Skip to content

Is de verhuurder verplicht energiebesparende voorzieningen aan een woning aan te brengen?

In het algemeen is de verhuurder niet verplicht om energiebesparende voorzieningen aan te brengen in een woning. Het is echter wel zo dat er in Nederland wettelijke eisen worden gesteld aan de energieprestatie van woningen. Als de woning niet voldoet aan deze eisen, dan kan de verhuurder verplicht worden gesteld om maatregelen te nemen om de energieprestatie te verbeteren.

Daarnaast kan het zijn dat er in de huurovereenkomst afspraken zijn gemaakt over energiebesparende maatregelen. Als dit het geval is, dan is de verhuurder wel verplicht om deze afspraken na te komen.

Het is ook mogelijk dat er subsidies beschikbaar zijn voor energiebesparende maatregelen in een huurwoning. De verhuurder kan hier gebruik van maken om bijvoorbeeld isolatie aan te brengen of zonnepanelen te installeren.

Kortom, hoewel de verhuurder niet altijd verplicht is om energiebesparende voorzieningen aan te brengen, zijn er wel verschillende mogelijkheden om de energieprestatie van een woning te verbeteren.

Verplichtingen verduurzamen bedrijfspanden

Net als bij woningen is de verhuurder niet altijd verplicht om energiebesparende voorzieningen aan een bedrijfspand aan te brengen. In Nederland gelden er echter wel wettelijke eisen voor de energieprestatie van bedrijfspanden. Een groot deel van de bedrijfspanden dienen voor verhuur minimaal een C-label te hebben.

Als een bedrijfspand niet voldoet aan de wettelijke eisen, kan de verhuurder verplicht worden gesteld om maatregelen te nemen om de energieprestatie te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er isolatiemaatregelen worden getroffen, dat er zuinigere verwarming of verlichting wordt geïnstalleerd, of dat er zonnepanelen worden geplaatst.

Daarnaast kan het zo zijn dat er in het huurcontract afspraken zijn gemaakt over energiebesparende maatregelen. Als dit het geval is, dan is de verhuurder verplicht om deze afspraken na te komen.

Het is verstandig voor huurders van bedrijfspanden om zich te informeren over de energieprestatie van het pand en de mogelijkheden om deze te verbeteren. Dit kan niet alleen kosten besparen op de energierekening, maar ook bijdragen aan een duurzame bedrijfsvoering.

 

 

Deel "Is de verhuurder verplicht energiebesparende voorzieningen aan een woning aan te brengen?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.