Skip to content

Is de waterstofketel de toekomst van duurzame energie?

waterstofketel

Waterstof is een veelbelovende energiedrager. Op dit moment wordt waterstof al veel toegepast. De industrie maakt jaarlijks vele tonnen waterstof door aardgas te splitsten. Hier komt C02 vrij. Een manier van waterstof opwekken is de elektrolyse techniek. Die techniek splitst water in zuurstof en waterstof. Dat lukt zonder schadelijke uitstoot, maar kost wel veel elektriciteit. Waterstof is dus alleen echt duurzaam als je deze energie laat opwekken op een groene manier. Maar omdat een warmtepomp niet dé oplossing is, kan een waterstofketel in sommige gevallen wel een oplossing bieden. Voornamelijk oude en slecht geïsoleerde panden komen niet in aanmerking voor een warmtepomp. Voor dit vastgoed zou een waterstofketel een oplossing kunnen zijn.

Waarom gaan wij WEL gebruik maken van waterstofketels in de toekomst

  • Bij de verbranding komt namelijk geen CO2 vrij;
  • Bestaande aardgas infrastructuur die er nu al ligt kan met beperkte aanpassingen hergebruikt worden;
  • Waterstof is heel goed op te slaan.

Waarom redt de waterstofketel het NIET

Er wordt al heel lang gesproken over waterstof oplossingen, maar voorlopig moeten we nog wachten op echt uitvoerbare toepassingen. De productie zal gigantisch moeten toenemen. Daarnaast dienen we in Nederland het gasnetwerk wel aan te passen. Al zijn het kleine aanpassingen. De huidige ketels zijn niet in staat om waterstof te verbranden.

Op dit moment is er dus te weinig capaciteit op het elektrische netwerk om op grote schaal waterstofgas te verwarmen. Grijze waterstof is op lange termijn in ieder geval niet de oplossing, want naast het beperkte elektriciteitsnet is het niet dé manier voor reductie van de CO2-uitstoot. Echt groene waterstof zal toch echt vanuit bijvoorbeeld zonnepanelen opgewekt moeten worden.

Remeha heeft prototype waterstofketel

In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg houdt Remeha in samenwerking met onder andere netbeheerder Stedin, gemeente Rotterdam en woning­stichting Ressort Wonen een proef in een appartementencomplex waar de ketel op zuiver waterstof draait. Volgens Remeha zijn deze proeven veelbelovend.


De waterstof wordt lokaal opgewekt met groene stroom van een lokale windmolen. Via een plaatselijke (gas)leiding wordt dit naar het ketelhuis getransporteerd waar de Remeha waterstof cv-ketel voor een deel van de appartementen voor verwarming zorgt. De waterstofketel hangt in de technische ruimte naast een traditionele ketel op aardgas, om zeker te stellen dat de bewoners te allen tijde beschikken over warm water. Een pilotproject dat wel de aandacht verdiend in de energietransitie. In Engeland volgt er dit jaar een proef met 400 cv-ketels op waterstof.

Ook Nefit Bosch werkt hard aan de ontwikkeling van een operationele waterstofketel die op 100% waterstof werkt.

Kosten van stoken op waterstof

Wat kost dat dan? Onderzoekers schatten in dat pas rond 2035 groene waterstof kan concurreren met waterstof gemaakt uit aardgas. Er zijn vele factoren die de uiteindelijke prijs van waterstof bepalen. Daaronder vallen onder meer de kosten voor de te gebruiken energiebron, zoals elektriciteit. Verder natuurlijk de investering in en operationele kosten van de technische installatie. Waterstof maak je straks voor € 2,17 per kg.

 

Geinterseerd in nog meer artikelen over waterstof? Lees hier hoe een dorp in de gemeente Alkmaar wilt dat waterstof binnen vier jaar aardgas gaat vervangen.

Deel "Is de waterstofketel de toekomst van duurzame energie?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Bioafval gebruiken om je woning mee optewarmen.

Energy Bridge maakt bestaande flats en appartementencomplexen in stappen aardgasvrij zonder dat de energierekening hoger wordt. Daarvoor worden verschillende technieken gebruikt. Samen met haar partner Circ maakt Energy Bridge het nu mogelijk om in één keer 100% aardgasvrij...

Top 10 trends over duurzame kantoren en bedrijfsgebouwen

De duurzame kantoren van de toekomst zijn gezond én groen. De kabinetsdoelstelling om in 2030 45% en in 2050 95% minder CO2 uit te stoten heeft voor bedrijfs- en kantooreigenaren grote gevolgen. Om te voldoen aan de wet...

Bouwinvest combineert PV met slimme batterijen

​Bij appartementencomplex de Rolderdiephof in Utrecht combineert Bouwinvest 320 zonnepanelen met twee Cube-batterijen van de Nederlandse producent iwell. Verbruik en opwek worden zo beter met elkaar in balans gebracht en de zonne-energie kan ook worden ingezet als de...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.