Skip to content

Mega-verduurzamingsproject: honderden Amsterdamse woningen van label E naar A

In Amsterdam Zuidoost worden in een keer 935 woningen verduurzaamd. Zij gaan van energielabel E of C naar label A. Dit maakt ze klaar voor de volgende stap: van het aardgas af. Door een slimme samenwerking lukt het om gelijktijdig particuliere huizen als sociale huurwoningen aan te pakken. Een unicum.

Woningcorporatie Eigen Haard, het Nationaal Warmtefonds, gemeente Amsterdam en twee VvE’s werken samen aan dit project dat 1,5 jaar gaat duren.

Dakisolatie en dubbelglas

De woningen in jaren 70’ portiekflats krijgen nieuwe kunststofkozijnen, driedubbelglas en dak- en vloerisolatie. Dit maakt ze klaar voor een aansluiting op het warmtenet. Dat is een logische volgende stap, omdat de gemeente Amsterdam de wijk als aardgasvrije wijk heeft aangemerkt.

Honderden woningen verduurzamen

Van de portiekflatwoningen zijn er 700 in handen van woningstichting Eigen Haard en 235 zijn in bezit van particulieren. De eigenaren zitten samen met Eigen Haard in twee VvE’s. Deze combinatie van sociaal en particulier bezit maakt verduurzaming vaak lastig, omdat particulieren de maatregelen uit eigen zak moeten betalen.

En als de woningcorporatie alleen de corporatiewoningen verduurzaamt dan heeft dat geen zin. De koopwoningen en huurwoningen moeten namelijk op dezelfde manier worden geïsoleerd om “energielekken” te voorkomen. Dat het in dit project lukt om een mix van honderden woningen tegelijkertijd aan te pakken is daarom opvallend en komt doordat onder andere het Nationaal Warmtefonds en de gemeente Amsterdam betrokken zijn.

42 miljoen euro

De partijen verwachten dat de verduurzaming in totaal 42 miljoen euro gaat kosten. De VvE’s lenen 27 miljoen van het Warmtefonds via een speciale Energiebespaarlening. De rest van het geld komt uit een eigen fonds van de VvE’s, subsidies van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de gemeente Amsterdam.

“Dit megaproject is een mooi voorbeeld van wat je kunt bereiken als je de krachten bundelt”, zegt Maartje Brans, bestuurslid bij het Warmtefonds, in een persbericht. “Het laat zien dat een combinatie van financiering via het Warmtefonds en subsidies van Rijk en gemeente de verduurzaming van VvE’s echt mogelijk maakt. We hopen deze manier van werken de komende jaren in heel Nederland terug te zien.”

Deel "Mega-verduurzamingsproject: honderden Amsterdamse woningen van label E naar A" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Kantoorgebouwen met laag energielabel tot wel 40% in prijs gedaald door energielabelplicht

De energielabel C verplichting voor kantoorgebouwen heeft geleid tot een forse prijsdaling voor vastgoed met een laag energielabel. Dat is de conclusie uit een onderzoek naar de effecten van deze labelplicht, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht. Kantoorgebouwen met...

Gemiddeld energieverbruik kantoor per type energielabel

Het gemiddelde energieverbruik van een kantoor varieert sterk, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het kantoor, de klimaatzone waarin het kantoor zich bevindt en de aanwezige apparatuur en installaties. Het energieverbruik van een kantoor wordt uitgedrukt...

Groot aantal kantoren hoeft niet te verduurzamen

Bron: Savills Ons gebouwde erfgoed behoort tot de wereldtop. Van grachtenpanden tot kerken en van kastelen tot fabrieken. In al deze historische panden wordt niet alleen gewoond, maar ook gewerkt. De uitstraling en sfeer van een historisch pand...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.