Skip to content

Meer woningen, minder uitstoot

We hebben 1 miljoen nieuwe woningen nodig, terwijl de CO2-uitstoot van de bouw drastisch omlaag moet. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Volgens Peter Driessen, oprichter van circulaire houtbouwer Respace, kunnen we de woningmarkt veel flexibeler inrichten. En daardoor ook veel duurzamer, legde hij uit tijdens Future Business Live van Change Inc.

Volgens Driessen is houtbouw niet alleen een manier om CO2-arm te bouwen, maar ook om de woningmarkt een stuk flexibeler te maken. “We zijn met Respace bijvoorbeeld bezig met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om starterswoningen te maken. Waarbij je eerst een instroom hebt van asielzoekers, maar later die woningen weer makkelijk kunt ombouwen naar starterswoningen. Dat zorgt ook voor minder weerstand tegen de opvang van asielzoekers in de wijk. Want mensen weten dat na een aantal jaar hun kinderen daar ook kunnen gaan wonen.”

Is er wel voldoende hout beschikbaar om houtbouw op te schalen? En welke kansen biedt het splitsen van woningen? Kijk de volledige aflevering van Future Business Live hier terug.

Bouwen voor sleutelfiguren in de stad

Naast Driessen zaten ook Carolien Gehrels van ingenieursbureau Arcadis en Huib de Mulder van Rabobank aan tafel bij Future Business Live. Als directeur European Cities denkt Gehrels na over hoe een stad het beste kan functioneren. “Daarvoor is het ongelofelijk belangrijk om te bouwen voor sleutelfiguren: politieagenten, verzorgenden, maar ook studenten. En die mogelijkheden zijn er in steden, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen.”

Op dit moment ziet Gehrels echter geen enkele prikkel voor bedrijventerreinen om te verdichten, en zo ruimte te maken voor woningen. “Daar zou een gemeente echt iets aan moeten doen. Ik hoop ook dat dat de inzet wordt van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.”

Investeren in verduurzaming

Naast het realiseren van nieuwe woningen moeten we ook bestaande woningen verduurzamen. Hoe gaan we dat betalen? Volgens Huib de Mulder, directeur Wonen bij Rabobank, is de financiering eigenlijk geen obstakel. “Het zit veel meer in de activatie van alle huizenbezitters in Nederland en dat we daar echt een beweging op gang krijgen.”

Hij roept huizenbezitters dan ook op om een logisch moment te pakken om te verduurzamen. “Ga bijvoorbeeld aan de slag met isolatie nu de gasprijzen omhoog gaan. Of als je gaat verhuizen of verbouwen, neem duurzaamheid dan meteen mee. Het is ook gewoon wooncomfort en het geeft je een goed gevoel.”

Waarom bouwen we niet allang 100 procent met biobased materialen? Volgens Patrick Schreven van Eco+Bouw heeft dat met koudwatervrees te maken, zei hij in het programma Koplopers van BNR en Change Inc.

Deel "Meer woningen, minder uitstoot" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Liquiditeit komt voorzichtig terug op de beleggingsmarkt

n het derde kwartaal van 2023 werd er voor €2,3 miljard in vastgoed belegd, een stijging van 28% t.o.v. het tweede kwartaal. Door terugvallende inflatie en stabiliserende rentes zijn er weer partijen actief in vastgoed investeringen. Liquiditeit lijkt...

Nieuw kennisplatform voor circulair bouwen

Sinds kort kunnen professionals die zich bezighouden met circulair bouwen terecht op het kennisplatform Circulearning. Alle kennis en inzichten over dit onderwerp zijn hier toegankelijk gemaakt, onder meer via betaalde video’s, zodat je deze meteen kunt toepassen in...

Klimaatneutraal bouwen kan al in 2025

Het Lente Akkoord 2.0 moet er op korte termijn komen om de MPG naar 0 te krijgen, met onder andere het doel om in 2030 de MPG naar 0,5 te reduceren. Met een CO2-budget van nog maar 909...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.