Skip to content

Koepel woningcorporaties wil landelijke toets prefabhuis

Voorzitter Martin van Rijn van Aedes, de koepel van woningcorporaties, pleit voor het instellen van een landelijke toelatingstoets voor prefabwoningen. Volgens hem kan dit helpen de Nederlandse woningbouw aan te jagen. Volgens hem mag elke gemeente nu nog afzonderlijk bepalen of een in de fabriek gemaakte woning veilig is en ergens neergezet mag worden.

Dat zou “onnodig” zijn, aldus de Aedes-topman, en het zou belemmerend werken bij het versnellen van de woningbouw.

Van Rijn: “Vergelijk het met een auto: wanneer het model door de RDW is goedgekeurd, dan mag je er overal in ons land mee de weg op. Zo zou het ook met fabrieksklare woningen moeten zijn.” De Aedes-voorzitter deed zijn uitspraken bij de opening van de nieuwe woningfabriek van het bedrijf Barli in Uden.

Van Rijn gaf een uiteenzetting van de lastige omstandigheden waarin de Nederlandse woningbouw zich momenteel bevindt. “Om te beginnen moet er haast gemaakt worden met de aanpak van de stikstofproblemen. Tegelijk zien we dat er nog te weinig grond beschikbaar wordt gesteld om woningen op te kunnen bouwen én zien we de bouwkosten enorm stijgen.”

Volgens de corporatievoorman, die in 2020 nog tijdelijk minister voor Medische Zorg was, zou prefabbouwen een oplossing kunnen bieden voor een deel van de problemen. Deze manier van huizenbouw zou namelijk voor minder milieubelastende uitstoot zorgen dan bouwen op locatie. En als huizen op grote schaal vooraf kunnen worden geproduceerd, zou het bouwen ook goedkoper worden.

Bron: ANP

Deel "Koepel woningcorporaties wil landelijke toets prefabhuis" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

3 miljoen euro voor circulair bouwen

Provincie Noord-Holland stelt 3 miljoen euro aan subsidie beschikbaar aan woningcorporaties voor circulair bouwen, om gebruik van biobased en secundaire materialen te stimuleren. Op woensdag 1 november aanstaande opent de inschrijving. Aanvragen moeten gaan over projecten in Noord-Holland,...

Amsterdamse corporaties zetten in op bestaande bouw met verduurzaming en verbetering

Vandaag is het samenwerkingsvoorstel voor de periode 2024-2027 ‘Samen werken aan de stad’ gepresenteerd. Daarin staan ambitieuze plannen, zeker gezien de veranderende economische omstandigheden. “De Amsterdamse corporaties gaan door met het bouwen van nieuwe en betaalbare woningen. Maar...

Corporaties investeren meer in woningverbetering, tempo nieuwbouw moet fors omhoog

Huurders van sociale woningen blijven positief over hun woning en de dienstverlening van woningcorporaties. Dat blijkt uit de jaarlijkse Aedes-benchmark waarmee prestaties van alle corporaties inzichtelijk en onderling vergelijkbaar zijn. Op vele fronten zijn de prestaties verbeterd: woningen zijn duurzamer...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.