Skip to content

Leegstaande winkelpanden steeds vaker omgebouwd tot woningen

Het aantal leegstaande winkelpanden is vorig jaar gedaald naar het laagste niveau in tien jaar. Dat komt vooral doordat veel van die gebouwen steeds vaker een woonfunctie krijgen, meldt marktonderzoeker Locatus. De winkelleegstand is vorig jaar afgenomen met ruim 1.700, van 14.482 lege winkels begin 2022 naar 12.722 panden aan het einde van het jaar. Daarmee staat 6 procent van de winkelpanden nu leeg, constateerde Locatus. De leegstand is volgens het onderzoeksbureau sinds begin 2011 niet zo laag geweest. Waar de horeca ruimte inleverde, breidde de speelgoedbranche juist uit.

Andere functie

De leegstand is volgens Locatus vooral afgenomen doordat veel winkelpanden vorig jaar een andere functie hebben gekregen. In totaal kwamen er 4.900 nieuwe retaillocaties bij, terwijl er 8.600 een andere functie kregen. Daardoor nam het aantal panden met een retailfunctie per saldo af van bijna 216.000 naar zo’n 212.000.

Locatus ziet dat veel van de voormalige winkelpanden worden omgebouwd tot woningen. “Je ziet dat de locaties waar deze gebouwen een ander functie krijgen bij uitstek geschikt zijn voor woningen”, aldus Gertjan Slob, directeur onderzoek bij Locatus. Daarmee zet een trend van vorig jaar door. Toen kregen bijna tweeduizend leegstaande winkels een woonbestemming.

Bodem aan daling

De leegstand kan nog iets verder afnemen, denkt Slob, maar er zit ook een bodem aan. “In een gezonde markt staat zo’n 4 tot 5 procent van de panden leeg. Dat komt doordat er altijd wel wat verschuivingen zijn, naast plekken die niet langer interessant zijn voor ondernemers. De leegstand zal dus niet heel veel lager uitkomen.” Maar aan een concrete voorspelling wil Slob zich niet wagen. “Daarvoor was de afgelopen tijd veel te onvoorspelbaar, met bijvoorbeeld de coronacrisis en de opgelopen inflatie.”

Bron: ANP

Deel "Leegstaande winkelpanden steeds vaker omgebouwd tot woningen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Zonmanagement Main Energie

Nieuwe tools om energieprestaties van gebouwen te controleren

Het controleren van de energieprestaties van gebouw wordt een stuk makkelijker. De website klimaatinstallatiecheck.nl is namelijk uitgebreid met twee handige nieuwe tools: de BENGcheck (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) en de energielabelcheck. Deze vullen de bestaande binnenklimaatcheck aan. Dankzij de...
merin zonnepanelen

Forse CO2-uitstoot productie zonnepanelen stijgt verder

Bij alle positieve berichten over de enorme hoeveelheid energie die zonnepanelen opwekken, past een stevige kanttekening. De productie ervan is verre van smetteloos en zorgt voor een te forse CO2-uitstoot om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Dat...
vastgoed circulariteit

Kantoorgebruikers en -beleggers willen alleen nog kantoren die donkergroen zijn

Beleggers en gebruikers zijn in hoge mate bereid te betalen voor verkleinen footprint Uit onderzoek naar de stand van zaken op de Nederlandse kantorenmarkt van vastgoedadviseur JLL, blijkt dat vooral grote corporate kantoorgebruikers een drijvende kracht zijn achter...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.