Door COVID-19 is onze samenleving hard wakker geschud. De genomen maatregelen hebben gelukkig effect gehad en er kan nu worden nagedacht over een toekomst na corona, het nieuwe normaal. Wat kunnen gebruikers en verhuurders van kantoren leren van deze uitbraak?
Bram van der Smagt heeft voor Kernwaarde Groen onderzocht welke toekomstbestendige maatregelen kunnen worden genomen in kantoren. In deze blog worden de aanbevelingen kort verteld. Het gehele onderzoek is hier te lezen.
LEREN VAN COVID-19
Als je kijkt naar de totale sterfte in de afgelopen drie jaar valt ten eerste op hoe heftig COVID-19 was, maar ook dat er jaarlijks mensen overlijden en ziek worden aan de griep. Daarnaast sterven 12.000 mensen per jaar vroegtijdig aan de gevolgen van een slechte buitenluchtkwaliteit.
TOEKOMSTBESTENDIG AANPAKKEN
Voor dit onderzoek is gekeken naar maatregelen die, ten eerste, passen binnen het nieuwe normaal en, ten tweede, verder kijken dan alleen het komende jaar. Dit is gedaan op basis van gezondheid en materiaal- en energiegebruik. Het is eigenlijk kennis die we al lang weten, maar niet toepassen.
Resultaat van het onderzoek. De negen toekomstig bestendige maatregelen.
INFECTIEROUTES COVID-19
Griep- en verkoudheidsvirussen verspreiden zich via dezelfde infectieroutes als het COVID-19. Maatregelen tegen COVID-19 werken dus ook tegen andere infectieziekten, toekomstbestendig!
Manieren van overdracht van COVID-19 en vergelijkbare infectieziekten als griep- en verkoudheidsvirussen.
BEÏNVLOEDEN LUCHTKWALITEIT
De aanbevolen maatregelen hebben daarnaast effect op luchtkwaliteit. Luchtkwaliteit kan op vier aspecten worden gemeten en beïnvloed. De luchtkwaliteit heeft een effect op de productiviteit en ziekteverzuim van werknemers. Hierdoor is het waardevol en toekomstbestendig.
Mogelijke maatregelen luchtkwaliteit op basis van vier meetbare aspecten.
VENTILEREN, VENTILEREN, VENTILEREN
De belangrijkste maatregel is het zorgen voor een voldoende en constante ventilatie. De constante luchttoevoer is belangrijk zodat er geen stof of ziekteverspreiders zich kunnen ophopen in het kantoor. Voldoende ventilatie zorgt ervoor dat de lucht sneller wordt verschoond.
BEZETTING OP KANTOOR
De bezettingsgraad aanpassen is de belangrijkste maatregel om te zorgen voor voldoende ventilatie. De Luchttoevoer naar een ruimte is vaak ontworpen op de bezettingsgraad. Door het aantal mensen te verminderen wordt de luchttoevoer per persoon hoger. Door met minder mensen op kantoor te werken is de noodzaak om bijvoorbeeld scheidingsconstructies te plaatsen kleiner. Hierdoor gebruiken we minder materiaal, toekomstbestendig!
Effecten van personen op kantoor.
VRAAG GESTUURD VENTILEREN
Een vraag gestuurd systeem kan zorgen voor constant voldoende ventilatie. Voor dit systeem zijn drie zaken nodig. Data (vaak concentratie CO2), een actie (openen raam) en een vertaling van de data naar een actie op basis van een vooraf gesteld setpoint of maximale waarde. De vertaling kan komen door de gebruikers of een koppeling met het luchtbehandelingssysteem.
Lees het hele artikel op kernwaardegroen.nl