Skip to content

IMPACT: beter samenwerken leidt tot forse besparingen

Als je werkt naar een professionele invulling van samenwerking op projectniveau, die overal ingezet kan worden, leidt dat tot forse besparingen. Wie wil dat nou niet? Voor een derde pilot wordt een infrabedrijf gezocht die hieraan wil meewerken.

In de bouw- en infrasector wordt samenwerken gezien als één van de grootste beïnvloedbare risico’s van het voorbereiden en uitvoeren van projecten. Zodra de afspraken zijn gemaakt ligt de focus vaak op het behalen van de eigen individuele productie in plaats van het projectbelang. Doordat ketenpartners te weinig rekening met elkaar houden leidt dat tot minder betrokkenheid, suboptimale kwaliteit, vermijdbare faalkosten, te weinig aandacht voor veiligheid en werkplezier en gebrekkige marges.

Wie is IMPACT?

IMPACT bestaat uit de volgende professionals uit de bouw- en infrawereld:

  • Joppe Duindam van Bouwend Nederland
  • Joost Fijneman van CROW
  • Inge Vermunt van DURVT
  • Gideon Noordzij van Dura Vermeer
  • Severin Hendrikx van DURVT
  • Ewout van Rossum van MBB
  • Chert Hento van Bureau HTM

IMPACT gelooft dat samenwerking net zo professioneel georganiseerd moet zijn als het vakwerk zijn bij de uitvoering van een project. Er ontstaat toewijding als alle ketenpartners actief betrokken zijn bij het eindproduct. Dat leidt tot ideeën voor verbetering. In een pilotproject heet IMPACT door in te zetten op beter samenwerken een besparing van 2,5% van de omzet gerealiseerd.

Geen commercieel belang

Het doel van IMPACT is het bewerkstelligen van samenwerking en respect tussen ketenpartners, oftewel een cultuurverandering. Er is geen commercieel belang, IMPACT is geen stichting of bedrijf, maar wordt ondersteund door bovengenoemde organisaties.

Wat doet IMPACT?

Door aandacht te geven aan omgang met elkaar en hoe je elkaar kan helpen ontstaat directe verbetering. Daarin zijn de voormannen van de ketenpartners leidend. Via tweewekelijkse meetings onder begeleiding van ervaren trainers worden problemen, irritaties en positieve zaken uitgesproken én besproken. Vooraf worden de effecten in euro’s geraamd en wordt een doelstelling geformuleerd die aansluit op de behoefte van de mensen op de werkvloer. Er worden teamafspraken gemaakt hoe de teamleden met elkaar omgaan in het werk en die samenwerking wordt regelmatig gemeten. Zo wordt voorkomen dat mensen langs elkaar heen werken en zorgt voor een stijging van de productiviteit en het werkplezier.

Beter samenwerken leidt tot meer betrokkenheid, betere kwaliteit en prestaties, minder faalkosten, meer veiligheid en werkplezier, een aantrekkelijkere sector en hogere marges.

Infrabedrijf gezocht voor derde pilot

In de hele bouwkolom valt nog veel te verbeteren. Samenwerken moet de norm worden. Een traject met IMPACT duurt achttien weken. In onderstaand schema is te zien wat er wanneer op de planning staat in die periode. De kosten voor een traject met IMPACT zijn €23.000. Daarvan neemt Bouwend Nederland €11.500 voor zijn rekening, de andere helft is voor het infrabedrijf. Inbegrepen zijn voorbereiding en uitvoering conform planning door twee ervaren trainers, twee teammetingen (0-meting en 1-meting) voor vijftien kernteamleden en vijftien persoonlijke drijfverenmetingen.

Meer informatie? Neem dan contact op met Joppe Duindam van Bouwend Nederland, j.duindam@bouwendnederland.nl

Bron: Bouwend Nederland

 

 

 

Deel "IMPACT: beter samenwerken leidt tot forse besparingen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.