Skip to content

ISDE: Wat is er gewijzigd in 2023?

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is sinds dit jaar voor meer mensen bereikbaar. We hebben de wijzigingen hieronder op een rijtje gezet.

Nu ook subsidie voor één isolatiemaatregel

In 2023 kun je ook subsidie aanvragen als je alleen één isolatiemaatregel heeft genomen. Deze maatregel moet je wel hebben genomen na 1 april 2022. Je krijgt dan ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neem je binnen 24 maanden een 2e (of meer) maatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. Deze percentages zijn slechts een inschatting. De exacte subsidiebedragen en voorwaarden bij één of 2 (of meer) maatregelen vindt je in de tabel op de website van RVO en vanaf 2023 op de pagina van de isolatiemaatregelen.

Met deze nieuwe voorwaarde is het mogelijk om per maatregel subsidie te ontvangen. Ook al neem je later nog meer maatregelen.

Andere berekening m2 voor glas

Sinds 1 januari 2023 geldt voor de berekening van het glasoppervlakte de zogenoemde binnenwerkse maat. Dit betekent dat je van binnenuit de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar optelt. Je kozijn telt vanaf 2023 dus mee voor het subsidiebedrag per m2. De wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023.

Subsidie voor elektrische kookvoorziening

Woningeigenaren kunnen vanaf 2023 subsidie aanvragen voor een elektrische kookvoorziening. Dat is een vast subsidiebedrag van € 400. Dit zijn de voorwaarden:

  • de woning is aangesloten op een warmtenet
  • na 1 april 2022 is de gasmeter definitief verwijderd
  • je hebt geen ISDE-subsidie gehad voor aansluiting op een warmtenet
  • na 1 april 2022 is de elektrische kookvoorziening aangeschaft en
  • de elektrische kookvoorziening is nieuw en niet eerder gebruikt

De elektrische kookvoorziening geldt niet als 2e maatregel. Installeer je bijvoorbeeld een kookvoorziening nadat je glasisolatie hebt laten aanbrengen, dan blijft voor de glasisolatie het lagere subsidiebedrag gelden.

Meer tijd voor een subsidieaanvraag

Sinds 1 januari heb je als woningeigenaar maar liefst 24 maanden de tijd om je subsidieaanvraag te doen nadat je de maatregel hebt laten uitvoeren. Deze termijn geldt alleen voor maatregelen die je vanaf 1 januari 2022 hebt genomen.

Ook voor zakelijke gebruikers geldt in 2023 de ruimere termijn van 24 maanden. Dit weliswaar in omgekeerde volgorde: Je doet als zakelijke gebruiker namelijk eerst je subsidieaanvraag en laat vervolgens binnen 24 maanden de maatregelen uitvoeren.

Groter vermogen warmtepompen

Het vermogen van warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie gaat omhoog. De warmtepomp mag vanaf 2023 een thermisch vermogen hebben tot 400 kW. Voor geschakelde installaties geldt een gezamenlijk maximum van een thermisch vermogen van 500 kW.

Subsidie voor VvE’s

Subsidie aan verenigingen van eigenaars (VvE) voor warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten gaat in januari 2023 over naar de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Voor zonnepanelen en kleine windturbines kunnen VvE’s nog terecht bij ISDE.

Deel "ISDE: Wat is er gewijzigd in 2023?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

3 miljoen euro voor circulair bouwen

Provincie Noord-Holland stelt 3 miljoen euro aan subsidie beschikbaar aan woningcorporaties voor circulair bouwen, om gebruik van biobased en secundaire materialen te stimuleren. Op woensdag 1 november aanstaande opent de inschrijving. Aanvragen moeten gaan over projecten in Noord-Holland,...

€150 miljoen voor nieuwe subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA)

Voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed (zoals een zorginstelling, rijksmonument of gebouw met een publieke functie) biedt de nieuwe Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed – kortweg DUMAVA – grote subsidiekansen voor verduurzaming. Subsidie aanvragen kan vanaf 3 oktober 2022. Wie het eerst...
verduurzamen woningen corporaties

€150 miljoen voor nieuwe subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA)

Voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed (zoals een zorginstelling, rijksmonument of gebouw met een publieke functie) biedt de nieuwe Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed – kortweg DUMAVA – grote subsidiekansen voor verduurzaming. Subsidie aanvragen kan vanaf 3 oktober 2022. Wie het eerst...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.