Skip to content

Hoe verbeter je de akoestiek op kantoor?

akoestiek kantoor verbeteren

Het wordt steeds lastiger om een goede akoestiek op kantoor te organiseren. We vinden systeemplafonds niet meer ‘mooi’ en een gietvloer juist weer wel. We houden van een open kantoor met glazen wanden en werken allemaal in een kantoortuin. Kortom, allemaal bewegingen die slecht voor de akoestiek zijn. Collega´s die net iets te luid bellen, andere collega’s die net even iets te hard met elkaar overleggen. Het galmt allemaal door het kantoor. Geconcentreerd werken wordt tegenwoordig niet makkelijk gemaakt en kantoren met slechte akoestiek hebben dan ook veel invloed op de prestatie van de gebruikers. Het geluid kaatst van het plafond, via de gietvloer tegen de glazen wand zo alle kanten op. Uit onderzoek is gebleken dat een kantoortuin meer kost dan het oplevert en andere onderzoeken laten zien dat het verbeteren van de akoestiek op kantoren kan zorgen voor 30% minder afleiding en stress.

 

Oplossingen voor kantoor akoestiek

Maar er zijn gelukkig manieren om de akoestiek in het kantoor te verbeteren met slimme oplossingen. De manier om dit te doen is het onderbreken van die geluidsgolven. Vaak zijn kantoren zakelijk en minimalistisch ingericht. Geen gordijnen of een grote bank, maar kale muren en lamellen.

Begeleid het geluid

Er zijn meerdere geluidsabsorberende oplossingen verkrijgbaar op de markt. Maar voordat je meteen je portemonnee gaat trekken, kun je ook op andere manieren de overlast verminderen. Laat het geluid zo snel mogelijk ontsnappen. Je kunt op kantoor voor aankleding zorgen, welke niet vlak zijn. Dit zorgt ervoor dat het geluid minder weerkaatst wordt.

Creëer ruimte voor verschillende zones

Zorg ervoor dat de teams logisch ingedeeld worden en zet de meest geluid producerende teams (sales/marketing) bij de ingang en de stilste teams (IT/administratie) achter in de hoek. Geef desnoods met signing of kleuren aan welke behoefte de teams hebben. Geluidsabsorberende scheidingswanden kunnen naast het reduceren van geluidsoverlast ook aangeven in welke zone men zich bevindt. Bij grotere organisaties / kantoren kun je er ook voor kiezen om complete stilte ruimtes in te richten.

Bundel geluid en pak het aan bij de kern

Probeer de bron van het geluid, vaak collega’s die veel overleggen of bellen, op te zoeken en daar de akoestische oplossing te plaatsen. Zorg ervoor dat alle apparaten die veel geluid maken op een plek verzameld worden. Bijvoorbeeld naast de koffiehoek. ‘Sluit’ deze zone in met geluid absorberend materiaal.

Akoestisch absorberende panelen

Het absorberen van geluid kan middels akoestisch absorberende panelen. Dit zijn niet zomaar panelen met een stofje er omheen, maar panelen met een goede absorberende werking.  Er zijn verschillende mogelijkheden in akoestische scheidingswanden, bureauschermen en panelen. Deze producten zijn verkrijgbaar in vele kleuren, maten, vormen en materialen. De voordelen hiervan zijn: sterk geluidsabsorberend vermogen, eenvoudig akoestische werkplekken creëren, makkelijk plaatsen en verplaatsen, eindeloos combineren met kleuren. Let goed op de graad van absorptie. Deze ligt tussen de 0 en 1. Geen effect = 0 en maximaal effect = 1. Akoestische panelen kunnen ook aan de muur bevestigd worden en daar kan eventueel een mooie afdruk van een foto op gemaakt worden.

kantoor-Akoestische-Panelen

Oplossingen voor plafonds

In grote ruimten is een toepassing aan de wanden alleen niet voldoende. Het is in de meeste gevallen ook nodig tenminste 40 a 50% van het plafond te voorzien van een akoestisch materiaal.

 

Andere oplossingen

  • Kasten voorzien van deuren met akoestisch materiaal of een beklede achterwand;
  • Poefs gefabriceerd uit akoestische materialen;
  • Losse akoestische elementen zoals bijvoorbeeld losse bel-units;
  • Lampen;
  • Beplanting;
  • Green walls;
  • Kleden zorgen voor goede demping van het geluid;
  • Maak gebruik van dempende raambekleding.

 

 

Deel "Hoe verbeter je de akoestiek op kantoor?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.