Skip to content

Haven Rotterdam biedt plek aan voor grote groene waterstoffabriek

waterstoffabriek rotterdam

Op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven wordt een terrein van omgerekend zo’n 22 voetbalvelden vrijgemaakt voor de bouw van een zeer grote groene waterstoffabriek. Het Havenbedrijf Rotterdam laat weten dat de stroom van een windmolenpark op zee daar makkelijk aan land kan komen en direct kan worden ingezet voor de productie van dit groene alternatief voor aardgas. Dan zijn er dus geen extra hoogspanningskabels op het land nodig en wordt het net niet extra belast.

Waterstof produceren kost veel stroom. Maar het elektriciteitsnet loopt op steeds meer plekken in Nederland vol, waardoor het op sommige plekken niet mogelijk is om een nieuwe aansluiting te krijgen. Het windmolenpark dat de waterstoffabriek van stroom moet voorzien komt op de Noordzee bij IJmuiden.

De fabriek met een capaciteit van 1 gigawatt moet net als het windpark rond 2028 klaar zijn. Een gigawatt is voldoende om ongeveer 1 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. De waterstof is vooral bedoeld voor afnemers in de industrie. Het havenbedrijf onderzoekt daarnaast of het mogelijk is om de waterstoffabriek aan te sluiten op regionale warmtenetten. Dan zouden ook huizen, kassen en kantoren verwarmd kunnen worden.

Opslag van containers

Overigens is het terrein dat ter beschikking wordt gesteld nu nog bestemd voor de opslag van containers. Om het terrein uit te kunnen geven voor het maken van waterstof overlegt het havenbedrijf met de gemeente Rotterdam over wijziging van het bestemmingsplan.

Het aantal waterstofprojecten in Nederland neemt de laatste tijd in rap tempo toe. Zo verrijst in het havengebied van Amsterdam over een paar jaar mogelijk een waterstoffabriek met een capaciteit van 500 megawatt. Shell kondigde eerder plannen aan voor een waterstoffabriek van 200 megawatt op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam.
Bron: ANP

Deel "Haven Rotterdam biedt plek aan voor grote groene waterstoffabriek" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Gasmonteurs opgeleid voor werken met waterstof

Binnenkort gaat in het Gelderse Lochem een pilot met waterstof van start. Het is voor het eerst dat in bestaande, bewoonde woningen waterstof via het aardgasnet naar de woningen wordt gebracht. Mede daarom leidde netbeheerder Liander monteurs op...

Rijk wil regie op waterstof

Het Rijk wil een regisserende rol bij de aanleg van een nationaal waterstoftransportnet. Nu is die rol, anders dan bij aardgas, nog niet wettelijk vastgelegd. Waterstof zal in de toekomst een belangrijke rol spelen in de energievoorziening, zo...

Eerste woning op ondergronds waterstofnet

In november krijgt een bestaande woning in Delft als eerste in Europa een individuele aansluiting op een ondergronds waterstofnet. De bewoners kunnen hun huis en tapwater volledig met waterstof verwarmen. In de proefwoning onderzoekt consortium H2@Home ‘live’ hoe...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.