Skip to content

Instituten: energietransitie in Europa moet versnellen

De jaarlijkse investeringen van de Europese Unie in schone energie moeten tegen 2030 aanzienlijk stijgen als de energiesector in 2050 wereldwijd op netto nul CO2-uitstoot wil uitkomen. Die oproep doen het Internationaal Energie Agentschap (IEA), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Investeringsbank (EIB) in Parijs, waar een internationale conferentie over de energietransitie plaatsvindt.

Het pleidooi van de instanties is gericht aan regeringsleiders, de financiële sector en de industrie in heel Europa. Zij moeten ervoor zorgen dat de energietransitie ‘rechtvaardig en snel’ verloopt. Tegelijkertijd moeten Europese bedrijven kunnen blijven concurreren. Volgens het IEA, de ECB en de EIB heeft de Europese industrie wat dat betreft een nadeel, omdat de energieprijzen in Europa relatief hoog zijn.

Ondertussen worden in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, India, China en Japan ‘ambitieuze industriële programma’s geïntroduceerd om binnenlandse toeleveringsketens, grondstofzekerheid en productiecapaciteit op te bouwen’, aldus de organisaties. “Het versnellen van investeringen in de energietransitie zal Europa helpen om de afhankelijkheid van grote producenten van fossiele brandstoffen en de vaak volatiele brandstofmarkten te beperken.”

Nieuwe realiteit

IEA-topman Fatih Birol merkt op dat Europa snel reageerde op de wereldwijde energiecrisis. Daarmee slaagde de regio erin ‘om soepeler dan velen zich hadden kunnen voorstellen afstand te nemen van zijn belangrijkste energieleverancier, Rusland’, aldus Birol. “Maar nu moet de regio leren groeien en bloeien in deze nieuwe realiteit. Afgelopen winter heb ik benadrukt dat Europa een nieuw industrieel masterplan nodig heeft om gelijke tred te houden met andere geavanceerde economieën.”

Bron: ANP

Deel "Instituten: energietransitie in Europa moet versnellen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Het energiecontract als verzekering

Ronald Huisman is Universitair hoofddocent en expert in impact investing, sustainable finance and investing aan de Erasmus School of Economics Moet ons bedrijf kiezen voor een contract met een vaste energieprijs of juist een variabele? Die vraag wordt...

Kantoorgebouwen met laag energielabel tot wel 40% in prijs gedaald door energielabelplicht

De energielabel C verplichting voor kantoorgebouwen heeft geleid tot een forse prijsdaling voor vastgoed met een laag energielabel. Dat is de conclusie uit een onderzoek naar de effecten van deze labelplicht, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht. Kantoorgebouwen met...

DHG lanceert eigen duurzame energiebedrijf Twozero

Met TwoZero richt DHG zich op duurzame energieoplossingen voor haar gebouwen en haar huurders. DHG TwoZero investeert in zonnepanelen op de daken van geselecteerde SMARTLOG distributiecentra, waarmee direct duurzame zonne-energie wordt geleverd aan de huurder. Indirect wordt er...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.