Skip to content

HOE RAAKT DE EU TAXONOMIE DE BOUW EN VASTGOEDSECTOR?

HOE RAAKT DE EU TAXONOMIE DE BOUW EN VASTGOEDSECTOR

De EU Taxonomie stelt eisen aan nieuwbouw- en renovatieprojecten én aan de bestaande bouw. Dat is niet verwonderlijk. Duurzaamheid heeft alles te maken met de gebouwde omgeving, want met gebouwen gebruiken we jaarlijks 40% van alle energie; ook stoten we (direct en indirect) 36% uit van alle broeikasgassen, via bouw(materialen), gebruik en sloop.

De EU Taxonomie is een systeem dat de duurzaamheid beoordeelt van economische activiteiten van bedrijven, zoals kopen, verhuren, produceren. Grotere bedrijven en financiële instellingen moeten daarover rapporteren en dat openbaar maken; hieronder lees je meer daarover. Zo kunnen investeerders bewust(er) kiezen voor werkelijk duurzame fondsen. De EU Taxonomie beslaat de volle breedte van de economie: van landbouw tot de energiesector en de industrie. De bouw- en vastgoedsector worden hierin dus ook meegenomen.

Gebouweigenaren staan dus met de bouw- en vastgoedsector voor de opgave om:

  • Bestaande gebouwen te verduurzamen om de impact op het milieu te verkleinen en aan te passen op het veranderende klimaat.
  • Nieuwe gebouwen energie-efficiënt te maken, aan te passen op het veranderende klimaat en circulair te ontwikkelen.

Economische bouw- en vastgoedactiviteiten
Met name de volgende activiteiten in de EU Taxonomie zijn relevant voor de bouw- en vastgoedsector:

  • Bouw van nieuwe gebouwen
  • Renovatie van bestaande gebouwen
  • Installatie, onderhoud en reparatie van energie-efficiënte uitrusting (zoals isolatie, energie-efficiënte verlichting en installaties)
  • Installatie, onderhoud en reparatie van oplaadstations voor elektrische voertuigen in gebouwen (en parkeerplaatsen verbonden aan gebouwen)
  • Installatie, onderhoud en reparatie van instrumenten en apparaten voor het meten, regelen en controleren van de energieprestaties van gebouwen
  • Installatie, onderhoud en reparatie van technologieën op het gebied van hernieuwbare energie
  • Verwerving en eigendom van gebouwen

Daarnaast hanteert de EU-maatstaven voor de productie van materialen die (ook) in de bouw worden gebruikt. Denk aan staal, cement en energie-efficiënte apparatuur. Ook bedrijven die deze materialen produceren en leveren kunnen aan de hand van de EU Taxonomie aantonen in hoeverre hun investeringen ecologisch verantwoord zijn.

Welke vastgoedpartijen rapporteren?

  • Financiers van (commercieel) vastgoed
  • Hypotheekverstrekkers
  • Financiers van woningcorporaties
  • Grote institutionele en particuliere beleggers (die onder de SFDR, artikel 8 of 9, vallen)
  • Grote (beursgenoteerde) vastgoedbedrijven die onder de NFRD/CSRD vallen

Naast bovenstaande rapportage plichtige partijen is het aannemelijk dat partijen die financiering afsluiten of vastgoed aanbieden ook gevraagd worden in hoeverre zij aan de EU Taxonomie voldoen. Hierdoor zullen ook projectontwikkelaars, vastgoedeigenaren en woningcorporaties (indirect) met de EU Taxonomie te makenkrijgen.

Bron: DGBC

Deel "HOE RAAKT DE EU TAXONOMIE DE BOUW EN VASTGOEDSECTOR?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

vastgoed circulariteit

Kantoorgebruikers en -beleggers willen alleen nog kantoren die donkergroen zijn

Beleggers en gebruikers zijn in hoge mate bereid te betalen voor verkleinen footprint Uit onderzoek naar de stand van zaken op de Nederlandse kantorenmarkt van vastgoedadviseur JLL, blijkt dat vooral grote corporate kantoorgebruikers een drijvende kracht zijn achter...

Crooswijk gaat stadsinbreiden met biobased houtbouw

Op meerdere inbreidingslocaties in Rotterdam Crooswijk verrijzen straks biobased houtbouw-woningen. KAW ontwikkelt daartoe een houtbouw-concept voor complexe locaties in de stad dat resulteert in aanzienlijk minder CO2-uitstoot, en meer betaalbare, duurzame & gezonde woningen. Het plan voorziet daarnaast...

Productie zonnepanelen staat CO2-reductie in de bouwsector in de weg

Bij de productie van zonnepanelen voor de bouwsector komt te veel CO2 vrij om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Metabolic in opdracht van Dutch Green Building Council (DGBC). Ook hebben zonnepanelenproducenten nog...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.