Skip to content

Meer ruimte, minder vocht en ook nog eens duurzaam: waarom het nieuwe rijksdepot uniek is voor Nederland

De collecties van het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en Paleis het Loo liggen er: de gloednieuwe rijksdepot in Amersfoort. Normaal gesproken slurpen dit soort gebouwen energie, maar deze is helemaal klimaatneutraal.

“De mantel van het gebouw isoleert als een thermoskan en de kalkstenen binnenwand neemt het vocht op zoals dat ook in een grot gebeurt”, vertelt locatiemanager van het nieuwe CollectieCentrum Nederland (CC NL) Wim Hoeben. Hij is trots op het gebouw en noemt het ‘een van de duurzaamste gebouwen van het land’. Vandaag wordt het officieel geopend door minister Ingrid van Engelshoven.

Milieuvriendelijk van wc tot slotgracht

De collecties in het CollectieCentrum Nederland zijn afkomstig van het Rijksmuseum in Amsterdam, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Paleis Het Loo in Apeldoorn en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het gebouw, de omgeving en de beveiliging zijn zo milieuvriendelijk mogelijk. Door de combinatie van verschillende isolatielagen aan de buitenkant zijn er geen energieslurpende machines nodig om de temperatuur te reguleren. Het dak ligt vol zonnepanelen en de wc’s worden met regenwater gespoeld.

Slotgracht

En in plaats van alleen maar hele hoge hekken, bestaat de beveiliging uit een soort slotgracht die onderdeel is van een klein natuurgebied.

“Het is bijna energieneutraal en in de bedrijfsvoering willen we dit ook doorzetten”, zegt Hoeben. Zo is het verpakkingsmateriaal om de kunst te vervoeren gemaakt om te hergebruiken.

<iframe src=”https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/529555/” width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ allow=”encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Locatiemanager Wim Hoeben laat zien hoe de klimaatneutrale rijksdepot gebouwd is, en hoe deze de kunstwerken beschermt.

Problemen met vocht en temperatuur

De nieuwe centrale rijksdepot was hard nodig: de bewaaromstandigheden van bestaande opslagen in Nederland zijn vaak verre van optimaal. Zo was de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum op vijf verschillende locaties ondergebracht, waaronder de Diogenesbunker in Schaarsbergen. Die deed in de Tweede Wereldoorlog dienst als Duits commandocentrum.

“De situatie was onhandig en niet altijd kwalitatief goed. We konden niet bij de collectie en daarnaast waren er problemen met vocht en temperatuur”, vertelt directeur Teus Eenkhoorn. Een SRV-wagen die het museum ook mee wilde verhuizen, bleek zelfs dermate aangetast dat deze moest worden afgeschreven.

Te groot of te zwaar om op te slaan

Voor sommige objecten was door hun formaat of gewicht helemaal geen goede opslagruimte. Het Rijksmuseum bewaarde een gigantisch schilderij bij een transportbedrijf en het orgel de Blauwe Mortier van het Nederlands Openluchtmuseum staat nu voor het eerst in zijn volledigheid opgesteld. Dat gebeurde voor het laatst in 1980 in een Alkmaarse kerk.

Het geluid van dat orgel van rond 1912 kan nu weer klinken en schalt eens in de 2 weken door het gebouw om vastlopen te voorkomen. De hoogte van de plafonds, de deuren en stevigheid van de vloeren van de opslagruimte zijn juist voor dit soort museumstukken aangepast.

Bron

Lees hier een ander artikel die wij aanraden

Deel "Meer ruimte, minder vocht en ook nog eens duurzaam: waarom het nieuwe rijksdepot uniek is voor Nederland" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Eerste Nederlandse gebouw dat voldoet aan klimaatdoelstelling Parijs staat in Leiden

LEIDEN – Het eerste gebouw in Nederland dat helemaal voldoet aan de klimaatdoelstelling van het akkoord van Parijs staat in Leiden. Het nieuwe labatoriumgebouw op bedrijventerrein Bio Science Park moet onderdak bieden aan diverse start-ups en er worden...

CBRE volledig CO2-neutraal in 2040

CBRE heeft bekendgemaakt dat het in 2040 volledig CO2-neutraal wil zijn. Voor CBRE omvat dit doel niet alleen de CO2-uitstoot van de eigen activiteiten, maar ook die van het vastgoed dat het beheert voor beleggers en huurders, evenals de...

Tekort aan installateurs zit verduurzaming vastgoed in de weg

Daarvoor waarschuwt ABN Amro in een nieuw rapport. Doordat het voor bedrijven steeds moeilijker is voldoende geschikt installateurs te vinden, zou inmiddels 30 procent van de vacatures in de installatiesector onvervulbaar zijn. Dat is hoger dan voor de corona-uitbraak...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.