Skip to content

Hoeveel werkplekken per m2 kun je creëren?

Het aantal werkplekken dat je per vierkante meter kunt creëren, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de indeling van de werkplek, het soort werkplekken en de specifieke wensen en eisen van de medewerkers. Er zijn echter enkele algemene richtlijnen en industrienormen die u kunnen helpen bij het schatten van het aantal werkplekken per vierkante meter:

  1. Open kantoorindeling: In een open kantoorindeling, waar bureaus in een open ruimte zonder scheidingswanden zijn gerangschikt, kun je doorgaans ongeveer 4 tot 10 werkplekken per 10 vierkante meter kwijt. Dit kan variëren op basis van de grootte van het bureau, de ruimte in het gangpad en het niveau van comfort en persoonlijke ruimte dat werknemers wensen.
  2. Ligboxen of Scheidingswanden: Als je gebruik maakt van ligboxen of scheidingswanden kan het aantal werkplekken per vierkante meter iets afnemen. Je kunt mogelijk ongeveer 3 tot 8 werkplekken per 10 vierkante meter plaatsen.
  3. Hot-Desking of Shared Workspaces: In omgevingen waar werknemers geen vaste bureaus hebben en werkplekken wisselend delen, kun je meer werkplekken per vierkante meter plaatsen. Afhankelijk van de opstelling en het ontwerp, kun je mogelijk ongeveer 6 tot 12 of meer werkplekken per 10 vierkante meter onderbrengen.
  4. Andere factoren: Vergeet niet dat je bij het plannen van de indeling ook rekening moet houden met andere essentiële elementen, zoals loopruimte, vergaderruimtes, gemeenschappelijke ruimtes en faciliteiten (keuken, toiletten, enz.). Deze factoren zijn van invloed op het aantal werkplekken dat je comfortabel in een bepaald gebied kunt plaatsen.

 

Houd er rekening mee dat het optimale aantal werkplekken per vierkante meter zal variëren op basis van lokale regelgeving, brandveiligheidscodes en de specifieke behoeften en voorkeuren van de werknemers. Het is cruciaal om een ​​balans te vinden tussen het maximaliseren van het gebruik van de ruimte en het waarborgen van een comfortabele en productieve werkomgeving voor de werknemers.

Wat zijn de regels betreft aantal werkplekken per vierkante meter?

De NEN (Nederlandse Norm) normen die van toepassing zijn op het minimum aantal vierkante meters per persoon in een werkruimte variëren afhankelijk van het type werkruimte en de aard van het werk. Een veelgebruikte NEN-norm met betrekking tot werkruimtes is de NEN 1824, die algemene richtlijnen geeft voor kantoorwerkplekken.

Volgens de NEN 1824 wordt voor een reguliere kantoorwerkplek vaak uitgegaan van een minimum van 6 vierkante meter per persoon. Dit omvat de ruimte voor het bureau, de stoel en voldoende bewegingsruimte rondom de werkplek. Het doel is om voldoende comfort en ergonomie te bieden en te zorgen voor een veilige en productieve werkomgeving.

 

Het is echter essentieel op te merken dat de NEN-normen slechts richtlijnen zijn en dat er vaak aanvullende lokale en branchegerelateerde voorschriften kunnen gelden. Bovendien kunnen de specifieke eisen verschillen afhankelijk van het type werkzaamheden, de aard van de werkplek en andere factoren.

Als je een specifieke werkruimte wilt inrichten, raad ik aan de meest recente en relevante NEN-normen en lokale voorschriften te raadplegen om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de geldende eisen voor het minimum aantal vierkante meters per persoon in Nederland.

SKEPP heeft een handige tool waarbij je in verschillende situaties het aantal m2 per werkplek kunt uitrekenen. Zie hier >>

Deel "Hoeveel werkplekken per m2 kun je creëren?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

AI en war-on-talent zorgen voor een transitie in de kantorenmarkt

Vastgoed maakt niet alleen een gigantische mechanische transitie door, maar ook een sociale. De trend is dat er bij het ontwikkelen van nieuwe kantoren en werkplekken -mede door corona, technologie, klimaatverandering, war on talent en AI- steeds vaker...

Hoe is de akoestiek op jouw kantoor? Meten is weten!

Geluidsoverlast komt veel voor in Nederland. Veel werkplekken in Nederland voldoen niet aan de geluidsnorm. Mensen hebben vaak niet door hoe slecht de akoestiek is, omdat ze eraan gewend zijn geraakt. Daarom merk je het vaak niet, maar...

JLL: Grotere vraag naar flexibele kantoorruimte na einde COVID-pandemie

Werknemers willen graag weer terug naar kantoor omdat zij de menselijke en sociale interactie missen die een kantoor biedt. Alhoewel de werknemers aangeven een sterke affiniteit met kantoor te hebben, willen ze tegelijkertijd toch graag 1 of 2...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.