Skip to content

Meer woningen, minder uitstoot

We hebben 1 miljoen nieuwe woningen nodig, terwijl de CO2-uitstoot van de bouw drastisch omlaag moet. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Volgens Peter Driessen, oprichter van circulaire houtbouwer Respace, kunnen we de woningmarkt veel flexibeler inrichten. En daardoor ook veel duurzamer, legde hij uit tijdens Future Business Live van Change Inc.

Volgens Driessen is houtbouw niet alleen een manier om CO2-arm te bouwen, maar ook om de woningmarkt een stuk flexibeler te maken. “We zijn met Respace bijvoorbeeld bezig met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om starterswoningen te maken. Waarbij je eerst een instroom hebt van asielzoekers, maar later die woningen weer makkelijk kunt ombouwen naar starterswoningen. Dat zorgt ook voor minder weerstand tegen de opvang van asielzoekers in de wijk. Want mensen weten dat na een aantal jaar hun kinderen daar ook kunnen gaan wonen.”

Is er wel voldoende hout beschikbaar om houtbouw op te schalen? En welke kansen biedt het splitsen van woningen? Kijk de volledige aflevering van Future Business Live hier terug.

Bouwen voor sleutelfiguren in de stad

Naast Driessen zaten ook Carolien Gehrels van ingenieursbureau Arcadis en Huib de Mulder van Rabobank aan tafel bij Future Business Live. Als directeur European Cities denkt Gehrels na over hoe een stad het beste kan functioneren. “Daarvoor is het ongelofelijk belangrijk om te bouwen voor sleutelfiguren: politieagenten, verzorgenden, maar ook studenten. En die mogelijkheden zijn er in steden, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen.”

Op dit moment ziet Gehrels echter geen enkele prikkel voor bedrijventerreinen om te verdichten, en zo ruimte te maken voor woningen. “Daar zou een gemeente echt iets aan moeten doen. Ik hoop ook dat dat de inzet wordt van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.”

Investeren in verduurzaming

Naast het realiseren van nieuwe woningen moeten we ook bestaande woningen verduurzamen. Hoe gaan we dat betalen? Volgens Huib de Mulder, directeur Wonen bij Rabobank, is de financiering eigenlijk geen obstakel. “Het zit veel meer in de activatie van alle huizenbezitters in Nederland en dat we daar echt een beweging op gang krijgen.”

Hij roept huizenbezitters dan ook op om een logisch moment te pakken om te verduurzamen. “Ga bijvoorbeeld aan de slag met isolatie nu de gasprijzen omhoog gaan. Of als je gaat verhuizen of verbouwen, neem duurzaamheid dan meteen mee. Het is ook gewoon wooncomfort en het geeft je een goed gevoel.”

Waarom bouwen we niet allang 100 procent met biobased materialen? Volgens Patrick Schreven van Eco+Bouw heeft dat met koudwatervrees te maken, zei hij in het programma Koplopers van BNR en Change Inc.

Deel "Meer woningen, minder uitstoot" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Groen bouwen moet, tenzij het niet anders kan

Vuurzeeën in delen van de Verenigde Staten en Canada, droogte en mislukte oogsten met hongersnood tot gevolg in Mozambique en extreme regenval en overstromingen in Limburg. Het zijn allemaal recente gebeurtenissen als gevolg van klimaatverandering. Hoe bereiden we...

Minder transformatie van kantoren tot woningen in 2020

In 2020 zijn er 10,2 duizend woningen bijgekomen door transformatie van kantoren, winkels en andere niet-woningen. Dit is een daling ten opzichte van voorgaande jaren; in 2018 en 2019 kwamen er steeds meer dan 12 duizend woningen bij...

Woonzorg & BPD gaan meer betaalbare woningen te bouwen

Woonzorg Nederland en BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling gaan samenwerken om betaalbare ouderenhuisvesting te realiseren. De woningcorporatie en de gebiedsontwikkelaar trekken samen op in meer dan tien projecten in het hele land, te beginnen in Den Haag. Daar neemt Woonzorg...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.