Skip to content

Koepel woningcorporaties wil landelijke toets prefabhuis

Voorzitter Martin van Rijn van Aedes, de koepel van woningcorporaties, pleit voor het instellen van een landelijke toelatingstoets voor prefabwoningen. Volgens hem kan dit helpen de Nederlandse woningbouw aan te jagen. Volgens hem mag elke gemeente nu nog afzonderlijk bepalen of een in de fabriek gemaakte woning veilig is en ergens neergezet mag worden.

Dat zou “onnodig” zijn, aldus de Aedes-topman, en het zou belemmerend werken bij het versnellen van de woningbouw.

Van Rijn: “Vergelijk het met een auto: wanneer het model door de RDW is goedgekeurd, dan mag je er overal in ons land mee de weg op. Zo zou het ook met fabrieksklare woningen moeten zijn.” De Aedes-voorzitter deed zijn uitspraken bij de opening van de nieuwe woningfabriek van het bedrijf Barli in Uden.

Van Rijn gaf een uiteenzetting van de lastige omstandigheden waarin de Nederlandse woningbouw zich momenteel bevindt. “Om te beginnen moet er haast gemaakt worden met de aanpak van de stikstofproblemen. Tegelijk zien we dat er nog te weinig grond beschikbaar wordt gesteld om woningen op te kunnen bouwen én zien we de bouwkosten enorm stijgen.”

Volgens de corporatievoorman, die in 2020 nog tijdelijk minister voor Medische Zorg was, zou prefabbouwen een oplossing kunnen bieden voor een deel van de problemen. Deze manier van huizenbouw zou namelijk voor minder milieubelastende uitstoot zorgen dan bouwen op locatie. En als huizen op grote schaal vooraf kunnen worden geproduceerd, zou het bouwen ook goedkoper worden.

Bron: ANP

Deel "Koepel woningcorporaties wil landelijke toets prefabhuis" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Corporaties investeren meer in woningverbetering, tempo nieuwbouw moet fors omhoog

Huurders van sociale woningen blijven positief over hun woning en de dienstverlening van woningcorporaties. Dat blijkt uit de jaarlijkse Aedes-benchmark waarmee prestaties van alle corporaties inzichtelijk en onderling vergelijkbaar zijn. Op vele fronten zijn de prestaties verbeterd: woningen zijn duurzamer...

Reactie Aedes op verduurzamingsplannen kabinet: steun voor ambities, maar vraagtekens bij haalbaarheid opgaven

Aedes steunt de ambities van het kabinet om versneld te verduurzamen om zo de CO2-uitstoot terug te dringen. Een brede aanpak is noodzakelijk om te kunnen versnellen. Tegelijkertijd met de bekendmaking van de plannen, is minister De Jonge...

Veelzijdige hoogbouwtoren uit nieuwe woningfabriek

Na de zomer wordt in Groningen begonnen met de bouw van de eerste hoogbouwtoren die wordt geproduceerd in de nieuwe woningfabriek van Van Wijnen. Het gaat om een toren van 7 lagen met 47 appartementen, de eerste in...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.