Skip to content

Hogeschool Windesheim krijgt nieuwe circulaire jas

Fotografie: Ben Vulkers

De gebouwen  B+C van de Hogeschool Windesheim in Zwolle krijgen een nieuwe gevel waarin de installatietechniek geïntegreerd wordt. LIAG architecten en bouwadviseurs renoveert deze twee gebouwen. De renovatie begint na het zomerreces. Hogeschool Windesheim heeft de ambitie om al haar gebouwen circulair te maken. Dit was ook een belangrijke voorwaarde voor de renovatie van de 2 in het centrum van de campus gelegen gebouwen.

 

Modulaire gevelelementen

Voor LIAG was dit een serieuze uitdaging. Hoe renoveer je een verouderd gebouw zodat het voldoet aan de hoogste duurzame en circulaire eisen? De plafondhoogte liet namelijk geen ruimte over voor de installatietechniek. Een extra systeemplafond zou voor minder lichtinval zorgen. Verder waren de vloeren voorzien van naspanwapening, daarom was een verticale oplossing voor de installatiekanalen uitgesloten. LIAG ontwikkelde modulaire gevelelementen voor de borstwering van de gebouwen. Deze integrale elementen bieden ruimte voor de installaties, transporteren de geconditioneerde verse lucht, isoleren het gebouw, hebben een onderhoudsvrije afwerking en de bovenkant kan worden voorzien van zonnepanelen. De brede witte gevelbanden zijn schuin ‘afgesneden’, waardoor ze ook het licht reguleren dat door de ramen binnenkomt. Het zichtbare resultaat is een lijnenspel van witkleurige banden, waarin vluchttrappen en ook verbindingsbruggen zijn geïntegreerd. De bouwblokken krijgen zo een eigen identiteit die toch past in de omgeving.

Volledig circulair

De oplossing is volledig circulair. De eerste circulaire winst wordt behaald door het behouden van het bestaande gebouw en het voorkomen van het slopen van de gevels. Door te kiezen voor een nieuwe geveloplossing verbetert de isolatiewaarde en daarmee het comfort van de gebouwen sterk, terwijl het energieverbruik aanzienlijk lager wordt. Het modulaire systeem is geheel demontabel en uitwisselbaar. Hiermee zijn toekomstige aanpassingen eenvoudig te realiseren. De materialen kunnen hergebruikt worden voor een eventuele 2e levenscyclus.

Materiaalgebruik

LIAG werkt met het Building Circularity Index (ontwikkeld door Alba Concepts). De BCI is een methode om de circulariteit van een vastgoedobject vast te stellen. Bij het bepalen van deze index onderscheidt men naast het materiaalgebruik ook de losmaakbaarheid van materialen. Gekeken wordt naar levensduur, herkomst materiaal, afvalscenario, type verbinding en de toegankelijkheid van de verbinding. Voor Windesheim heeft LIAG zijn eigen software voor BIM gekoppeld aan de BCI om diverse gegevens uit het BIM model te halen. Met deze methode kan direct de mate van circulariteit vastgesteld (en verbeterd) worden en kostenramingen gemaakt worden. Deze integratie van het ontwerpproces past het bureau nu ook succesvol toe op andere projecten.

 

Oplevering van gebouw B staat gepland voor april 2021. De uitvoering van gebouw C zal in oktober 2021 opgeleverd worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel "Hogeschool Windesheim krijgt nieuwe circulaire jas" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.