Skip to content

Meeste verwarming komt straks van warmtenetten, voorziet Kadaster

Woningen in Nederlandse steden worden in de toekomst vooral verwarmd door warmtenetten, verwacht het Kadaster. Op het platteland zal de verwarming vooral komen van warmtepompen en ‘groen gas’.

Het Kadaster heeft per warmtebron onderzocht hoeveel woningen er het meest geschikt voor zijn. Zo’n 3,5 miljoen huizen in stedelijk gebied kunnen volgens de analyse het beste worden aangesloten op een warmtenet. Daarbij wordt op een centrale plaats warmte opgewekt, om van daaruit door leidingen naar de aangesloten woningen te stromen.

Voor ongeveer 2 miljoen woningen is volgens de inventarisatie een individuele elektrische warmtepomp de beste oplossing. De overige 2 miljoen huizen houden een gasaansluiting, maar dan wel een waarbij het gas uit hernieuwbare bron komt.

De cijfers van het Kadaster borduren voort op eerder onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat voor alle buurten uitrekende welk alternatief voor aardgas het goedkoopst is.

Hoe duurzaam een warmtenet is ‘hangt helemaal af van de warmtebron waarmee hij wordt gevoed’ schrijft Natuur & Milieu. Nu wordt vaak nog aardgas gebruikt, of restwarmte van afvalverbrandingsinstallaties en de industrie. Aardwarmte en warmte uit water (aquathermie) kunnen ook dienen als warmtebron.

‘Groen gas’ wordt gewonnen uit biomassa en dat raakt niet op zolang nieuwe bomen worden aangeplant. Over de duurzaamheid daarvan is ook discussie, omdat biomassa verbranden leidt tot CO₂-uitstoot en luchtvervuiling, bijvoorbeeld met stikstofoxiden. De CO₂ kan op termijn wel weer worden opgenomen door nieuwe planten en bomen, die het broeikasgas opnemen.

Alle woningen aardgasvrij

In het Nederlandse Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 alle woningen aardgasvrij moeten zijn. Bij het verstoken van aardgas komt immers CO₂ vrij en daarmee draagt het bij aan de opwarming van de aarde. Ook het afbouwen van de gaswinning in Groningen heeft meegespeeld in het besluit om over te stappen op andere warmtebronnen.

Een knelpunt voor de grote verduurzamingsoperatie is overigens dat zo’n 4 miljoen oudere woningen nog niet voldoende zijn geïsoleerd. Dat is dus nog meer dan de helft van het totaal.

Bron: ANP

Deel "Meeste verwarming komt straks van warmtenetten, voorziet Kadaster" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Kantoorgebouwen met laag energielabel tot wel 40% in prijs gedaald door energielabelplicht

De energielabel C verplichting voor kantoorgebouwen heeft geleid tot een forse prijsdaling voor vastgoed met een laag energielabel. Dat is de conclusie uit een onderzoek naar de effecten van deze labelplicht, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht. Kantoorgebouwen met...

DHG lanceert eigen duurzame energiebedrijf Twozero

Met TwoZero richt DHG zich op duurzame energieoplossingen voor haar gebouwen en haar huurders. DHG TwoZero investeert in zonnepanelen op de daken van geselecteerde SMARTLOG distributiecentra, waarmee direct duurzame zonne-energie wordt geleverd aan de huurder. Indirect wordt er...

Gemiddeld energieverbruik kantoor per type energielabel

Het gemiddelde energieverbruik van een kantoor varieert sterk, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het kantoor, de klimaatzone waarin het kantoor zich bevindt en de aanwezige apparatuur en installaties. Het energieverbruik van een kantoor wordt uitgedrukt...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.