelen als energiebron en zowel hybride als all-electric kan worden ingezet....
Zonnepanelen Oranjedak

Sterke toename opwek eigen energie

Bij bedrijven die werken met de CO2-Prestatieladder komt de energietransitie in de volle breedte op gang. Er is een sterke toename in de opwek van energie en de elektrificatie van mobiliteit en mobiele werktuigen. Ook zijn maatregelen om...
PGGM project Strukton Worksphere

‘Vermogende families en buitenlandse partijen grootste investeerders zonnepanelen’

Vermogende families en buitenlandse partijen zijn de grootste investeerders in zonnepanelen. De familie Brenninkmeijer is de grootste eigenaar van zonnepanelen in Nederland, zo blijkt uit onderzoek naar subsidiestromen door de Volkskrant. In Nederland kan voor de productie van duurzame...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.