Skip to content

Het nieuwe Rijksdepot is duurzamer en heeft meer ruimte.

De collecties van het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en Paleis het Loo liggen er: de gloednieuwe rijksdepot in Amersfoort. Normaal gesproken slurpen dit soort gebouwen energie, maar deze is helemaal klimaatneutraal.

“De mantel van het gebouw isoleert als een thermoskan en de kalkstenen binnenwand neemt het vocht op zoals dat ook in een grot gebeurt”, vertelt locatiemanager van het nieuwe CollectieCentrum Nederland (CC NL) Wim Hoeben. Hij is trots op het gebouw en noemt het ‘een van de duurzaamste gebouwen van het land’. Vandaag wordt het officieel geopend door minister Ingrid van Engelshoven.

Milieuvriendelijk van wc tot slotgracht

De collecties in het CollectieCentrum Nederland zijn afkomstig van het Rijksmuseum in Amsterdam, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Paleis Het Loo in Apeldoorn en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het gebouw, de omgeving en de beveiliging zijn zo milieuvriendelijk mogelijk. Door de combinatie van verschillende isolatielagen aan de buitenkant zijn er geen energieslurpende machines nodig om de temperatuur te reguleren. Het dak ligt vol zonnepanelen en de wc’s worden met regenwater gespoeld.

Slotgracht

En in plaats van alleen maar hele hoge hekken, bestaat de beveiliging uit een soort slotgracht die onderdeel is van een klein natuurgebied.

“Het is bijna energieneutraal en in de bedrijfsvoering willen we dit ook doorzetten”, zegt Hoeben. Zo is het verpakkingsmateriaal om de kunst te vervoeren gemaakt om te hergebruiken.

<iframe src=”https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/529555/” width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ allow=”encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Locatiemanager Wim Hoeben laat zien hoe de klimaatneutrale rijksdepot gebouwd is, en hoe deze de kunstwerken beschermt.

Problemen met vocht en temperatuur

De nieuwe centrale rijksdepot was hard nodig: de bewaaromstandigheden van bestaande opslagen in Nederland zijn vaak verre van optimaal. Zo was de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum op vijf verschillende locaties ondergebracht, waaronder de Diogenesbunker in Schaarsbergen. Die deed in de Tweede Wereldoorlog dienst als Duits commandocentrum.

“De situatie was onhandig en niet altijd kwalitatief goed. We konden niet bij de collectie en daarnaast waren er problemen met vocht en temperatuur”, vertelt directeur Teus Eenkhoorn. Een SRV-wagen die het museum ook mee wilde verhuizen, bleek zelfs dermate aangetast dat deze moest worden afgeschreven.

Te groot of te zwaar om op te slaan

Voor sommige objecten was door hun formaat of gewicht helemaal geen goede opslagruimte. Het Rijksmuseum bewaarde een gigantisch schilderij bij een transportbedrijf en het orgel de Blauwe Mortier van het Nederlands Openluchtmuseum staat nu voor het eerst in zijn volledigheid opgesteld. Dat gebeurde voor het laatst in 1980 in een Alkmaarse kerk.

Het geluid van dat orgel van rond 1912 kan nu weer klinken en schalt eens in de 2 weken door het gebouw om vastlopen te voorkomen. De hoogte van de plafonds, de deuren en stevigheid van de vloeren van de opslagruimte zijn juist voor dit soort museumstukken aangepast.

Bron

Lees hier een ander artikel die wij aanraden

Deel "Het nieuwe Rijksdepot is duurzamer en heeft meer ruimte." op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Thomas Rau: Waardeloze gebouwen bestaan niet meer

Het motto van de architect Thomas Rau is guided by the future. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. Rau...
verduurzaming Heijmans

Heijmans hakt het onderwerp verduurzaming in stukken

CPO Esther Donders vertelt waarom verduurzaming een steeds belangrijkere onderwerp wordt voor Heijmans. Wat betekent duurzaamheid voor jou?  ‘Duurzaamheid is ons ticket naar de toekomst. Zoals we op deze aarde bezig waren en nog zijn, dat gaat ’m...

Remeha opent grootste warmtepompfabriek van Nederland

Remeha, marktleider in ons land op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft vandaag officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.