Skip to content

Langeveld Building in top 5 van meest duurzame onderwijsgebouwen in Europa

Langeveld Building, het nieuwste gebouw op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam, is door Dutch Green Building Council (DGBC) gewaardeerd met een BREEAM-NL score van 91,5%. Hiermee is het officieel het op één na meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland volgens de BREEAM-NL standaard. Dinsdag 21 november werd het certificaat officieel uitgereikt aan Ellen van Schoten, vicevoorzitter College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam, en Eric Moleman, directeur BAM Bouw en Techniek.

Inspiratie voor anderen

“Het is best spannend als je de markt vraagt om een energiezuinig onderwijsgebouw te realiseren, dat tegelijkertijd klimaatadaptief, circulair en ‘groen’ is”, zegt Ellen van Schoten (EUR). “Wij wilden een omgeving creëren waar studenten en medewerkers zich thuis voelen en het beste uit zichzelf kunnen halen. Onze duurzaamheidsambities waren erg hoog en het predicaat ‘BREEAM-NL Outstanding’ een vereiste. Ik ben ontzettend trots dat wij dit samen met BAM Bouw en Techniek en hun team waar hebben kunnen maken. Zij hebben zich tot het uiterste ingespannen om de hoge score van 91,5% te behalen. Daarmee behoort Langeveld Building tot de top 5 meest duurzame onderwijsgebouwen in Europa. Wij hopen hiermee anderen te inspireren duurzame gebouwen te realiseren die bijdragen aan een betere wereld.”

Teamprestatie

Met de bouw van Langeveld Building wilde de universiteit resultaat boeken op de duurzaamheids-thema’s gezondheid, energie en circulariteit, waarbij de focus lag op integraliteit. EUR daagde de markt uit om expertise, creativiteit en innovatie in te brengen om het maximaal haalbare te bereiken. BAM Bouw en Techniek heeft die ambities samen met B-Corp architectenbureau Paul de Ruiter Architects, Halmos Adviseurs, LBP|Sight en landschapsarchitect Buro Harro, weten te realiseren en de vereiste score van 90% zelfs overtroffen. “Dit betekent dat we al vanaf de aanbestedingsfase maximaal hebben ingezet op een integrale benadering en constructieve samenwerking om aan de eisen te kunnen voldoen”, zegt Eric Moleman (BAM). “Want alleen als team kun je dit soort uitzonderlijke prestaties neerzetten.”

Extra credits voor innovatie

BREEAM-NL beoordeelt de gebouwprestaties op basis van criteria variërend van energie, ecologie en afval tot aan gezondheid, materialen en water. Om aan de eisen te voldoen zijn er standaarden gedefinieerd die tijdens en na de bouw worden getoetst. Aanvullend op deze standaard kunnen innovatieve concepten worden ingebracht die extra worden beloond. Voor Langeveld Building is het innovatieve en revolutionaire ventilatieconcept ‘Powered by Nature’ ingebracht. Omdat dit concept geen standaard onderdeel uitmaakt van de BREEAM-NL eisen, maar wel bijdraagt aan een energieneutraal gebouw, zijn extra punten toegekend. Mede dankzij deze extra innovatie-credit behaalde Langeveld Building een hoge score binnen de BREEAM-NL systematiek voor duurzaam vastgoed. “De score ‘Outstanding’ is het hoogst haalbare volgens de BREEAM-NL certificeringsmethode”, aldus Annemarie Van Doorn, directeur DGBC, tijdens de uitreiking. “De gezamenlijke inspanning heeft geresulteerd in een integraal duurzaam gebouw met de maximale score op 4 van de 9 categorieën .”

Bron: DGBC

Deel "Langeveld Building in top 5 van meest duurzame onderwijsgebouwen in Europa" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.