Skip to content

Gebouw van de maand: Global Foods Innovation Centre van Unilever

Het  Global Foods Innovation Centre wordt gezien als het meest circulaire en intelligente gebouw van nederland. Er is 85 miljoen geïnvesteerd in het gebouw, dat ook wel ‘Hive’ genoemd wordt. In Hive worden alle wereldwijde foods innovaties van Unilever gedaan voor merken als Knorr, Hellmann’s, De Vegetarische Slager en Calvé. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het gebruik van plantaardige ingrediënten, vleesvervangers, efficiënte gewassen, duurzame voedselverpakkingen en voedzaam voedsel.

Dura Vermeer heeft het gebouw op de campus van de Universiteit van Wageningen gebouwd dat voor 40% als laboratorium en 60% als kantoor fungeert. Het gebouw (ruim 40.000 m2) zit vol met sensoren die meten dat er iemand in een ruimte is, waar die persoon is, hoe hij beweegt en het gebouwbeheersysteem leert van die data. Het wordt steeds slimmer en past steeds de omstandigheden aan aan de gebruikers. Als een ruimte niet gebruikt wordt, hoeft hij ook niet verwarmd of schoongemaakt te worden. Het gebouw communiceert met de gebruikers. Het is duurzaam én gezond. HIVE heeft zoals verwacht het BREEAM-NL Outstanding certificaat ontvangen.

Ionisatie van de lucht

Dat gezonde aspect uit zich bijvoorbeeld in de toepassing van ionisatie van de lucht. Hierdoor blijft de lucht gedurende de dag fris aanvoelen voor de medewerkers.
Daarnaast wordt het gebruik van trappen gestimuleerd, onder andere door de liften iets te ‘verstoppen’.

Circulair bouwen

HIVE heeft zonnepanelen op het dak en een warmte/koude opslag in de grond. Van het glas, aluminium en hout in dit gebouw is bijna 90 tot 95 procent hergebruikt.

Laag energieverbruik

Duurzame gebouwen hebben een laag energieverbruik. Dit wordt in het ontwerp bereikt door de volgende maatregelen:

  • Een compacte bouwvorm zodat energieverliezen worden verminderd;
  • Geoptimaliseerd gevelconcept, het creëren van een evenwicht tussen de maximale intrede van daglicht, lichtwering en het voorkomen van warmteverlies;
  • Zeer luchtdichte gevelconstructie;
  • Warmteterugwinning uit ventilatielucht;
  • Maximale controle over de installaties op basis van gebruikerseisen en aanwezigheid (aanwezigheid detectie / CO2
    -monitoring) De bezetting en gebruikstijden in het gebouw zullen aanzienlijk variëren. Er zal een aanzienlijke energiewinst geboekt worden door het gebruik en de bezettingsgraad van het gebouw af te stemmen op de werking van de installaties;
  • Alle verlichting is LED en voorzien van sensoren voor aanwezigheid en daglicht. De sensoren worden ook gebruikt om het klimaat te regelen.

Gebruik van materialen

Een duurzaam gebouw is circulair en gaat verantwoord om met materialen en grondstoffen. Bij het ontwerp is hier op verschillende manieren invulling aan gegeven zoals:

  • Betonnen gebouwdelen hebben een hoog percentage (tot 30%) aan gerecyclede toeslagmaterialen zoals puin en betongranulaat;
  • Al het hout in het gebouw is FSC-gecertificeerd en heeft daarmee een duurzame oorsprong;
  • Het gebouwvolume is geoptimaliseerd om met zo weinig mogelijk materiaal een zo groot mogelijk volume te realiseren;
  • Het interieur is los van het casco ontwikkeld waardoor het mogelijk is zonder ingrijpende maatregelen verandering aan te brengen;
  • Gebouwelementen zijn demonteerbaar ontworpen waardoor het mogelijk is op eenvoudige wijze elementen en grondstoffen her te gebruiken wanneer deze in het huidige gebouw niet meer nodig zijn.

 

Deel "Gebouw van de maand: Global Foods Innovation Centre van Unilever" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.