Skip to content

Hoe om te gaan met huurders bij het verduurzamen van woningen?

verduurzamen woningen corporaties

Het mag duidelijk zijn: een woning in de sociale huursector moet voornamelijk betaalbaar zijn. Maar de woningcorporaties zitten wel met een grote opgave. Er zal de komende jaren flink verduurzaamd moeten worden. En al is uit onderzoek gebleken dat de bewoners van duurzamere en dus comfortabele woningen tevredener zijn met een duurzame woningen. De transitie die er gedaan moet worden gaat vaak niet zonder slag of stoot.

Het verduurzamen van woningen kan voor woningcorporaties interessant zijn. Maar dit is vaak alleen interessant als de gebruiker ‘mee wil investeren’. BDO heeft een artikel geschreven hoe corporaties duurzame verbouwingen financieel kunnen delen met huurder.

 

Hoe krijg je draagvlak bij huurders voor duurzame verbouwingen?

70% Van de huurders moet akkoord gaan met het door de verhuurder voorgelegde renovatieplan. Uit onderzoek van KWH blijkt dat huurders welwillend tegenover duurzame verbouwingen staan, maar gebrekkige communicatie en haast vanuit de verhuurder gooien vaak roet in het eten. Het is dus belangrijk dat als corporatie het netwerk in de wijk uitgebreid is en er al is geïnvesteerd in een goede relatie met de huurders. Om draagvlak te krijgen voor de duurzame investeringen is vertrouwen de sleutel tot succes. Het is aan te raden om zelf als organisatie te investeren in de relatie met de huurders en niet uit te laten voeren door bijvoorbeeld bouwbedrijven. Deze hebben vaak andere belangen.

Neem huurders mee in het duurzame project

Het is van belang om huurders al in een vroeg stadium mee te nemen in het traject. Eigenlijk voordat het traject al is begonnen. Huurders zijn vaak nog onvoldoende op de hoogte van de opgave. Huurders verwachten wel dat de corporatie hen voorziet van tips over energiebesparing. Hier liggen kansen, want huurders geven aan dat dit minimaal gebeurd. Geeft de huurder aan dat het vertrouwen in de corporatie hoog is, dan doet de corporatie in zijn beleving voldoende om de woning energiezuiniger te maken. Veel huurders hebben moeite met het betalen van energierekeningen. Er kan dus een duidelijk win win situatie gecreëerd worden.

 

Neem onzekerheden zoveel mogelijk weg

Huurders hebben vaak het gevoel in een te korte tijd een vaak impactvolle beslissing te moeten maken. En als je tijdelijk je huis moet verlaten voor een grote verbouwing komen daar veel onzekerheden bij kijken. Deze verandering brengt onzekerheid. Probeer daarom zo goed mogelijk en zo eerlijk mogelijk de huurders mee te nemen in het project. Vertel gewoon eerlijk wat de impact is, positief en negatief. Vanuit huurders worden er altijd obstakels gezien die vanuit corporaties klein lijken. Aan te raden is om deze bezwaren serieus te nemen en zo mogelijk op te lossen. En geef ook aan dat niet alles van te voren duidelijk is. Wees wel duidelijk over financiële gevolgen.

 

Eerlijke communicatie

Draai er dus niet omheen. Spreek de taal die de huurders ook spreken. Daarvoor moet je ze leren kennen natuurlijk. Praat daarom met huurders en probeer maatwerk te leveren waar mogelijk

 

Huurders als ambassadeurs

Misschien wel het belangrijkste onderdeel in deze transitie is het vinden van ambassadeurs in de wijk. Maak deze ambassadeurs belangrijk en geef ze een adviseursrol indien gewenst. Sommige corporaties starten eerste met voorbeeld/pilot woningen.

 

 

Deel "Hoe om te gaan met huurders bij het verduurzamen van woningen?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

CBRE en Albert Heijn gaan samen optrekken in verduurzaming

BRE Investment Management en Albert Heijn Real Estate gaan de handen ineenslaan op het gebied van duurzaamheid. Het eerste resultaat van de samenwerking is een PV-installatie op het dak van de Albert Heijn-supermarkt aan de Molenweg 9 in...

Circulair renoveren? Begin met de snelste cyclus: het interieur van het gebouw

Bron: Arcadis Nederland Vind jij het als gebouweigenaar ook lastig om bestaande gebouwen circulair te renoveren? Waar moet je eigenlijk beginnen? Circulariteit begint pas als de levensduur van een bepaald gebouwonderdeel ten einde is. Arcadis stelt daarom voor:...

Ook de materiaaltransitie staat bij Royal HaskoningDHV bovenaan de agenda

Het draait bij Royal HaskoningDHV al jaren om verduurzaming. Van projecten en innovaties voor opdrachtgevers tot en met de eigen bedrijfsvoering. Met haar expertise en tools helpt het ingenieursbureau partijen -van portefeuillehouders tot vastgoedbeheerders- over te stappen op...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.