Skip to content

Gezonder werken door luchtkwaliteit, De harde leerschool van COVID-19

Corona vastgoedbeheer

Bron: Kernwaarde groen

Door COVID-19 is onze samenleving hard wakker geschud. De genomen maatregelen hebben gelukkig effect gehad en er  kan nu worden nagedacht over een toekomst na corona, het nieuwe normaal. Wat kunnen gebruikers en verhuurders van kantoren leren van deze uitbraak?

Bram van der Smagt heeft voor Kernwaarde Groen onderzocht welke toekomstbestendige maatregelen kunnen worden genomen in kantoren. In deze blog worden de aanbevelingen kort verteld. Het gehele onderzoek is hier te lezen.

 

LEREN VAN COVID-19

Als je kijkt naar de totale sterfte in de afgelopen drie jaar valt ten eerste op hoe heftig COVID-19 was, maar ook dat er jaarlijks mensen overlijden en ziek worden aan de griep. Daarnaast sterven 12.000 mensen per jaar vroegtijdig aan de gevolgen van een slechte buitenluchtkwaliteit.

 

TOEKOMSTBESTENDIG AANPAKKEN

Voor dit onderzoek is gekeken naar maatregelen die, ten eerste, passen binnen het nieuwe normaal en, ten tweede, verder kijken dan alleen het komende jaar. Dit is gedaan op basis van gezondheid en materiaal- en energiegebruik. Het is eigenlijk kennis die we al lang weten, maar niet toepassen.

 

Toekomstbestendige maatregelen

Resultaat van het onderzoek. De negen toekomstig bestendige maatregelen.

 

INFECTIEROUTES COVID-19

Griep- en verkoudheidsvirussen verspreiden zich via dezelfde infectieroutes als het COVID-19. Maatregelen tegen COVID-19 werken dus ook tegen andere infectieziekten, toekomstbestendig!

Manieren van overdracht van COVID-19 en vergelijkbare infectieziekten als griep- en verkoudheidvirussen

Manieren van overdracht van COVID-19 en vergelijkbare infectieziekten als griep- en verkoudheidsvirussen.

 

BEÏNVLOEDEN LUCHTKWALITEIT

De aanbevolen maatregelen hebben daarnaast effect op luchtkwaliteit. Luchtkwaliteit kan op vier aspecten worden gemeten en beïnvloed. De luchtkwaliteit heeft een effect op de productiviteit en ziekteverzuim van werknemers. Hierdoor is het waardevol en toekomstbestendig.

Mogelijke maatregelen luchtkwaliteit op basis van vier meetbare aspecten.

Mogelijke maatregelen luchtkwaliteit op basis van vier meetbare aspecten.

 

VENTILEREN, VENTILEREN, VENTILEREN

De belangrijkste maatregel is het zorgen voor een voldoende en constante ventilatie. De constante luchttoevoer is belangrijk zodat er geen stof of ziekteverspreiders zich kunnen ophopen in het kantoor. Voldoende ventilatie zorgt ervoor dat de lucht sneller wordt verschoond.

BEZETTING OP KANTOOR

De bezettingsgraad aanpassen is de belangrijkste maatregel om te zorgen voor voldoende ventilatie. De Luchttoevoer naar een ruimte is vaak ontworpen op de bezettingsgraad. Door het aantal mensen te verminderen wordt de luchttoevoer per persoon hoger. Door met minder mensen op kantoor te werken is de noodzaak om bijvoorbeeld scheidingsconstructies te plaatsen kleiner. Hierdoor gebruiken we minder materiaal, toekomstbestendig!

Effecten van personen op kantoor.

Effecten van personen op kantoor.

VRAAG GESTUURD VENTILEREN

Een vraag gestuurd systeem kan zorgen voor constant voldoende ventilatie. Voor dit systeem zijn drie zaken nodig. Data (vaak concentratie CO2), een actie (openen raam) en een vertaling van de data naar een actie op basis van een vooraf gesteld setpoint of maximale waarde. De vertaling kan komen door de gebruikers of een koppeling met het luchtbehandelingssysteem.

 

Lees het hele artikel op kernwaardegroen.nl

 

 

Deel "Gezonder werken door luchtkwaliteit, De harde leerschool van COVID-19" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

brandbeveilig vastgoed

Brandveilig vastgoed voor ouderen

Nederland vergrijst in hoog tempo. Volgens het CBS waren er in 2012 2,7 miljoen 65-plussers. In 2041 zullen dat er twee miljoen meer zijn. Veel senioren blijven (semi-)zelfstandig wonen. Een goede ontwikkeling, maar wel een die aandacht behoeft....
Energielabel regels

Energielabel plichtig bij verkoop of verhuur?

Op het moment dat er voor een (utiliteits)gebouw een transactie plaatsvindt (verhuur, verkoop of oplevermoment), dient er een energielabel te worden overhandigd. Het energielabel is sinds 2008 verplicht bij gebouwen met de volgende gebruiksfuncties of een combinatie hiervan:...
Elektrische laadpaal kantoor

Wat kost een elektrische laadpaal en wat levert het op?

Elektrisch rijden wordt de norm. Dat wist u al. Maar wist u ook dat de Europese Commissie heeft bepaald dat elektrische laadpalen vanaf 2020 verplicht zijn bij nieuwe en gerenoveerde bedrijfspanden met meer dan 10 parkeerplaatsen? Tijd dus...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.