De Tweede en Eerste Kamer hebben in 2019 positief gestemd over een verplichte certificering voor cv-installateurs, ook wel de ‘Gasketelwet’ genoemd. 2020 wordt het overgangsjaar waar monteurs zich bij moeten scholen om een certificering te halen. Na anderhalf jaar (1-1-2022) mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven het werk aan cv-ketels uitvoeren.
Waarom deze wet?
Na onderzoek van de OVR blijkt dat de helft van de ongevallen met gasketels plaats vinden bij moderne ketels. Deze ketels voldoen aan de huidige standaarden en worden goed onderhouden, maar ondanks de verschillende kwaliteitseisen die er zijn gaat er toch te veel fout! Er komt daarom nu een uniforme en wettelijk verplichte erkenningsregeling, waarmee alle monteurs veilig met gasinstallaties kunnen gaan werken.
Belangrijke data voor invoering van deze nieuwe wet.
De Gasketelwet gaat installatiebedrijven de komende jaren bezig houden. De wet gaat per 1 juli dit jaar in, maar de monteurs krijgen anderhalf jaar de kans om zich op te leiden. Na 1 januari 2021 is het strafbaar om installatiewerk aan de gasketel uit laten voeren door ongecertificeerde bedrijven. Alle 40.000 installateurs en onderhoudsmonteurs in Nederland moeten een Bewijs van Vakmanschap hebben.
Monteurs moeten eerst een theorietoets halen. Deze kan online gedaan worden. Daarna volgt het praktijkexamen. Voor werkgevers die afdragen aan het scholingsfonds is subsidie van opleidingsfonds OTIB beschikbaar.
Het praktijkexamen wordt op ongeveer vijftien locaties afgenomen, verspreid door het land. Tijdens deze toets moeten monteurs demonstreren dat ze op een veilige manier installatie- en onderhoudswerkzaamheden aan een cv-installatie kunnen uitvoeren. Daarnaast zal ook hier nog eens het kennisniveau getoetst worden, door de kandidaat enkele vragen te laten beantwoorden.
Daarbij moet het bedrijf gecertifieerd zijn volgens BRL6000-25. Dit kan pas als alle monteurs het examen hebben gehaald. Er volgt een online register waar alle gecertificeerde bedrijven op staan.
Nu u weet wat de gasketelwet inhoudt, is het ook interessant om te weten hoeveel het kost om een woning van het gas af te halen.
Meer informatie over de gasketelwet? lees meer op de site van de rijksoverheid