Skip to content

Het Zandkasteel: van gesloten kantoortorens naar toegankelijk monument

Eén ding wisten architecten Ton Alberts en Max van Huut zeker toen zij ‘het Zandkasteel’ ontwierpen: ooit gaat de NMB-bank – later ING – eruit. Het jonge monument transformeert van gesloten bankkantoor naar open gebouw met allerlei functies voor mensen uit Amsterdam Zuidoost. In drie van de tien torens maakt bouwbedrijf Van Wijnen ruimten voor de Amsterdam International Community School. In de rest komen onder meer woningen en kantoren.

Gebouw leren kennen

Duurzaamheid en historisch besef komen samen in het Zandkasteel, bij oplevering in de jaren tachtig een van de energiezuinigste gebouwen ter wereld. Sjoerd Pronk, vestigingsdirecteur van Van Wijnen Amsterdam: “Een monument moet je leren kennen om de historische waarde te behouden. Onze planvoorbereiders werken nauw samen met Van Huut en vragen hoe hij naar het gebouw keek en kijkt. Van Huut: “Als architect heb je de wens dat het gebouw haar ziel behoudt. Het gebouw krijgt nieuwe functies en hier en daar een ander uiterlijk, maar is en blijft het Zandkasteel.”

Welzijn

De ontwerpkeuzes van toen bevorderen het welzijn van toekomstige gebruikers. Pronk schetst: “Door het hele gebouw loopt één kronkelende binnenstraat die mensen het gevoel geeft zich steeds in een andere omgeving te bevinden. In de school ontstaan zo verschillende hoekjes om elkaar te ontmoeten of om je terug te trekken.” Van Huut vult aan: “De straat is ontworpen als een meanderende rivier. Je verplaatst je niet zomaar van A naar B. Door de constante vormverandering en het kleurverloop ontdek je nieuwe perspectieven. In een rechttoe rechtaan gebouw krijgen kinderen andere impulsen, altijd hetzelfde uitzicht leidt tot luiheid en verveling. Een ruimte moet beweeglijk zijn, verwonderen en rust creëren.”

Bron: DGBC

Deel "Het Zandkasteel: van gesloten kantoortorens naar toegankelijk monument" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.