Skip to content

Het raam als energiecentrale voor kantoor

Het idee achter het ‘slimme’ raam is van Hitesh Khandelwal, promovendus aan de Technische Universiteit Eindhoven. Twee oud-studenten van de TU Delft, Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo van het bedrijf Physee, proberen er nu hun geld mee te verdienen.

Grapperhaus en Kesteloo brachten op het glasoppervlak een dunne coating aan die zowel direct als indirect licht opvangt, en dat naar de zijkanten van het raam stuurt. Daar zorgen zonnecelstrips vervolgens voor de omzetting naar elektriciteit. De energie die zo wordt opgewekt kan meteen worden gebruikt. Dankzij de coating wordt ook warmtestraling tegengehouden.

Grapperhaus en Kesteloo claimen dat met hun PowerWindow 25 tot 40 procent energie kan worden bespaard. ,,Afhankelijk van de hoeveelheid ramen die wordt geïnstalleerd, is het mogelijk energieneutraal te worden”, zegt Maarten de Haas, hoofd business development van Physee. ,,Amerikaans onderzoek laat zien dat commercieel vastgoed verantwoordelijk is voor 40 procent van het totale energieverbruik. Dat betekent dat het in theorie mogelijk is het totale energieverbruik met dat percentage te verlagen.”

Rabobank experimenteert sinds december met een tiental ramen van Physee in zijn kantoor in Eindhoven. De opgewekte energie wordt opgeslagen voor gebruik zonder direct zonlicht, of ’s nachts. De Haas spreekt van lovende reacties. Meer plaatsingen volgen op de Amsterdamse Zuidas, zegt hij.

Zenuwstelsel

Het liefst sluit Physee de ramen aan op het beheerssysteem van gebouwen, zodat het mogelijk is per ruimte het energieverbruik te registreren en te regelen met een app. De Haas: ,,Door dit soort lokale toepassingen maken we de buitenste schil van gebouwen intelligent, vergelijkbaar met het zenuwstelsel van het menselijk lichaam. Behalve besparingen levert dit ook een helder overzicht op van het verbruik in kantoren, hotels en winkels.”

Het energieverbruik in de gebouwde omgeving wordt grotendeels bepaald door verwarming, koeling en verlichting. Daglicht speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol. In gematigde streken kan zonlicht in de winter voor verwarming zorgen en een lager energiegebruik, terwijl datzelfde zonlicht in warme landen leidt tot fors meer energiegebruik omdat er meer moet worden gekoeld.

De meeste kantoorgebouwen zijn tegenwoordig voorzien van zonwerend glas. Dat glas laat wel het licht, maar niet de warmte van de zon door. Het grootste bezwaar is dat deze ramen statisch zijn, altijd warmte tegenhouden, ook wanneer dat niet nodig is. Met zulke ramen moet in deze contreien in de winter dan ook vaak extra worden bijgestookt om woningen of kantoren op temperatuur te houden.

De slimme, zonwerende ramen van Hitesh Khandelwal brengen daar verandering in. Deze ramen kunnen licht tegenhouden met een golflengte van 700 tot 1.400 nanometer. Dit met het oog niet waarneembare licht bevindt zich in het infraroodbereik en bevat bijna 50 procent van de energie van zonlicht.

Nieuw aan deze ramen is dat ze aan- en uitgezet kunnen worden. In de zonwerende laag zijn namelijk organische, vloeibare kristallen verwerkt die selectief licht van een bepaalde golflengte doorlaten. Via een elektrische spanning kunnen de moleculen worden ‘uitgelijnd’, waardoor ze de infraroodstraling in zonlicht reflecteren. Gebruikers kunnen hiervoor een aan- en uitknop gebruiken, maar het zou ook automatisch kunnen op basis van bijvoorbeeld temperatuursensoren.

Khandelwal claimt dat hij tot bijna 100 procent van het zonlicht tussen 700 en 1.400 nanometer kan blokkeren, terwijl nog steeds circa 90 procent van het zichtbare licht door het glas kan komen. De transparantie van het nieuwe glas is daarmee vergelijkbaar met die van dubbelglas. raam raam

Broeikassen

De promovendus heeft ook prototypes ontwikkeld van coatings die op bestaande ramen kunnen worden aangebracht zodat niet alle glas vervangen hoeft te worden. Daarnaast zouden de regelbare ramen ook in auto’s en broeikassen kunnen helpen het energieverbruik te verlagen.

Lees verder op OG Wijzer Energieprestatie richtlijnen van gebouwen vorm gaan krijgen.

OG Wijzer is momenteel bezig met een enquête om de website te optimaliseren. Graag willen wij uw perspectief horen! U kunt deze enquête anoniem invullen of uw gegevens achterlaten, als u dat doet maakt u kans op een VVV cadeaubon t.w.v. € 150,-. De enquête zal +/- 2 minuten van uw tijd in beslag nemen!

Deel "Het raam als energiecentrale voor kantoor" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Energie besparen door warmte- en koud opslag

Vrijwel alle gebouwen en kassen van Wageningen University & Research op Wageningen Campus gaan voor de verwarming en de koeling op termijn gebruik maken van Warmte Koud Opslag (WKO). WKO levert WUR uiteindelijk een enorme energiebesparing op zonder...

Deze woonwijk biedt een kijkje in de toekomst van duurzaam bouwen en wonen

Muren van kalk en hennep, cementloos beton en energieopslag via een basaltbatterij: Ecodorp Boekel biedt een kijkje in de toekomst van het bouwen. Maar deze innovaties hebben een keerzijde, want ze zijn moeilijk te financieren. Een samenwerking met...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.