Skip to content

Groningen wordt warm van AI

ACS, Groningse specialist op het gebied van verduurzaming van gebouwen, heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met stadsgenoot CJ2 Hosting B.V. ACS, het bedrijf achter de slimme algoritmes en AI-oplossingen om gebouwen energiezuiniger te maken gaat alle data en hosting onderbrengen in Groningen. CJ2 is een zeer vooruitstrevend ISP/hosting bedrijf en loopt in Nederland voorop als het gaat om energiezuinige servers voor het trainen van AI-modellen.
“Het is was voor mij een eye-opener dat we dit zo dicht bij huis konden vinden”, zegt Sietse Damstra, technisch directeur van ACS. “We waren al bang dat we tot de servers van Amazon, Microsoft of Google waren veroordeeld.” Bij CJ2 komt het nu op een ‘private cloud’ te draaien waarbij men wel gebruik maakt van de redundantie en gemak van de cloud, maar van een betere oplossing geniet met betrekking op privacy en security. ACS kan met slimme AI-algoritmen veel energie besparen in gebouwen, gemiddeld 30% op een bestaande installatie. Om dat te kunnen realiseren moeten de AI-modellen eerst getraind worden. Dat trainen vraagt veel rekenkracht, wat CJ2 kan leveren, terwijl veel andere datacenters juist alleen gericht zijn op het opslaan van grote hoeveelheden data.

“We hebben al twee jaar lang een aantal proeven draaien in de provincie Groningen, maar we liepen toch tegen wat beperkingen aan voor wat betreft rekenkracht met onze vorige serviceprovider.” zegt Sietse. Energie (en de besparing daarvan!) is een thema dat bij Noord Nederland past. “We behoren met onze regio tot de absolute wereldtop als het gaat om het inzetten van slimme ICT voor verduurzaming van gebouwen.”

CJ2 zoekt samen met ACS naar de meest ideale manier om op een energiezuinige manier AI-modellen te kunnen trainen. Een mooi pluspunt is dan ook dat de warmte die vrijkomt bij de servers van CJ2 is beschikbaar voor het warmtenet van Warmtestad Groningen. Dat betekent dat juist het verlagen van energieverbruik wereldwijd met AI-modellen ook nog eens duurzame warmte opwekt. En daarmee worden woningen verwarmd in onze eigen stad Groningen.

Deel "Groningen wordt warm van AI" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.