Skip to content

Lancering Gebouwenmarktplaats: nu impact maken betekent ontwerpen met bestaande gebouwen

We bouwen nog steeds niet duurzaam en circulair genoeg. Er moet meer gebeuren dan het ontwerpen en ontwikkelen van circulaire modulaire gebouwen met vooral nieuwe materialen. Dat levert op z’n vroegst pas over 75 jaar CO2-voordeel op. Om nú impact te maken, moeten we ontwerpen en ontwikkelen op basis van vrijkomende gebouwen.

Wat moet er anders?

In de huidige bouwpraktijk worden tot nu toe vooral kleine onderdelen hergebruikt. Kabelgoten, toiletpotten en deurdrangers krijgen een nieuw leven. Maar daar gaan we de CO2-doelen en een volledig circulaire bouweconomie in 2050 niet mee halen. Om grotere milieuwinst te boeken, moeten we grotere bouwdelen hergebruiken. Dat vergt een andere aanpak dan we gewend zijn: ontwikkelende partijen en architecten moeten een nieuw (doel)gebouw ontwerpen op basis van een te ontmantelen (donor)gebouw, waarbij de grote bouwdelen in het nieuwe ontwerp worden geïntegreerd.

Daarvoor moeten eigenaren van te slopen panden verantwoordelijkheid nemen en die gebouwen inzetten voor nieuwbouw. Én moeten ontwikkelaars en architecten op de hoogte zijn van gebouwen die gesloopt gaan worden om daarmee te ontwerpen.

Funda meets Tinder: geen second love maar second life!

Gebouwenmarktplaats is de aanjager van hoogwaardig hergebruik van grote bouwdelen uit te ontmantelen panden. Het platform geeft inzicht in welke gebouwen de komende jaren gesloopt gaan worden en vrijkomen op de ‘datingmarkt’, en geeft de potentie van het pand aan in inspirerende ontwerpschetsen door circulaire architecten. Funda meets Tinder. Hierdoor kunnen consortia van ontwikkelaars, architecten en circulaire slopers vroegtijdig samen optrekken en nieuwbouw realiseren op basis van bestaand vastgoed dat op het verkeerde moment op de verkeerde plaats staat: a perfect match!

Daad bij het woord – casus Universiteit Utrecht

Om daad bij het woord te voegen, werkt Gebouwenmarktplaats samen met Universiteit Utrecht om hun circulaire ontmantelingsproject Martinus G. de Bruingebouw een nieuw leven te geven door bovenstaande beschreven aanpak te realiseren. Dit project dient als concrete casus, waarbij zichtbaar wordt dat hoogwaardig hergebruik daadwerkelijk mogelijk is. Met als resultaat een maximale circulaire impact én CO2-vermindering.

Gebouwenmarktplaats is een initiatief van Brokkenmákers, in samenwerking met Universiteit Utrecht, Draaijer en het Nationaal Renovatie Platform NRP, mede gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties.

Bron: Universiteit Utrecht

Deel "Lancering Gebouwenmarktplaats: nu impact maken betekent ontwerpen met bestaande gebouwen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.