Skip to content

Leegstaande winkelpanden steeds vaker omgebouwd tot woningen

Het aantal leegstaande winkelpanden is vorig jaar gedaald naar het laagste niveau in tien jaar. Dat komt vooral doordat veel van die gebouwen steeds vaker een woonfunctie krijgen, meldt marktonderzoeker Locatus. De winkelleegstand is vorig jaar afgenomen met ruim 1.700, van 14.482 lege winkels begin 2022 naar 12.722 panden aan het einde van het jaar. Daarmee staat 6 procent van de winkelpanden nu leeg, constateerde Locatus. De leegstand is volgens het onderzoeksbureau sinds begin 2011 niet zo laag geweest. Waar de horeca ruimte inleverde, breidde de speelgoedbranche juist uit.

Andere functie

De leegstand is volgens Locatus vooral afgenomen doordat veel winkelpanden vorig jaar een andere functie hebben gekregen. In totaal kwamen er 4.900 nieuwe retaillocaties bij, terwijl er 8.600 een andere functie kregen. Daardoor nam het aantal panden met een retailfunctie per saldo af van bijna 216.000 naar zo’n 212.000.

Locatus ziet dat veel van de voormalige winkelpanden worden omgebouwd tot woningen. “Je ziet dat de locaties waar deze gebouwen een ander functie krijgen bij uitstek geschikt zijn voor woningen”, aldus Gertjan Slob, directeur onderzoek bij Locatus. Daarmee zet een trend van vorig jaar door. Toen kregen bijna tweeduizend leegstaande winkels een woonbestemming.

Bodem aan daling

De leegstand kan nog iets verder afnemen, denkt Slob, maar er zit ook een bodem aan. “In een gezonde markt staat zo’n 4 tot 5 procent van de panden leeg. Dat komt doordat er altijd wel wat verschuivingen zijn, naast plekken die niet langer interessant zijn voor ondernemers. De leegstand zal dus niet heel veel lager uitkomen.” Maar aan een concrete voorspelling wil Slob zich niet wagen. “Daarvoor was de afgelopen tijd veel te onvoorspelbaar, met bijvoorbeeld de coronacrisis en de opgelopen inflatie.”

Bron: ANP

Deel "Leegstaande winkelpanden steeds vaker omgebouwd tot woningen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Comité Europees Parlement wil minder snelle afbouw F-gassen

Het Europarlement-comité voor Industrie, Onderzoek en Energie ITRE heeft ingestemd met een tragere F-gassen phase-down dan in het voorstel van de Europese Commissie staat. Volgens het comité gaat het voorstel van de Commissie uit van een te strak...

Op welke manieren kun je de energiekosten op kantoor besparen?

Het verminderen van energiekosten in het kantoor is iets waar steeds meer bedrijven aandacht aan besteden. Zo’n 80% van de kantoren in Nederland gebruiken gemiddeld 25 tot 30% energie meer dan nodig, wat resulteert in hoge energiekosten voor...
Zonnepanelen Oranjedak

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen. Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland. Deze regeling heeft vanaf 2004 gezorgd voor een...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.