Skip to content

LET OP! Nieuwe wet; de gasketelwet gaat dit jaar per 1 juli in.

Gasketelwet

De Tweede en Eerste Kamer hebben in 2019 positief gestemd over een verplichte certificering voor cv-installateurs, ook wel de ‘Gasketelwet’ genoemd. 2020 wordt het overgangsjaar waar monteurs zich bij moeten scholen om een certificering te halen. Na anderhalf jaar (1-1-2022) mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven het werk aan cv-ketels uitvoeren.

 

Waarom deze wet?

Na onderzoek van de OVR blijkt dat de helft van de ongevallen met gasketels plaats vinden bij moderne ketels. Deze ketels voldoen aan de huidige standaarden en worden goed onderhouden, maar ondanks de verschillende kwaliteitseisen die er zijn gaat er toch te veel fout! Er komt daarom nu een uniforme en wettelijk verplichte erkenningsregeling, waarmee alle monteurs veilig met gasinstallaties kunnen gaan werken.

Belangrijke data voor invoering van deze nieuwe wet.

De Gasketelwet gaat installatiebedrijven de komende jaren bezig houden. De wet gaat per 1 juli dit jaar in, maar de monteurs krijgen anderhalf jaar de kans om zich op te leiden. Na 1 januari 2021 is het strafbaar om installatiewerk aan de gasketel uit laten voeren door ongecertificeerde bedrijven. Alle 40.000 installateurs en onderhoudsmonteurs in Nederland moeten een Bewijs van Vakmanschap hebben.

Monteurs moeten eerst een theorietoets halen. Deze kan online gedaan worden. Daarna volgt het praktijkexamen. Voor werkgevers die afdragen aan het scholingsfonds is subsidie van opleidingsfonds OTIB beschikbaar.

Het praktijkexamen wordt op ongeveer vijftien locaties afgenomen, verspreid door het land. Tijdens deze toets moeten monteurs demonstreren dat ze op een veilige manier installatie- en onderhoudswerkzaamheden aan een cv-installatie kunnen uitvoeren. Daarnaast zal ook hier nog eens het kennisniveau getoetst worden, door de kandidaat enkele vragen te laten beantwoorden.

Daarbij moet het bedrijf gecertifieerd zijn volgens BRL6000-25. Dit kan pas als alle monteurs het examen hebben gehaald. Er volgt een online register waar alle gecertificeerde bedrijven op staan.

Nu u weet wat de gasketelwet inhoudt, is het ook interessant om te weten hoeveel het kost om een woning van het gas af te halen.

Meer informatie over de gasketelwet? lees meer op de site van de rijksoverheid

Deel "LET OP! Nieuwe wet; de gasketelwet gaat dit jaar per 1 juli in." op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Mono cv ketel wordt uitgefaseerd zegt demissionaire kabinet.

Om het gasverbruik van woningen te verlagen, wil het demissionaire kabinet de apparaten die volledig functioneren op fossiele brandstoffen uitfaseren. Hieronder vallen ook de mono cv ketel. Het kabinet wil ze in de toekomst alleen nog maar in...
Gevel impregneren bedrijfspand

Gevelreiniging bedrijfspand wat kost dat?

Het periodiek uitvoeren van gevelreiniging en conserveren van een bedrijfspand zorgt voor een hogere kwaliteit van uw vastgoed en een stabielere stroom van onderhoudskosten in plaats van incidenteel hoge kosten. Wij raden u dan ook aan om op...
Whitepaper duurzaam binnenklimaat

Whitepaper: Duurzaam binnenklimaat

In Nederland brengt de gemiddelde werknemer 85% tot 90% van zijn tijd binnen vier muren door. Helaas blijkt de lucht die daar wordt ingeademd niet altijd even gezond te zijn. Onderzoek van TNO wijst namelijk uit dat in...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.