Tachtig huurwoningen, twee winkels en een fietsenstalling voor negenhonderd fietsen. Het monumentale V&D gebouw in Alkmaar staat volgens architect Heiko Hulsker uit Haarlem aan de vooravond van een grote transformatie. Het pand is inmiddels eigendom van Efamo Beheer en de nieuwe eigenaar heeft het plan de bovenste etage te voorzien van huurappartementen. Op de begane grond komt ruimte voor twee winkels. Nieuw elan voor gemeente Alkmaar dus, maar hoe vergaat het, zes jaar na het faillissement van de winkelketen, de panden in de overige gemeentes? OG Wijzer heeft onderzoek gedaan naar alle voormalige V&D vestigingen.
We beginnen met het oude pand van Vroom en Dreesman tussen het Rokin en de Kalverstraat in Amsterdam. Het complex waarin V&D gehuisvest was, is een samenstelling van verschillende gebouwen die in de gebruikersfase meermalen zijn verbouwd. Architectenbureau Office Winhove heeft de gebouwen in ere hersteld en de begane grond, kelder en eerste verdieping getransformeerd tot winkel- en horecaruimte. De bovengelegen verdiepingen zijn als kantoorruimten ingericht. In Rotterdam wordt het voormalig V&D pand volledig getransformeerd tot een transparant kantoorgebouw en in Den Haag zijn het startups en creatieve ondernemers die ruimte hebben gekregen om het winkelcentrum aan de Leyweg een impuls te geven.
Dat ook veel voormalige V&D-vierkante-meters worden herontwikkeld voor woningbouw is in deze tijd waarin we een miljoen extra woningen moeten creëren een zeer welkom gegeven. Op dit moment staat de teller op 1.280 woningen die reeds ontwikkeld zijn of nog op de nominatie staan. Dat er nog zeker drie V&D panden ingezet gaan worden voor de realisatie van woonruimte zorgt dat het aantal van 1.300 woningen met zekerheid wordt overschreden. Op twee locaties -Sittart en Vlaardingen- is de kogel nog niet door de kerk.
Een herbestemmingsoverzicht van de 62 panden:
- Op 28 locaties is er minimaal getransformeerd. Op deze locaties hebben andere ketens hun intrek in de panden genomen
- Dertien winkels zijn getransformeerd tot winkelruimte én woningen. Enkele locaties zijn hiervoor gesloopt en opnieuw opgebouwd
- Op vijf locaties heeft V&D plaatsgemaakt voor kantoorruimte
- Zeven locaties zijn exclusief beschikbaar gekomen voor woningbouw. Een aantal van deze locaties is nog in ontwikkeling
- Twee winkels bieden nu ruimte voor sportscholen
- In drie voormalig V&D panden zijn restaurants gevestigd
- Een pand is getransformeerd tot hotel
- Een locatie doet dienst als museum (meer hierover in het kader)
- In Sittart en Vlaardingen is de toekomst van de gebouwen nog onbekend
Bijzondere bestemmingen
Het overzicht laat zien dat er naast hergebruik, sloop en transformatie tot woningen en kantoorruimten er ook locaties zijn met een minder voor de hand liggende bestemming. We lichten twee locaties met een verrassende functie uit.
Gaming museum in Zoetermeer
In Zoetermeer heeft het voormalige V&D pand een totaal andere invulling gekregen. Het duizend vierkante meter grote winkeloppervlak wordt sinds een aantal jaar in beslag genomen door zo’n tweehonderd spelcomputers, homecomputers en arcadekasten. Speelklaar! Bezoekers maken in dit museum kennis met de geschiedenis van de videogame. Middels sfeerkamers kunnen geïnteresseerden de tijdlijn van gamen volgen, kennis maken met gamechangers, hoogtepunten van de gameindustrie in kaart brengen en zich onderdompelen in de cultuur van de gamesociety. De plek voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis, maar ook over de maatschappelijke kant van videogames.
Vintage shoppen in Leiden
Het historische pand aan de Aalmarkt in Leiden werd tijdelijk behuisd door de Action en is inmiddels het blijvende onderkomen van de Vintage Department Store, een duurzaam initiatief waar men vintage fashion en interieuritems koopt. Op deze locatie waar vroeger posters, sokken, chocolade en schoolspullen werden verkocht, krijgen nu de mooiste tweedehands items een nieuwe kans. De nieuwe eigenaar heeft ook voor deze vestiging andere plannen en streeft naar nieuwe appartementen.