Wat kan worden geleerd van ’s werelds meest duurzame industriële gebouw in Nederland?
Als je op het dak staat van een enorm logistiek magazijn in de Nederlandse stad Tilburg, wordt u geconfronteerd met een oceaan van zonnepanelen. Meer dan 13.000 om precies te zijn. Het gebouw is eigendom van de Nederlandse arm van Rhenus, een logistiek bedrijf met 660 gebouwen en 31.000 werknemers wereldwijd.
Dit gebouw produceert niet alleen voldoende energie om het bedrijf te laten draaien, maar voorziet ook de omgeving van stroom. Dit zijn jaarlijks ongeveer 750 huishoudens, volgens senior vice-president Alphons van Erven.
In mei van dit jaar ontving het de beste waardering ooit van BREEAM. Hierbij is het gebouw het meest duurzame industrieel gebouw van het jaar. BREEAM heeft meer dan 500.000 gebouwen in meer dan 70 landen op duurzaamheid geanalyseerd.
Het gebouw is volledig luchtdicht, wat betekent dat er in de winter geen warmte ontsnapt. Op het dak staan ook twee grote pompen die warmte aan de buitenlucht onttrekken en deze gebruiken om de binnenkant van het gebouw warm te houden. Er zijn elektrische boilers voor uitzonderlijk koude dagen, die naar schatting slechts op tien dagen per jaar worden gebruikt.
Aan de zijkant, en aan beide uiteinden van het gebouw, zijn grote glazen ramen, waardoor daglicht naar binnen kan schijnen in het gebouw. Deze ramen zijn niet alleen bedoeld om het welzijn en de productiviteit van werknemers te verbeteren, door ze te laten werken in een mooiere omgeving, maar het betekent ook dat er 70% minder elektriciteit wordt gebruikt om het pand te verlichten. duurzame industriële gebouw
Duurzaamheidsmaatregelen strekken zich zelfs uit tot de toiletten, die tijdens het doorspoelen regenwater van het dak gebruiken.
Geïnteresseerd? Hier kan je meer lezen over duurzame gebouwen het meest duurzaamste gebouw van heel Europa
Ook interessant… CBRE maakt duurzaamheidsadvies onderdeel van standaarddienstverlening