Nieuw rapport geeft inzicht in het effect van CO2-reductie doelstellingen binnen de vastgoedsector. Savills heeft een onderzoeksrapport gepubliceerd dat zich uitsluitend richt op de relatie tussen CO2-vermindering en vastgoed.
Een onderwerp dat steeds belangrijker wordt, aangezien de gebouwde omgeving verantwoordelijk is voor 38% van de CO2-uitstoot wereldwijd, en 13% van de CO2 uitstoot van Nederland.
In het rapport, dat is gepubliceerd onder de titel ‘Spotlight: Property and Carbon’, laat de internationale vastgoedadviseur zien hoe er binnen de commerciële, residentiële en agrarische vastgoedsector tot nu toe is gereageerd op de ontwikkelingen rond CO2-reductie. De belangrijkste onderwerpen van het rapport:
- Leidt de vraag naar groene gebouwen tot hogere prijzen? De bezorgdheid over klimaatverandering wordt nu breed gedragen en er is vraag naar duurzame gebouwen in de commerciële en de residentiële sector. Of dit ook invloed heeft op vastgoedprijzen is nog onderwerp van discussie. Omdat Nederlandse beleggers ESG hoog op de agenda hebben staan zien wij hier reeds de eerste voorbeelden dat zij bereid zijn daarvoor meer te betalen. Als de vraag naar niet-duurzame beleggingsproducten vervolgens afneemt, verwachten wij dat waardes verder uiteen zullen gaan lopen.
- Vermindering CO2-uitstoot: wat zijn de grootste uitdagingen per sector? Er zijn twee belangrijke aandachtspunten voor alle vastgoedsectoren: het gebruik van fossiele brandstoffen moet aan banden worden gelegd en gebouwen moeten energiezuiniger worden. Daarnaast zijn er ook specifieke uitdagingen per sector.
- Welke rol spelen overheidsplannen bij de vermindering van CO2-uitstoot? Lokale initiatieven voor nieuwe projecten en de gebouwde omgeving zijn van groot belang bij het streven naar een klimaatneutraal Nederland in 2050.
Clive Pritchard, Head of Country bij Savills Nederland: “Ondanks dat veel elementen met betrekking tot CO2-reductie en -opslag nog niet optimaal in kaart zijn gebracht, wordt klimaatneutraal de maatstaf voor nieuwe ontwikkelingen. Steeds meer organisaties in de vastgoedsector stellen inmiddels hun eigen doelen om dit te bereiken. Zowel vastgoedbeleggers als huurders merken dat de gebouwde omgeving in razend tempo verandert, onder meer als gevolg van meer nationale wetgeving en een steeds strenger ruimtelijkeordeningsbeleid.”
Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills Nederland: “Om de koolstofdioxide-uitstoot te verminderen, moeten we structurele veranderingen aanbrengen in elk stadium van de levenscyclus van een gebouw: de bouw, de gebruiksfase en sloop/transformatie. Er moet ook breder worden gekeken naar waar we bouwen en naar de gevolgen voor bijvoorbeeld verkeer en verkeersstromen. Daarbij is een cruciale rol weggelegd voor overheidsplanning.”
Lees het volledige rapport hier.