De Jaarbeurs Utrecht heeft een plan gepresenteerd en gaat volledig op de schop. Een groot deel van de huidige hallen gaan plat en worden vervangen door een nieuw, duurzaam complex. Om de nieuwe Jaarbeurs heen ontstaat ruimte voor woningen en kantoren.
Het jaarbeursgebied is nu voor een groot gedeelte onderbenut. Middelpunt van het nieuwe Jaarbeursdistrict is een complex van 120.000 m2 op de bestaande locatie van de Jaarbeurs.
De nieuwe Jaarbeurs wordt uitgerust met technologische innovaties om te anticiperen op de continu veranderende wensen en behoeften van exposant en bezoeker. Daarbij levert de Jaarbeurs in aan m2 beursvloer, maar wordt een aantrekkelijker gebied voor bewoner en bezoeker. Het Jaarbeursdistrict wordt een belangrijke verbinding tussen het centrum en station enerzijds en de Merwedekanaalzone en Kanaleneiland anderzijds.
Van een introvert, gesloten hallencomplex naar een extravert beurs- en eventcentrum dat zich opent naar de stad. Het duurzame, groene dak van de nieuwe Jaarbeurs wordt hét visitekaartje van de Jaarbeurs en het Jaarbeursdistrict. Dé plek voor evenementen en recreatie, die deels toegankelijk zal zijn voor het publiek.
Zowel Jaarbeurs als de stad Utrecht hebben grote ambities en willen toonaangevend zijn op het gebied van duurzaamheid en gezond stedelijk leven. Centraal staan de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Zo wordt parkeren op een aantrekkelijke en zoveel mogelijk onzichtbare manier opgelost, verdwijnen logistieke aanrijdroutes uit het zicht en wordt verkeer ontsloten vanuit de omliggende hoofdwegen.
Het masterplan betekent een grote verandering voor het Jaarbeursgebied, dat nu nog wordt gedomineerd door auto’s, logistiek en parkeerplaatsen. Deze bijdrage aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het gebied geeft samen met de duurzaamheidsstrategie van het project invulling aan het streven naar een BREEAM Excellent-certificering.
De bouw van het nieuwe Jaarbeurscomplex start naar verwachting in 2023.